jako ze prace qbica sa niesamowite i doswiadczenie u mnie z HDR'ami zerowe przylacze sie do niezmialych prosb o malego tutoriala...
a swoja droga dziekuje za wystawe :)
pzdr
Wersja do druku
jako ze prace qbica sa niesamowite i doswiadczenie u mnie z HDR'ami zerowe przylacze sie do niezmialych prosb o malego tutoriala...
a swoja droga dziekuje za wystawe :)
pzdr
Powoli zbieram się do tutoriala, być może wersja wstępna będzie dostępna w piątek.
Jestem pod ogromnym wrażeniem administratorów którzy chyba czytają mi w myślach :) Po willowie odrazu qbic. Czyli mistrzowie w swej dziedzinie :) No brawo panowie :)
PS. Widze, że na tutka oczekuje pół forum :) I dobrze bo przy takim parciu, efekty zobaczymy (mam nadzieje) już wkrótce. Na co sam z niecierpliowścią czekam :)
Witam.Właśnie zrobiłem kilka ( dokładnie 5 orf-ów) E-3 i wczytałem do programu.Niestety wyszła totalna kicha.Same kropki i ogólny nieład./Nie wiem co robie nie tak więc i ja czekam z niecierpliwością na jakiegoś tutka...
Ps. Prace świetne...
Pytań raczej nei mam bo jeszcze mi do nich daleko. Chciałem tylko stwierdzić (co nie tylko ja robię) że Twoje prace sa rewelacyjne - istny komiks, rysowane światłem. Gratuluje bo robą niesamowite wrażenie.
Sorry za opóźnienia w tutorialu, ostatnio mam bardzo mało czasu, obiecuje że w tym tygodniu już coś się pojawi :)
Qbic twoje prace zrobiły na mnie duże wrażenie. Kiedyś sam próbowałem trochę prostych HDR'ów i słabe efekty mnie lekko zniechęciły.
Po obejrzeniu Twoich prac znów wróciłem do eksperymentów. Oczywiście nie mam tak fajnego sprzętu (szczególnie obiektywu) ale co nieco poprobować można.
Mam pytanie bo w Photomatixie juz co nieco mi wychodzi ale jest to dalekie od moich oczekiwań. Czy po zrobieniu HDR'a obrabiasz go dalej np. w Photoshopie ? Czy ziarno wychodzi Ci w procesie obróbki czy dodajesz je w programie graficznym ?
Czekam z niecierpliwością na tutoriala :)
I gratuluję kreatywności !
Nie, tylko Photomatix.
Ziarno wychodzi z powodów parametrów obrabiania (tone mapping):
Suwak "Luminosity" na 10
w zakładce "micro":
- Microcontrast 10
- Micro-smoothing 0
Zazwyczaj te parametry mam zawsze tak samo ustawione i manipuluje resztą.
Dzięki za info. Ja jednak coś jeszcze manipuluję w Photoshopie. Efekt w Photomatix czasami wychodzi mi (według mojego gustu) za mało kontrastowy. Nakładam wtedy 2 warstwy w Photoshopie gdzie jedna jest trochę "podrasowana" (kontrast, kolory itd) i je "mieszam" aż efekt mi się spodoba.
Luminosity nie ustawiałem na 10 jeszcze zawsze tak od 1 do 5 ale prawie zawsze light smoothing na low.
Co więcej nie robiłem jeszcze nocnych HDR. Na razie robię dzienne które czasem też wychodzą jak nocne :)
Dzieki jeszcze raz :)
Jednak do całej tej techniki potrzebne jest jeszcze "dobre" oko :)