Stare będą taniej. W przypadku 40-150 jest inna sytuacja, bo starsze ma lepsze światło.
Wersja do druku
Stare będą taniej. W przypadku 40-150 jest inna sytuacja, bo starsze ma lepsze światło.
tak ale w 14 54 światła nie zmienili, jest tak samo jasno a i przesłona napewno lepsza od starej.:lol:
To czy w obiektywie jest szkiełko ED czy go nie ma, przypomina mi trick firmy Sony - radyjko 3 tranzystorowe (co prawda jeden nie był podłączony), ale na pudelku można było napisać ze ma 3....
Jak konstrukcja szkła nie wymaga ED to po co je tam pchać na siłę....?
Z informacji które są dostępne widać że szkło optycznie się nie zmieniło (czyli brak szkła ED).
pozdr.
A może mi ktoś wyjaśnić na czym polega problem części szkieł Zuiko (w tym i starego 14-54) z Contrast AF? Bo nie bardzo rozumiem czemu to zależy od obiektywu.
Nikon i Canon nie mają tego typu problemów.
chodzi o współpracę z detekcją kontrastu w LV.
Sorki, źle zrozumiałem. Nie wiem:)
znalazłem coś takiego
"... AF opierający się na detekcji kontrastu analogiczny do stosowanego w aparatach kompaktowych, pozwala to na ustawianie ostrości w bardziej konwencjonalny sposób, gdyż nie wymaga opuszczania lustra w celu wykonania pomiaru. Dodatkowo wprowadzenie AF opartego na detekcji kontrastu ma tę zaletę, że pozwala widzieć efekty automatycznego nastawiania ostrości bezpośrednio na ekranie LCD w trybie Live View.
Pełna sprawność układu AF opartego na detekcji kontrastu dostępna jest wraz z nowymi obiektywami Olympusa, w tym ZUIKO DIGITAL 14–42 mm 1:3.5–5.6, ZUIKO DIGITAL 40–150 mm 1:4.0–5.6 oraz nowym płaskim obiektywem ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8 typu ''pancake'' (''naleśnik''). Bezpłatną aktualizację firmware'u można pobrać ze stron internetowych Olympusa, aby funkcja o której mowa była dostępna również dla wcześniej zakupionych obiektywów. W przypadku wszystkich innych obiektywów AF oparty na detekcji kontrastu stosowany jest w połączeniu z AF opartym na detekcji różnic fazowych ..." - koniec cytatu.
Miałem szkło 14-54 i szczerze korzystając z niego w trybie LV może faktycznie był trosze wolniejszy, ale może to było moje subiektywne odczucie.
Osobiście uważam że zamiast zakupić nową wersje 15-54 (która będzie pewnie droższa od obecnej) może lepiej sie zastanowić nad 12-60. Ja dzis takie szkło odebrałem i zrobic na mnie piorunujące wrażenie.
pozdr.