Oryginalne okazy, świetne zdjęcia, astro też :)
Wersja do druku
Oryginalne okazy, świetne zdjęcia, astro też :)
Dziękuję za dobre słowo. Miały ok. 1 cm. Niestety nie udało mi się ich przyłapać na toczeniu kulki. Widziałem 2 lata temu, ale wtedy nie było okazji na zdjęcie.
Na zdjęciach wyglądały na większe:-) Dzięki za odpowiedź!
Kilka namibijskich muchówek. I jak to z muchówkami bywa - piekielnie trudne w identyfikacji. Zwłaszcza dla laika ;) Udało mi się jedynie zidentyfikować pierwsze dwa rodzaje (mam nadzieję, że prawidłowo). W przypadku dwóch kolejnych nie podejmę się nawet wskazania rodziny.
29. Bactrocera sp. Stack z 2 klatek.
Załącznik 269752
30. Bactrocera sp. Stack z 22 klatek.
Załącznik 269753
31. Stegosoma sp. Pojedyncza klatka.
Załącznik 269754
32. Diptera - Mucha. Pojedyncza klatka.
Załącznik 269755
33. Diptera - Mucha. Pojedyncza klatka.
Załącznik 269756
29 i 30 ciekawe, egzotyczne. 31, 32 i 33 wyglądają podobnie do naszych krajowych. A zdjęcia na wysokim poziomie do jakiego nas przyzwyczaiłeś w tym wątku. Jedynie do 29 się przyczepię za to że odwłok modelki wyszedł przed głębię ostrości.
Muchy mnie nie powaliły(tylko moje zdanie;])....No nie wiem.
Za to chrząszcze na 27-28 dla mnie extra!!! To nie są te od skraplanie wody/rosy na pokrywach co ja potem piją?
Super wycieczka i foty!
Dzięki za opinie! Szczerze mówiąc, to muchy też mnie jakoś nie powaliły :P Ale jednak muchówki to jeden z moich ulubionych motywów, więc musiałem pokazać, zwłaszcza tę egzotyczną. Choć mi najbardziej podoba się pastelowe 32.
Nie mam pojęcia :)
Tym razem ptaki.
34. Synogarlica senegalska.
Załącznik 270015
35. Łuskogłowik rdzawoszyi
Załącznik 270016
36. Drozdówka pustynna
Załącznik 270017
37. Drozdówka pustynna
Załącznik 270018
Dwa namibijskie pająki.
Pierwszy to samiec Plexippus paykulli, któremu Insektarium nadało uroczą (nieoficjalną) nazwę - grasantek apasz. Moje zdjęcia wzbogaciły galerię zdjęć tego pająka w serwisie Insektarium - wszystkie wcześniejsze zdjęcia pochodziły spoza Afryki. A gatunek, choć kosmopolityczny i pewnie niedługo zawita również do Polski, to oryginalnie pochodzący właśnie z Afryki. Link do opisu gatunku w Insektarium.
Drugi to samica Neoscona subfusca. To przedstawiciel krzyżakowatych występujący w Afryce oraz w basenie Morza Śródziemnego. W południowej Afryce bardzo rozpowszechniony.
38. Plexippus paykulli.
Załącznik 270090
39. Plexippus paykulli.
Załącznik 270091
40. Neoscona subfusca.
Załącznik 270092
41. Neoscona subfusca.
Załącznik 270093
Ciekawe zdjęcia. Na 39 gdybyś nie napisał że to afrykański Plexippus zastanawiałbym się czy to nie nasz krajowy skakun arlekinowy:-). Na 38 już wyraźnie widać zupełnie inny układ plam na odwłoku. Za to Neoscona subfusca zdecydowanie różni się od najbliższego krajowego krewniaka - potula kłosowca.
Dziergacz białobrewy. Ptaszek na farmie bardzo pospolity.
42. Klasyczne ujęcie.
Załącznik 270553
43. Przy gnieździe.
Załącznik 270554
44. Karmienie.
Załącznik 270555
45. Karmienie.
Załącznik 270556
46. Karmienie.
Załącznik 270557
47. Karmienie.
Załącznik 270558