Rozdzielczości 4K UHD (3840 x 2160) to nie rozpatruje w ogóle:). Na takim ekranie zdjęcie o boku 1200 px (jak teraz w popRAWce) to będzie trochę większe od znaczka pocztowego:wink:
Wersja do druku
@andtor2 ... to jeśli zmiana procentów wpłynie na Twoją decyzję , to możesz mnie z tych 33% wyrzucić . Nie "param" się fotografią i jest mi to obojętne . Oceniam 0-1. podoba się lub nie podoba :wink:.
Przekonanie, że jakość zależy od wielkości już jest passé. :-P
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Pewnie myślisz o swoich makro.
To rzeczywiście interesujące, zobaczyć szczegóły czegoś tak małego, że gołym okiem trudno to w ogóle dostrzec ale szczegóły np. architektury (odpadający tynk lub pęknięcia muru) niekoniecznie muszą być fajne.
Na 4K to zmienię TV bo też tylko FHD (40 cali):). Ma już chyba ok. 10 lat i nie chce sie zepsuć.
Nie wątpię, że przy oglądaniu zdjęć z aparatu efekt jest lepszy na takim monitorze UHD.
Kto tak powiedział ? Zwiększenie rozmiaru zdjęć w popRAWce ma na celu tylko lepiej ocenić ich jakość. Zgadzam sie z tym co napisał paparapa :
Im mniejsze zdjęcie tym trudniej ocenić jego jakość. Z tym się chyba zgadzamy ?:)
Swoje zdjęcia "gościnnie" oglądałem u kumpla w sklepie ze sprzętem na całej masie monitorów :) ale i po znajomych, tak jak @wyszomir napisałeś, efekt jest dużo milszy niż na FHD a już do swojego porównywać nie będę :)
tylko trzeba wydoić trochę z portfela :D nie ma lekko.
Mam na myśli takie aspekty techniczne jak np. ostrość, szum, aberracje chromatyczne, gradienty na niebie, efekt halo, nadmierna kompresja jpg. Na małym obrazku trudniej jest to dostrzec.