Podepnę się do watka.
Uprzejmie wszystkich informuję - bo na forum nie znalazłem, że karta CF 16 GB PRETEC świetnie współpracuje z E-400, czyli prawdopodobnie z wszystkimi wyższymi modelami E-4xx
Wersja do druku
Podepnę się do watka.
Uprzejmie wszystkich informuję - bo na forum nie znalazłem, że karta CF 16 GB PRETEC świetnie współpracuje z E-400, czyli prawdopodobnie z wszystkimi wyższymi modelami E-4xx
16 czy 32 Gb to wygoda, ale jak padnie to masz pożegnanie z całą jej zawartością :cry:
Wole mieć kilka mniejszych np. 2-4 Gb
Tak, wiem - tylko było kiedyś pytanie na forum o wielkość kart obsługiwanych przez 410/420. Ponieważ miałem okazję okazyjnie kupić 16GB - sprawdziłem z moim E-400, i jeśli działa z moim modelem to z wyższymi tym bardziej.
A ja mam bardzo podbny problem co autor całego watku :/
Karta to CF Lexar Professional 4BG 133x na bank oryginalna.
Ostatnio zaczęła gubić pamięć, tj. po warsztatach Olyympusa(gdzie była cały czas przekładana, niekoniecznie po wyłączeniu aparatu), za każdym gubi troche pamięci.
W Windowsie pokazuje 3,73GB, kilka razy próbowałem ją formatować przez czytnik jak i w aparacie.
Co najlepsze, aparat pokzauje,że może zrobić tyle samo zdjęć JPEG bez wzgledu, jaki wybiore zapis i poziom kompresji tj. SQ,HQ,SHQ.
Wyjmowałem już baterię z aparatu na ponad 24h ale to nic nie daje.
Nie mam pojęcia co dalej...
Jeśli na karcie albo na dysku maleje pojemność to znaczy, że pojawiły sie bad sektory chyba.
Komputer cały czas widzi dobrze karte tj. 3,73GB.
Aby nie zakładać nowego wątku napiszę, że moja karta Kingstom pro 4GB podaje na wejściu (w E-3) ok 170 zdjęć RAW+JPGfine, a potem robi normalnie ok 270 szt. Wiem, że JPG jest trudne do przewidzenia, ale ciekawy jestem Waszych spostrzerzeń...