Tak jest, w kilku modelach. W opisach piszą wtedy o "Dual stabilization". Dlatego że wcześniej stabilizacja była robiona za pomocą ISO, a potem na matrycy "antishake". Kilka modeli mju i ten ostatni SP550 ma stabilizowaną matrycę
Wersja do druku
Tak jest, w kilku modelach. W opisach piszą wtedy o "Dual stabilization". Dlatego że wcześniej stabilizacja była robiona za pomocą ISO, a potem na matrycy "antishake". Kilka modeli mju i ten ostatni SP550 ma stabilizowaną matrycę
Brakuje mu sanek do zewnętrznej lampy błyskowej.Cytat:
Zamieszczone przez zibi1303
Pewnie Olympus mniej-więcej pół roku później wrzuci następnego kompakta z sankami...
No i brakuje mu USB2.0! Drobiazg, a jednak! Stara przypadłość Olympusów... :?
Ja mysle, ze on nieprzypadkowo nie ma sanek. Olympus uznal, ze jest to aparat, ktory ludzie beda zabierac na wycieczki, do przyrody, architektury, ze wzgledu na ogromny zoom. W zwiazku z tym po co sanki? Jak ktos chce portrety i prace w studio, to E330 i inne lustrzanki czekaja... Mysle, ze tak rozumowal Olympus. Komapkt, w ich wlasnej firmie, nie moze odbierac klientow lustrzanek. A USB 2.0 o predkosci 1.1 da sie przezyc. Nawet bez czytnika.
Pzdr
Witam ponownie.
Kupiłam dziś olympusa sp 500 uz na jednej z aukcji interenetowych.Cieszę się że w końcu udało mi się znaleźć ten model.Mam nadzieję ze wszystko będzie dobrze i uczciwie zorganizowane i że będę zadowolona z mojego pierwszego własnego aparatu:)
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam i życze miłego fotografowania.
Oczywiście dodaj jakieś zdjęcia! Dobry wybór!Cytat:
Zamieszczone przez slimaczek_20
Dziś doszła do mnie paczka z aparatem:)
Tylko puki co muszę się nauczyć go obsługiwać i kupić kartę 1 lub 2 giga zanim umieszczę swoje fotki:)
Szkoda że nie mam polskiego menu:/
Skąd mogę takie pobrać?
Kup 1gb H, zawsze troche szybciej bedzie dzialac. U mnie po zmianie z typu M zapis raw skrocil sie z 8 do 6sek.
Do 500 chyba nie ma polskiego menu, ale jesli sie myle, to po podlaczeniu aparatu do kompa, w OM (uaktualnij aparat) powinno byc dostepny do pobrania polski jezyk.
Cytat:
Zamieszczone przez Yx
Serio polecasz, nie za bardzo szumi?
Bo ja od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem małpki i po wielu lekturach i analizach skłaniam sie albo do Fuji F31, albo do Canona 700IS, a o małych Olkach nawet nie myślałem.
Pozdrówka
Witam
Postanowilem sie podpiac pod ten temat zeby nie zasmiecac a mam podobny problem :)
Puki co wladam slabiutkim kompakcikiem (c-450) i nie mam zbyt duzego doswiadczenia ale chcial bym sie troche uczyc i rozwijac :)
Wszyscy doradzacie w tym przedziale cenowym, OLYMPUSA SP-510 i przyznam ze aparacik bardzo sie mi podoba i wasze opinie (rowniez w innych tematach) bardzo mnie zachecaja w jego kierunku!!! aczkolwiek mam kiepskie doswiadczenie z olympusem :( jak juz wspomnialem mam C-450 i po 16 miesiacach jego uzytkowania (czyli praktycznie zaraz po zakonczeniu okresu gwarancji) aparat sie popsul!! (sa czeste problemy z wysunieciem obiektywu, slabo dobiera ostrosc) pozatym ma strasznie dlugi czas reakcji i wrecz pozera baterie!!wiec jestem ciekaw jak jest z tym modelem Olka(SP-510)???
ogladalem rowniez modele o ktorych nikt tutaj nie mowi a mianowiecie:
-PANASONIC DMC FZ 4
-KODAK Z 612
-KODAK P 850
ktory z nich polecili byscie dla mnie??? dodam ze najczesciej robie fotki tradycyjne "wakacyjne" ale tez duzo krajobrazowych i wieczornych
Z gory bardzo dziekuje za wasze opinie
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez Belzebub
Z wielu różnych opinii, które czytałem, wynika, że 510-tka, to prawdziwy aparat fotograficzny za rozsądne pieniądze.
Jeśli chodzi o markę Panasonic, to z recenzji wynika, że jest championem szumu i aparaty tej marki szumią nawet przy ISO 100 !
Pewno warto również rozważyć kompakty Canona, które cieszą się zwykle dobrą opinią.
Pozdrówka