ja mam podobnie ale E-1 pod tym względem mnie zaskakuje niepowarzalnością szumu. Potrafi zrobić 1600 gładsze od 800 a dwa z tej samej wartości z tymi samymi nastawami, tą samą scenę wali z różnym poziomem szumu.
Wersja do druku
ja mam podobnie ale E-1 pod tym względem mnie zaskakuje niepowarzalnością szumu. Potrafi zrobić 1600 gładsze od 800 a dwa z tej samej wartości z tymi samymi nastawami, tą samą scenę wali z różnym poziomem szumu.
Mowiac szczerze zrobilem 3 fotki w swietle zarowki 40W... i nijak tego nie moge porownac do tego co Tobie excel udalo sie uzyskac. Obojetne czy z wlaczona redukcja szumu czy tez nie roznica jest naprawde baaaaardzo subiektywna. Jeszcze potrenuje, mam nadzieje ze bede mial dzisiaj troche czasu i pomyslu a jak nie to jutro. Ale jestem troszku zalamany... jednak nei uda mi sie uzyskac tak niskiego poziomu szumu.
Najgorsze ze uwierzylem, ze Olek moze naprawde szumiec mniej, ze nie jest taki be, ze jednak... i ze...
PS.
Ostatnie zdanie prosze traktowac z duuużą dawką humoru!
Kisi, tez mialem taka nadzieje wczoraj...
I pomyslalem sobie, ze moze w koncu jednak warto korzystac z wyzszych czulosci. A tu gucio, nic, ino szum. Zeby bylo smieszniej, 1/60 bez niedoswietlania po prostu sie nie dalo uzyskac przy zarowce 75W. A wiadomo przeciez, ze dodanie swiatla przy niedoswietlonej focie jeszcze wiekszym szumem skutkuje, wiec w ogole zalamalem sie z deczka.
Dzisiaj jednak bede probowal dalej :)
Eddie, kisi,
przesylam Wam trzy fotki. Nic oprocz reductie rozmiaru obrazka nie zostało zmienione, nawet nie jest wyostrzone, doslownie nic..
Pierwsze z nich jest najgorsze, nieostre a i kolory ciut za czerwone. To pierwsze podejscie. Pozniej dopasowalem WB i kolory sa bardziej realne.
Pozdrawiam,
excel
1.http://i117.photobucket.com/albums/o...czerzaTrwa.jpg
2.http://i117.photobucket.com/albums/o...gilia2006a.jpg
3. http://i117.photobucket.com/albums/o...gilia2006b.jpg
Eddie powiedz czy ten szum to widać u Ciebie nawet po zmniejszeniu zdjęcia do takich rozmiarów jak tutaj?? Przypuszczam że wątpię, podobnie jak na odbitce 10x15 w 300dpi szumu widać być nie powinno...Cytat:
Zamieszczone przez Eddie
Ja jeżeli muszę użyć wyższej czułosci niż iso 200 (zdazyło mi się ze 2 razy w zyciu) prześwietlam o 1 działkę, podczas wołania RAWów o wiele lepiej wychodzi zjechanie suwakiem na minus niż przeciwnie. No a nawet jak już wylezie ten szum to NeatImage 15sec i po wszystkiemu :D
Pozdrawiam
willow32,
na moim monitorku 19'fotka wygląda prawie tak samo. Wyslalem Eddiemu oryginały dla porównania.
pozdrawiam,
excel
Willow, powiem szczerze, ze na monitorze jeszcze nie sprawdzalem zdjec robionych przy parametrach zblizonych do uzytych przez Excella. Natomiast, jedno z ostatnich zdjec, ktore robilem na ISO1600, dodatkowo niedoswietlajac, zeby w miare sensowny czasu uzyskac, wyszlo po wywolaniu z dodaniem swiatla straszne. Po prostu straszne.
Fakt, ze z szumem niewielkim NI radzi sobie swietnie. Faktem jest tez, ze musze troche jeszcze sie nim pobawic, zeby sie nauczyc odpowiednio parametry dobierac. To jednak jest juz inna bajka.
Excell, Twoje oryginaly zaraz sobie obejrze, dzieki.
Juz wiem. Zmniejszenie fotki do 800x600 powoduje ze szumow nie widac. Dzisiaj jak córka szczesliwie szybko zasnie zaaranzuje jakas scene i porobie kilka fotek z roznymi ISO to jutro bym wstawil.
Kisi, o tym samym pomyslalem :)
I tez bede musial poczekac az corka szybko zasnie :)
No to ja poszedłem dalej, oddałem do labu fotki z 2 urodzin synka. ISO 1600 z E-1, więc potraficie sobie chyba wyobrazić jak to wygląda? Ale powiem szczerze - 10x15 po przejechaniu bodajże noise ninja nie pokazuje nic, chyba że pod samo oko papier podstawisz...Jedyny minus to niestety utrata szczegółów no ale raz że obraz dość ciemny ( fotka przy przyciemnionym świetle żeby świeczki na torcie ładnie było widać ) a dwa odszumianie, też zabiera trochę szczegółów no i sama czułość 1600 też ostrości nie sprzyja.
Chyba przestanę narzekac a zacznę zmniejszać fotki ;)
Teraz wiem że do rodzinnego albumu albo do sieci w małych rozmiarach mogę stukać nawet 1600, a do planowanych i ustawianych fotek to zawsze można warunki dopracować.
Gdzieś na Pbase widziałem foty z E-1 przy 1600 i były bardzo przyzwoite...