Nikt nie mówił, że to jest łatwe.
Nie skupiaj się na niuansikach tylko zobacz te aparaty na żywo i wtedy zdecyduj.
Wersja do druku
Nikt nie mówił, że to jest łatwe.
Nie skupiaj się na niuansikach tylko zobacz te aparaty na żywo i wtedy zdecyduj.
Bez znaczenia, który wybierzesz. Jeden i drugi robi dobry zdjęcia. W E-500 masz dwa obiektywy pokrywające ogniskowymi 100% tego, co interesuje amatora.Cytat:
Zamieszczone przez mini21
Weź ten, który lepiej leży Ci w ręce. Albo który jest tańszy.
W tym segmencie rynku wybór marki jest kompletnie bez znaczenia.
Witam ponownie.
Dziś moja ochota na zakup lustrzanki trochę osłabła.
Starzy chcą mnie wyrzucić z domu jak im wspomniałem że chce wziąć aparat na raty...
Czyli wszystko normalnie.
Mam do was prośbe.
Może to nie miejsce na to, ale czy moglibyście mi w przybliżeniu podać, ile mógłbym wyciągnąć za mojego staruszka.
Oto co mam:
-Gwarancje do 31-12-2006
-Pudełko
-Płyte CD z oprogramowaniem
-Komplet instrukcji
-Pilot RM-2
-Pasek
-Karty: XD 32 mb, XD 128 mb, XD 512 mb, Cf 64 mb, Cf 256 mb
-Kabel USB do podłączenia z komputerem
-Kabel do podłączenia z telewizorem
-Baterie BLM-1 oryginalną
-Ładowarkę
-Tulejkę 40,5 – 52
-Dekielek Snap-On firmy Hama
-Torbę Case Logic (warość 119 zł)
Ile bym był w stanie za to wyciągnąć?
I jeszcze jedno, czy do E-500 wchodzi taki sam kabel USB jak do 5060?
Twoim rodzicom się nie dziwię :-) Branie sprzętu fotograficznego na raty - jeśli nie kosztuje >20.000 jest bez sensu. Korzyść żadna, a tracisz sporo. Lepiej jest odkładać sobie po troszeczku i kupić to, co się marzy. Za gotówkę. Nawet jeśli by to miało być za rok. Ja na moją cyfrówkę zbierałem rok. I było warto czekać, bo frajda, jaką mi dostarczyła była (i jest) przeogromna.Cytat:
Zamieszczone przez mini21
Dlaczego nie kupisz sobie zwykłego analoga i nie będziesz na nim trzaskał zdjęć? EOS 50 + przejściówka + Tessar 2.8/50 = dobry sprzęt za pięć stów. Frajda niesamowita, jakoś lepsza niż z cyfrówki. Mówię to poważnie, bez jakichkolwiek ironicznych podtekstów.
Zastanawiałeś się, czy potrzebujesz lustrzanki w ogóle? W większości przypadków taki wydatek jest niepotrzebny, z powodzeniem wystarcza zaawansowany kompakt. Patrząc na to, co masz wydaje mi się, że Twój sprzęt jest właśnie w sam raz.
Ok, wszystko rozumiem, ale powiedz mi lgrabun ile zarabiasz miesięcznie?
Ja mam 450 zł renty i z tego 200 zł oddaje starym.
Musiałbym zbierać prawie 2 lata, żeby mieć na takie cacko.
Co do kupna analoga, to jakoś nie mam przekonania-te wywoływanie zdjęć, odbitki, skanowanie-nie trafia to do mnie.
Czy mój sprzęt jest dobry-może i tak, ale po 3 latach trochę mi się "nudzi" i mam ochotę na coś nowego.
Stary mi mówi "nauczy się na tym", ale praca na lustrze jest zupełnie inna.
Wszystko zależy od obiektywu, nie jesteś ograniczony jednym "kątem widzenia".
Nie wiem, może i macie w tym racje, że powinienem zostać przy starym sprzęcie.
Wydanie 4000 zł to spory wydatek i zostaje odcięty od jakichkolwiek pieniędzy na rok.
Nie wiem, nie wiem, coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu żeby darować sobie ten sprzęt :cry:
Może zamiast tego kupie lampę do staruszka...
Może ktoś jeszcze coś powie.
A i ile mógłbym wyciągnąć za staruszka?
Miły kolego wszystko musisz spokojnie brać. Widże , że u Ciebie z kasą rzeczywiscie nie przelewki. Pogadaj z RE na PW może Ci coś załatwi w specjalnej ofercie OP - ma chłop serce do ludzi (czasami) Jakieś demo czy promocje na specjalnych warunkach. Ja mogę jeśli BOSS pozwoli ze swoich punktów JEDI coś Ci tam kupić , ale tak jak mówię jeśli BOSS zaakceptuje. Lampe czy obiektyw , czy cały aparat. Nie nakręcaj się na zakup lustrzanki bo tak naprawdę to nie wiele to zmieni w Twoich możliwościach fotograficznych. Podchodź do tego spokojnie . Na wiosnę pewnie będziesz mógł kupić E330 w dzisiejszej cenie E500. Na cholere Ci sporzęt do szuflady na zime. Żeby sie starzał i taniał. Masz przecież wspaniały aparat.
Nie odwodze Cię od zakupu, ale myśl dużo . Teraz kasa jest Twoja potem to już ich.
ps.
Kabel od C5060 na 100% nie pasuje do E500
Dzięki robin za słowa otuchy.
Faktycznie nie ma zbyt wiele 20 latków ze ZNACZNĄ grupą niepełnosprawności, którzy dostają 450 zł i muszą się za to utrzymać, a do tego mają drogie hobby.
Prawdę powiedziawszy nie wiem o co chodzi z tym DEMO i z tymi punktami Jedi, słyszałem że są jakieś oferty specjalne ale nie wiem o co chodzi.
Widze, że jednak to forum to skarbnica dobroci, bo dzięki WAM zrezygnowałem z wielu głupich rzeczy, których potem bym żałował.
Może faktycznie za tą kasę pójdę na jakiś kurs albo co....
Ci co byli na spotkaniu Olympusclubu widzieli mnie i to jeszcze w wersji Light, bo kiedyś to bym nawet na dwór nie wyszedł.
Może i dam se spokój, bo czekają mnie kolejne wydatki związane z operacją żołądka....
Dzięki wielkie za pomoc.
Pozdr.
Na lustrze świat się nie kończy. Dobrym kompaktem można robić bardzo dobre zdjęcia.
Z doświadczenia wiem, że nie ceni się rzeczy, które dostało się "za nic", "od razu" i bez żadnego wysiłku i wyrzeczeń.Cytat:
Ja mam 450 zł renty i z tego 200 zł oddaje starym.
Musiałbym zbierać prawie 2 lata, żeby mieć na takie cacko.
Co do kupna analoga, to jakoś nie mam przekonania-te wywoływanie zdjęć, odbitki, skanowanie-nie trafia to do mnie.
Ale przestał robić zdjęcia? Kolory się mniej wysycone?Cytat:
Czy mój sprzęt jest dobry-może i tak, ale po 3 latach trochę mi się "nudzi" i mam ochotę na coś nowego.
Nuda to najgorszy argument, serio.
Jeśli Twój sprzęt ma ręczne nastawy, to praca na nim prawie niczym się nie różni od pracy na lustrzance.Cytat:
Stary mi mówi "nauczy się na tym", ale praca na lustrze jest zupełnie inna.
Ciesz się sprzętem, który masz. Wychodź na dwór, rób zdjęcia, ciesz się ładną jesienią. Od siedzenia przy komputerze i pórywnania parametrów aparatów to można tylko zwariować :-)))
mini21 Uderz do Radka On coś wykombinuje . A JEDI to program tańszych zakupów dla "starych" użytkowników forum. Chętnie coś dla Ciebie bym kupił ,ale tak jak wcześniej pisałem BOSS o tym musi zdecydować. W każdym razie nie spiesz się. Na wiosnę też tu chyba wszyscy będziemy.