Czy w C-5000 też można zmienić rodzaj AF? W menu nic takiego nie znalazłem... jest tylko AF Area...... Chyba że ten aparacik tego nie ma ...:(
Wersja do druku
Czy w C-5000 też można zmienić rodzaj AF? W menu nic takiego nie znalazłem... jest tylko AF Area...... Chyba że ten aparacik tego nie ma ...:(
@zdrip:
rzeczywiście lampa musiała być ustawiona na slow :( moje przeoczenie. jak przestawiłam na auto to nie było problemu z czasem naświetlania 8)
czy macie jakieś swoje ulubione i zaufane środki do czyszczenia obiektywu ??
marha - od mojej Ślubnej dostalem wlasnie pod choinke specjalny czyścik jakies 'microcośtam"' .. wystarczy chuchnac i przetrzec.
Rewelacyjny... Mialem upaćkany jakimś smarem obiektyw i zeszlo idealnie... :) - NIE POZYCZAJ NIKOMU SWOJEGO OLKA! :)
nazywa sie to cudo ACT (Actex) jak wrzucisz na gugle to pelno odnosnikow znajdziesz.. np:
http://www.twojecentrum.pl/product_i...oducts_id=2516
(ale ze taki TANI prezent dostalem!!??? - TYLKO ZA 20 zł!! :((
hehehe
Gdzies kiedys czytalem,ze takich rzeczy jak m.in. obiektywy,czy filtry nie powinno sie czyscic na sucho,co by to nie bylo za czysci-cudo.
PS.
@wheelerek nie bierz tego do siebie,to bylo tak ogolnie.
no co ty! :) NIE BIORĘ DO SIEBIE! :) ale czym bys wymłl TŁUSTE SLADY!!! :( wodą...? ROZPUSZCZALNIKIEM!!!?? juz lepsze jest to micro-tralala. Po za tym.... - po chuchu zostaje calkiem sporo wilgoci na szkle... no chyba ze ktos ma chuch po CHIVAS-REGAL hihihi :)
Żartuje... :) sorki....
a tak serio to szmatka jest rewelka.. naprawde... - sam nie wierzylem w nowoczesne technologie mimo żem kształcony chemik...
Pozdrufka...
No ten chuch a-la Chivas Regal to moze czasami :wink: ale wtedy nie biore sie za czyszczenie.
A jesli chodzi o te micro-tralala :D to nawet robilem podchody do czegos takiego,ale jakos nie doszlo to do skutku(jak do tej pory)Coz,jezeli to czyszczenie dziala to moze faktycnie nie eksperymentowac z innym czyscikami.
znowu mam problem z ostrzeniem. zastanawiam sie czy to ja nie potrafie ostrzyc czy mam aparat do d***.
W trybie Portret zrobione zdjęcie na statywie osoba fotografowana (I plan) wychodzi nieostra a drugi plan jest idealnie ostry. O co w tym wszystkim chodzi?? Ostrze oczywiście na fotografowaną osobę.
ISO 100
:arrow:
a w jakiej odleglosci jestes od osoby, moze wlacz tryb makro... :) albo ostrz najpierw na bardziej kotrastowe fragmenty twarzy a potem przekadruj i zrob zdjecie
Stałam od osoby fotografowanej ok 1,5m do 2 max.
Nie rozumię po co wtedy tryby w olku, jesli nie działaja poprawnie.
Jesli chodzi o ostrzenie, to ostrzyłam na twarz. Wykorzystałam rady, które wcześniej dostałam do trybu auto.
:cry:
Czyli - AF przełączony na SPOT? Mam nadzieję że na takiej odległości zoom nie był 10x? Dla fotografowania pryszczy jest tryb SuperMakro.Cytat:
Zamieszczone przez martha
Wygląda na to że AF nie znalazł za co chwycić na twarzy i se polazł gdzieś dalej.
Lepiej jest przed każdym zdjęciem sprawdzać – złapała się ostrość czy nie, wciskając guzik do polowy.
Jeśli zielona lampka pali się – wszystko ok i można dociskać do końca, jeśli miga – odpuścić i spróbować ponownie. Jeśli za żadne skarby AF nie łapie ostrość, pozostaje tylko tryb MF.