Myślę, że Olek w PRO puszkach powinien narazie zostac przy 10mpx jak canon w swoim najnowszym korpusie mam miec 8mln to i nam 10sięc wystarczy byle by popracowali trochę nad matrycą i wszystko będzie cacy:)
Wersja do druku
Myślę, że Olek w PRO puszkach powinien narazie zostac przy 10mpx jak canon w swoim najnowszym korpusie mam miec 8mln to i nam 10sięc wystarczy byle by popracowali trochę nad matrycą i wszystko będzie cacy:)
Miałem tego Nikkora w łapach razem z D3 i fajne szkiełko, ale ciężar że hej... a w połączeniu z statywem Manfrotto to taki fotograficzny CKM :D
Odkąd w gablocie FJ zobaczyłem 14-24, 7-14 przestałem postrzegać jako masywny obiektyw mimo że swoje też waży.
i swoje kosztuje...poza tym w puszce na cropie już nie jest taki szeroki...a puszka FF kosztuje...
więc nadal 7-14 górą
tylko na apsc sigma 10-20mm (z reszta na ff w nikonie tez, tyle ze okolo 5 megapixeli ale bedzie mozna go dac szerzej niz 10mm)
lub co ciekawe, cokolwiek z apsc moze dac niezly szeorki kat na ff, co prawda z winietka lub w lekko stylu fishaya, ale mozna by przetestowac jaki tani obiektyw zachowa sie najladniej :)
pewnie cos co ma minimalne znieksztalcenia na 18mm w apsc zachowa sie w miare dobrze na ff
chociaz lepiej kupic sobie owa sigma i np 40d lub d90 zeby bylo w miare tanio
całkiem zacny obiektyw z tej sigmy ale....w Canonie mnóstwo problemów z dopasowaniem do body ( sprawdzalem ostatnio 3 zestawy i mydło jakie tworzyły z 40D było po prostu okrutne, na brzegach kadru nie dało się tego oglądać. No i jednak zniekształcenia z niego są gołym okiem bardzij widoczne od 7-14. Na cropie nie widziałęm póki co lepszego szkła od 7-14.
A odkąd posmakowałem lepszych szkieł ( chcoćby tylko na próbę ) to już wiem że wynalazków stosował nie będę. Wolę poczekać, uzbierać i dopłacić do szkła czy korpusu, który mnie zadowoli całkowicie a nie tylko trochę....
Jak ktoś lubi mydło, fiolet i winietki to kupuje Sigmę... Co to za radość z obiektywu który trzeba przymykać do 8.0?
Witaj !
A po co Ci system Nikona jak masz Olka, ktory calkiem niezle
radzi sobie ;)
Ostatnio robilem zdjecia w Białowieży i w Drohiczynie z kumplem
co ma D300 i D80 a ja mialem E-410 i Pentax-a K10D.
W sumie kazdy z Nas zrobil sporo fajnych zdjec i owszem
sa lepsze i gorsze sprzeta ale powiedz... Czy tak naprawde
warto isc na sile w wiecej pixeli czy szukac znacznie
lepszych sprzetow jak tym co masz mozesz wiele zdzialac.
Pisza ze Olki szumia... ale dwa tygodnie temu Slub E-410
zrobilem i na odbitkach 21x15 nie widac szumu.
Robilem w tym takze nocne zdjecia i sa bardzo ok ;)
Pozdrawiam.
Ja tam zdania o moim E500 nie zmieniłem. Jest zaj...sty. :grin: Tak samo jak 2,5 roku temu. Nie zarabiam na zdjęciach, więc nie mam ciśnienia na super-duper sprzęt.