Hehe, ja wywołałem alarm w MM testując sobie e-520. :)
Wersja do druku
A widzisz, potem byś kupił i żałował, bo ktoś by Ci wmówił, że masz matrycę wielkości paznokcia, czy jak to ONI tam miauczą:wink:
Upraszczając:
Od wielkości matrycy (powierzchni) zależy ile można pikseli w nią władować. To logiczne. Od upakowania pikseli zależy czy na wyższym ISO (czułość, ale to chyba wiesz) będzie szum bardziej, czy mniej wyraźny zakładając, że matryce są wykonane w tej samej technologii. Z tego też powodu zwykle jest tak, że w 4/3, a więc w Olympusie także, szumy na wysokim ISO są nieco (ale tylko nieco) większe niż w APS-C/DX (np. Canon, Nikon, Sony), czy FX (zwane pełną klatką, a właściwie małym obrazkiem, który ma powierzchnię około 4 razy większą niż 4/3), ale na to Cię i tak nie stać obecnie:wink: Są tacy, co oglądają wycinki zdjęcia w skali 1:1 i ekscytują się poziomem szumu. Nie daj się w to wciągnąć, szkoda czasu i energii.
Druga kwestia zależna od rozmiaru matrycy to głębia ostrości. Im matryca większa tym mniejsza głębia. Czy wolisz mniejszą, czy większą, to już Twoje prywatne preferencje i nie daj sobie wmówić, że mniejsza GO to od razy piękna plastyka i piękne artystyczne zdjęcie. Takie poglądy głoszą beztalencia:wink:
Zalety mniejszej matrycy, to ostrość na brzegach kadru, mniejsze winietowanie i mniejsze obiektywy. No i mniejsza cena sensora:wink:
Pozdrawiam:)
zamiast canona 450d + kit przemyślCytat:
Nie będę ukrywał że nie chciałbym się w przyszłości spłukać na nowe obiektywy. Koszty są ważnym czynnikiem
CANON 30d + Canon EF 70-200 f/4.0 L USM
zamiast E 520 + dual kit przemyśl
OLYMPUS E 620 + jeśli zakupisz używke Olympus Zuiko Digital ED 50-200 f/2.8-3.5
proponuje zebyś zrobił test , weż canona , olympusa , nikona + kit
dziecko 2-4 lata i sprawdż w praktyce :wink:
i pokaż efekty :wink:
Kup dobry kompakt.
Lustrzanke kupuj swiadomie wtedy nie bedziesz mial problemow z wyborem.
Nauczysz sie robic zdjecia, nauczysz sie wiecej o sprzecie to sam bedziesz wiedzial czego Ci w kompakcie brakuje (jesli zabraknie).
Jesli uparles sie na lustrzanke a sam nie wiesz dlaczego to kup najtansza, najmniej kasy w ten sposob stracisz, nie ma znaczenia czy olympus, canon czy sony.
Chyba kazdy najtanszy nawet dslr przerasta mozliwosciami to czego potrzebuje amator.
ostatnio fociłem szybkie łodzie, focę bardzo szybkie samoloty. Nie mogę pod tym kątem narzeka na Olka ale....kiedyś wziąłem D50 z jakimś starym kitowym długim obiektywem. ciemny i bez silnika itd...Byłem wszoku jak ten zestaw się sprawował.
Wiedząc to, co wiem teraz, to do tego typu fotografii nie brałbym Olka ( niższych modeli )
Jednak mając na tapecie segment amatorski bez zacięcia do rozwoju i wydawania mamony na szkła wysokiej jakości, to w zasadzie każdy z tych modeli jest podobny. Olek zaoferuje najwięcej w optyce na początek.
przydatna będzie funkcja sledzenia obiektu :roll:Cytat:
a może przede wszystkim, fotki będę robił na imprezach motoryzacyjnych, zloty motomaniaków, zawody i takie tam
nie wiem czy nie lepiej mieć 300mm ,Cytat:
I nic szerokiego do tego? lol.
stojąc na zakręcie i czekając na obiekt pędzący 200km/h a mając 14-54 bał bym się o filtr i zasypanie piaskiem :wink:
jeśli żle pisze niech wypowie sie osoba fotografująca takie imprezy , jakie szkiełka podpina i czy moje typy 30d i E620 to zły pomysł , tu potrzeba światła , AF ,pfs .:roll:
Popatrz sobie do pierwszego postu:
Canon 30D z EF 70-200 f/4.0 L USM - jakieś 4k, przy czym 30D już tylko używany? Jakoś nie widzę tego 200~300mm u cioci na imieninach. Zawody? A i owszem, ale nie wiem, czy jest sens pakowania kogoś w sprzęt z wyższej półki, kto dopiero co miał w planach kupno kompaktu.
...kasa, umiejętności, rutyna...
Pozdrawiam