12-60 to nowsze 14-54, więc na pewno ci styknie. Oczywiście zależy od wymogów, ale wg. mnie nawet 14-54 styknie. Masz w miarę szeroko i do portretów tez sie nada. Mam 14-54 i w stosunku do kita to niebo a ziemia
Wersja do druku
12-60 to nowsze 14-54, więc na pewno ci styknie. Oczywiście zależy od wymogów, ale wg. mnie nawet 14-54 styknie. Masz w miarę szeroko i do portretów tez sie nada. Mam 14-54 i w stosunku do kita to niebo a ziemia
No wiec na wstępie podziekuję wszystkim, którzy odpowiedzieli na mój apel - nie sądziłęm że będzie można liczyc aż na tyle osób ;)
Musze przyznać, że teraz mam mętlik wiec bedzie trzeba sprawę jeszcze przemyśleć i wziaść wszystkie za i przeciw.
Jeżeli chodzi o lampe to juz kupiłem - co prawda to nie olek ale na razie musi wystarczyc :) Natomiast odnosnie obiektywu to jeżeli miałbym kupować coś za oceanem to taki obiektyw gdzie jest znaczna różnica cenowa. Mysłałem o sigmie ale tu różnica jest znacznie mniejsza niz np. 12-60 czy nawet 14-54 a poza tym jak widać lepiej ja kupic w kraju zwarzywszy na gwarancje i ewentualne schody w jakości danego modelu (co niektórzy zauważyli). 7-14 to super szkiełko ale cena też jest super (min. 1500 $) wiec przekracza założone maksimum czyli te 800-900 $ :)
W zawiazku z powyższym nic innego sensowniejszego (poza ewentualnym wyborem szkła w celu odsprzedaży ;) ) mi nie pozostaje jak przeanalizować fotki i najczęściej stosowane ogniskowe i taki dobrać obiektyw.
Jeszcze raz dzieki wszystkim "olkom" i innym aparatom :)
Ja bym wybrał 12-60 bardzo solidne szkło SWD ,zawsze możesz je sprzedać ,trzymał bym się z dala od Sigmy ,mojemu koledze rozeszła się w rękach , co prawda inny model ale technologia jest powielana .
Dziwie sie, że w dyskusji nt 14-42 vs 14-54 nie padł jeden argument: 14-54 ma naprawdę znacznie szybszy AF.. różnica jest tym większa im gorsze warunki oświetleniowe.
różnica 12mm na dłuższym końcu jest właśnie w normalnym użytkowaniu dość istotna- to już prawdziwe krótkie tele, np do portretów.
Praktycznie wszyscy posiadacze 14-54 mówia, ze obskakują nim 90% zdjęć..
Ja polecam.
Koriolan czy wyrażenie "niebo a ziemia" nie obejmuje tej cechy? :)
dog_master: jak ktoś już założy 14-54 to nie wróci do 14-42...
No chyba że musi oddać ;)