a nie lepiej tak (a co podobnie bawią się inni czemu nie miał bym ja [odp: bo słabo Ci to wychodzi]) .. ;P
Wersja do druku
a nie lepiej tak (a co podobnie bawią się inni czemu nie miał bym ja [odp: bo słabo Ci to wychodzi]) .. ;P
hehe, no faktycznie duzo lepiej wyglada po wyostrzeniu :)
bede pamietał o tym juz
chcialbym sie dowiedziec jeszcze jednej rzeczy.. a mianowicie jaka jest optymalna wartosc ogniskowej przy robieniu portetow ? :)
chodzi mi o to zeby jak najlepiej odzwierciedlało zdjecie czlowieka i tło rozmywało sie ?
oczywiscie w moim sp-560 :)
Nie wiem jak to jest w tym twoim aparacie :) ale ja robię tak :
duża ogniskowa i obiekt odsunięty od tła :)
hehe, ze duza ogniskowa to wiem ;)) ale ostatnio na kursie fotografi , "instruktor" mowil mi ze powinienem poszukac w internecie jaka jest optymalna wartosc dla mojego aparatu ;))
Mnie się podoba bardzo nr 12. Ciekawa perspektywa.
Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodziło ale może się przyda.
http://www.fotal.pl/obiektyw-do-portretu-jaki-wybrac/
W internecie jak i w instrukcji pisze ze Zakres ogniskowych wynosi 27-486 mm (ekwiwalent dla małego obrazka) ale na to chyba nie moge patrzec, bo ogniskowa 486mm to raczej bardzo duzo.
jednak na innej stronie znalazlem informacje ze rzeczywista ogniskowa wynosi 4.7 do 84.2 mm... wiec na ktorą z nich mam patrzec ? bo ogniskowa obiektywu do portretow powinna wynosic okolo 85 – 135 mm (przynajmniej tak pisalo na stronie podanej wyzej) :)