-
Czmielek: Cena początkowo miała wynosić ok. 120 zł, ostatecznie zapłaciłem trochę taniej, bo "Pan z Lublina" nie do końca był zadowolony z tego, co wyszło (chodziło o śrubkę we wgłębieniu, która zahaczała o styki obiektywu i utrudniała jego wyczepienie z przejściówki - wystarczyło trochę kleju, żeby problem przestał istnieć). Biorąc pod uwagę to, że zamawiałem prototyp, nawet tą pierwszą cenę uznałem za bardzo przyzwoitą. Było to ok. 1,5 roku temu - trudno powiedzieć, jak jest teraz. Najlepiej zadzwoń i zapytaj (tel. kontaktowy jest na stronie, do której linka podałem w poprzednim poście).
Anabolo: Ta przejściówka nie będzie pasowała do Pentacona 4/300. Jest to obiektyw, który może mieć mocowanie Pentacon Six albo M42. W pierwszym przypadku możesz użyć albo przejściówki P-Six / 4/3, albo kombinacji Psix / M42 + M42 / 4/3. W drugim przypadku wystarczy przejściówka M42 / 4/3.
-
Kombinacja odpada, bo będą problemy z ostrzeniem w nieskończoność. W każdym razie już zakupiłem Taira S3 na allegro - teraz wielkie oczekiwanie na przesyłkę i adapter M42 :)
-
-
Posiadam E-520 i Pentacona 300/4 - zdjęcia wykonane z ręki
Jeśli ma ktoś możliwość kupna takiego obiektywu za grosze to stanowczo polecam.