Zabrzmiało to trochę, jak nasz kolega, jak wybieraliśmy się na Ganek, cyt. "Dzięki, mam w domu."
:) pozdrawiam
Wersja do druku
Oglądam z zapartym tchem. Świetne zdjęcia.
fajna relacja :)
choć oststnio doszłam do wniosku ze wole po Beskidach hasać ;)
ale widokowo Taterki to bajka
Dzięki, naprawdę miło przeczytać :)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Dzięki, Beskidy tyz pikne :) zachwycam się Twoimi zdjęciami stąd https://forum.olympusclub.pl/threads...ach-%29/page41
Wysoka, cz. 1
Najpiękniejszy szczyt Tatr, zasługuje na więcej niż jedną relację.
Zaczynamy od podejścia od południa, od Doliny Mięguszowieckiej, podziwiając otoczenie i ciekawe zjawiska na niebie.
Załącznik 220409
Załącznik 220410
Aż do przełęczy Waga, droga biegnie znakowanym szlakiem na Rysy od południa, po drodze dobrze widać Żabi Koń, ze słynną, pełną Taterników granią (polecam filmiki na youtube).
Załącznik 220411
W schronisku pod Wagą (najwyżej położone schronisko w Tatrach) powitał nas taki afisz :)
Załącznik 220412
Od Wagi już droga nieznakowana, choć częściowo ubezpieczona łańcuchami.
Panorama z Wysokiej jest bardzo rozległa i piękna na wszystkie strony. Trafił się nam piękny dzień (3 październik) i doskonała widoczność.
Na północ można podziwiać najwyższy szczyt Polski - Rysy, widoczny ... z góry (jest 60 metrów niższy niż Wysoka). Na pierwszym zdjęciu Rysy z prawej, a z lewej Mięguszowiecki - bohater poprzedniej relacji. Na drugim zdjęciu zbliżenie na Rysy, pełne ludzi, a w tle między innymi Granaty i - wprost nad Rysami - przełęcz Krzyżne.
Załącznik 220413
Załącznik 220414
Ku zachodowi widok w kierunku Krywania, w dali Tatry Zachodnie.
Załącznik 220415
Ku wschodowi Dolina Ciężka, zawieszona nad Doliną Białej Wody (pokazywałem już ją Wam z Ganku z nieco innego kierunku).
Załącznik 220416
Załącznik 220417
Ujęcia szerokokątne powstały z pożyczonym od Kolegi (też forumowicza) obiektywem 9-18 z dużego 4/3, przez przejściówkę.
Załącznik 220418
Załącznik 220419
Jeszcze otchłań Doliny Ciężkiej u stóp szczytu, z prawej w cieniu - Galeria Gankowa.
Załącznik 220420 c.d.n.
Czekam niecierpliwie na ten ciąg dalszy. Wspaniałe zdjęcia!
dzięki śliczne :)
ostatnia seria zapiera dech w piersiach - aż się w głowie zakręcić może od tych widoków ;)
moje kolana coraz bardziej dają się we znaki ale mam nadzieje ze jeszcze będzie mi dane pohasać po Taterkach :)
tylko niech te korony sobie pójdą precz
a tymczasem pozdrawiam ciepło
Wysoka - dogrywka :)
Tęcza złapana tego samego niesamowitego dnia ze szczytu.
Załącznik 220462
Droga powrotna, przez Dolinę Złomisk.
Załącznik 220463
Załącznik 220464
Załącznik 220465
...
W sierpniu 2018 roku byłem na Wysokiej jeszcze raz, już z obecną ekipą, z którą zrobiliśmy WKT.
Z drogi podejściowej jest jeden fragment, gdzie widok przypomina :) Samotną Górę z Hobbita
Załącznik 220466
Jeszcze jedno miejsce na drodze podejściowej.
Załącznik 220467
Załącznik 220468
Na szczycie panowały inne warunki niż poprzednim razem, najlepszy dowód, że widoki z tego samego miejsca mogą wyglądać zupełnie inaczej.
Załącznik 220469
Załącznik 220470
A tak prezentowała się Wysoka z drogi zejściowej
Załącznik 220471 Miłego oglądania i zdrowia :)
Wspaniałe fotografie i wspaniała pasja wspinania się po górach.