? gdzie widzisz dowcip?Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Wersja do druku
? gdzie widzisz dowcip?Cytat:
no nic, nie wiem czy widzialeś test Radka. Reszte znajdziesz w necie.Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
wiem, ze radek przetestowal, ale zrobil to na E330, a jak wiadomo, to co dobrze pracuje na E330 niekoniecznie musi dobrze pracowac na E400 (czy nastepcy E1, przy matrycy 10mpix lub wiekszej)Cytat:
dobra, poczekajmy do wieczora.Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
Nie wyobrażam sobie testowania w plenerze czy gdziekolwiek 35-100 lub 50-200 z E-400 ;)Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
Ja z przyjemnością przeczytałbym ten test: Zuiko Digital 14-54mm 1:2.8-3.5 vs. Zuiko Digital 11-22mm 1:2.8-3.5
Zastanawiam się, który obiektyw da lepszą jakość obrazu, pomijam różnice w ogniskowych. Najchętniej zobaczyłbym porównanie tych szkieł w kwestii aberracji chromatycznych. Jest to jedyna rzecz w której wygrywa chyba 14-54 (???).
W drugiej kolejności Sigma 135-400, jak już będzie ;) ...
W pelni popieram! Mimo istnienia podobnego testu na anglo-stronie www.biofos.. ,to z checia popatrzylbym na wynik testu jaka jest dokladnie roznica na pokrycie kadrow oraz jak przy naszym szarawym niebie reaguja i zdejmuja kolory.Cytat:
Zamieszczone przez Karol K.
A ja poproszę o testy... puszek. Ten sam obiektyw (chętnie 1454 lub 50 mmm) te same ustawienia body i wreszcie można będzie się praktycznie przekonać, ile "mocy" drzemie tak naprawdę w szkle, a ile w puszce. Ja osobiście stawiam na proporcje 70:30. Oczywiście istotą porównania miałby być wyłącznie "produkt" końcowy czyli obraz.
Pzdr
H.
a ja powiem tak:
każdy dodatkowy test da odpowiedź na kilka pytań, pomoże w wyborze itd...
ale zgadzam się że warunki powinny być przynajmniej porównywalne jeśli nie da się znaleźć idealnie tych samych.
Mam dobrą wiadomość dla zainteresowanych obiektywem Zuiko Digital 11-22. W najbliższym (luty) lub marcowym numerze Foto-Kuriera będzie jego test :D. Jest to pewne na 99,9%, sam o to prosiłem redakcję i dzisiaj dostałem pozytywną odpowiedź (są w trakcie testów) :D :D :D