ok dzięki bardzo :) w takim wypadku do polepszenia "osiągów" obiektywu makro nadają się tylko soczewki powiększające , pierścienie powiększające i mieszki jak mniemam. czy ma sens użycia któregoś z tych 3 rozwiązań do ww obiektywu?
Wersja do druku
ok dzięki bardzo :) w takim wypadku do polepszenia "osiągów" obiektywu makro nadają się tylko soczewki powiększające , pierścienie powiększające i mieszki jak mniemam. czy ma sens użycia któregoś z tych 3 rozwiązań do ww obiektywu?
Masz na myśli obiektyw ZD-35? Nic z tych rzeczy. Co najwyżej robisz z największego zbliżenia i potem crop.
Soczewki powiększające - to właśnie Raynox o którym wyżej (ale nie na takiej ogniskowej).
Pierścienie powiększające - nie ma czegoś takiego. Są pierścienie pośrednie lub mieszki (do większego oddalenia).
Olympus ma akcesorium - pierścień pośredni - EX-25. Służy on do skrócenia minimalnej odległości ogniskowania. Nic nie powiększa (nie ma żadnej soczewki), tylko możesz robić zdjęcie z bliższej odległości i tą metodą uzyskujesz trochę większy obraz na matrycy.
ZD-35 zostaw w spokoju (ciesz się jego ostrością) i niczego mu nie dokładaj.
Jeśli interesuje Ciebie większa skala odwzorowania, to myśl o dłuższej ogniskowej.
Ja sam do tego celu używam Sigmy 105 (niesamowicie ostra) lub 70-300 (z ustawieniem na 300mm) + Raynox.
Można spokojnie użyć 40-150 + Raynox; na forum sporo pozytywnych opinii o takim połączeniu.
Może mi ktoś powiedzieć jaka jest odległość ostrzenia dla skali 1:2 dla ZD 50 oraz ZD 35? Oraz jaką skalę odwzorowania uzyskam po podpięciu Raynox'a do ZD 14-42 oraz ZD 40-150?
dla zd 50 jakieś 50mm...
dla 35 jakieś 35mm
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
liczone od mordi oczywiście.
mam dwa inne pytania.
1) Na ebay'u dają nie raz o pierścienie makro:
http://photography.search.ebay.com/t...saobfmtsZinsif
Ktoś wie jaki to daje efekt-przybliżenie maksymalne ostrzenia (40-150 ma 0,9metra).
Czy warto za kilkanaście $ sprowadzić do siebie? Domyślam się oczywiście, że działamy wtedy na MF.
Drugie pytanie:
ilu milimetrowe GO maksymalnie można uzyskać przy zestawie 40-150 i Raynox dcr-250 i jak się to ma do zd35?
p.s. e-510 dual KIT właśnie do mnie wędruje, za tydzień będzie.
Tu jest zdjecie rozlozonego zestawu http://cgi.ebay.com/Macro-extension-...ayphotohosting
Tam nie ma stykow elektryki! Takie cos mialo sens z m42 albo om, ale nie z obiektywami ktore sa w pelni elektronicznie sterowane.
Chcesz powiedzieć, że nie da się ustawić ogniskowej, przysłony i ostrości na takim?
A jak z drugim pytaniem... ktoś zna odpowiedź?
2. Mniejsza, o wiele mniejsza... No bo to jest 150mm+R, a tu masz 35mm+R.
1. Nie przymkniesz przyslony... Bo nie ma pierscienia przyslony.
No ta tak, mozna. Chodzilo mi ogolnie o roznice w ogniskowej - na 40mm nie pamietam, czy jest winieta, ale ogolnie to zoomu mozesz spokojnie uzywac ;p