a odpowie ktos na moje pytanie?
Cytat:
a jak to jest w przypadku takiej stałki 25 mm. Rozumiem, że pole widzenia w E-systemie będzie takie jak 50 mm w pełnej klatce ale czy nie będzie typowych dla szerokiego kąta zniekształceń?
Wersja do druku
a odpowie ktos na moje pytanie?
Cytat:
a jak to jest w przypadku takiej stałki 25 mm. Rozumiem, że pole widzenia w E-systemie będzie takie jak 50 mm w pełnej klatce ale czy nie będzie typowych dla szerokiego kąta zniekształceń?
No też jestem ciekaw ale 25 to nie tak bardzo szeroko.
Dorian Jakby ten helios to był 25/2 i bił minoltę na głowę, to może byłby jakis argument... :wink: Skoro Ci Archob tak brakuje stałek to nie ma miesca dla Ciebie w 4/3. Zastanawiam się tylko, czy zawsze korzystałeś z tych stałek na pełnych dziurach, bo jak nie to narawdę polecam bliskie spotkanie z 14-54.
RasteR, sample z 7-14 są tu http://www.dpreview.com/reviews/olympuse500/page27.asp Ja tam zniekształceń nie widzę, więc skoro w zoomie się udało to w stałce pewnie też się da.
a powiedzcie jak z szumami w olympusach
slyszalem ze szumia strasznie...
sorki ze pytam sie nie w tym temacie
mam 50/1,8 i wlasnie do mnie jedzie 20/2,8 :P wiec w tym tygodniu bede mial dwie :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez jps
pozdrowka ;)
Szumią o 1 EV bardziej od konkurencji,,,, za to ze względu na mniejszą matryce max. rozdzielczość występuję o 1 EV niżej, i łatwiej robić na pełnej dziurze.. co daje w efekcie remis....
I szkła są przeważnie ok 1 działkę jaśniejsze....
Bardzo sie ciesze, że praktycznie wszyscy tak sie cieszę z 14-54 i porównują go do stałek innych producentów. Ale proszę zważcie też na coraz bardziej rosnącą grupę mającą Dual Kit, który w "szerokim" kącie nie przebije 14-54 żeby nie wiem co. Takie osoby (jak np ja ;-) ) chyba nigdy sobie nie pozwolą na kupno obiektywu o zakresie wręcz identycznym jak ten który dostali, ale kosztującym 2/3 tego co zapłacili za body z 2 obiektywami. Dla takich osób amatorskie 50mm byłoby wybawieniem. O ile jeszcze przy 14mm ten KIT w zależności od kadru całkiem nieźdle daje radę, to na końcu robi się bardzo ciemno.
To jak, piszemy petycję do Olka o amatorskie 50F2 ... no niech w ostateczności będzie 50F2.8 bez ED, wodoszczelności, podziałki GO i super-ostrości (niech będzie ciut lepsza jak w 40-150 :-) ) ?
Pozdr.
Robert
No, może jest nadzieja dla stałkofilów :wink: . Ludzie na dpreview i leica-forum szemrają o DSLR od Panasonica i Leitza oraz szkłach do 4/3 z czerwoną kropką 8)
http://forums.dpreview.com/forums/re...6983661&page=1
Acha, zapomniałem dodać, że na niskie ceny tychże bym nie liczył :|
czyli widze ze ten olympus to niezbyt udana konstrukcjia - szumi i praktycznie brak wyboru tanich dobrych obiektywów ?
Stosowanie szerokich uogólnień na podstawie wybranych fragmentów rzeczywistości to klasyczny chwyt propagandowy :D Jeden tani i dobry obiektyw już masz, drugi to 40-150 a trzeci, z tego co widzę, to 35mm macro.