Numerek dodany :) Ano mgliście jak cholera. To foto było robione po dziewiątej, teraz jest południe a mgła wciąż wisi :D
Wersja do druku
Numerek dodany :) Ano mgliście jak cholera. To foto było robione po dziewiątej, teraz jest południe a mgła wciąż wisi :D
Popołudniowy lekko mroźny spacer.
Tak jak powinno być w pierwszy dzień nowego roku, cicho spokojnie i bez odgłosów tupania :wink:
17
Załącznik 186100
Po prawie tygodniu mgieł, deszczu, ciemności i mroku wyjrzało trochę słońca. Wieje jak diabli i jest potwirnie zimno, ale coś tam się porobiło w ogródku :D
18:
Załącznik 186157
19:
Załącznik 186158
Gdyby ktoś pytał, to ten ptak to z ręki (kwiat zresztą też) i to jest mniej niż połowa kadru. Badylek tylko przycięłam do kwadratu, zbędne boczki wyrzuciłam.
Ładnie wyszło:).
Jak wiesz lubię się nieco czepiać:wink: więc z mojego pierwszego postu w tym wątku zacytuję siebie: ..."Miałbym prośbę o numerowanie zdjęć i wstawianie w rozmiarze od 1024 do max. 1280 pix dłuższy bok."..., ..."EXIF mile widziany"... Numeracja jest, dzięki:), 800pix dłuższy bok trochu mało.
Dziękuję :) Poprawiłam rozmiar. Zapomniałam przestawić na flikrze. Exif jest, przynajmniej flickr go pokazuje normalnie, specjalnie zostawiłam, a tutaj exif viewer mówi, że "EXIF not found" i ja nie wiem dlaczego.
Dzięki.
Właśnie mi się zdaje, że ten flickr pokazuje go "nienormalnie". Chyba się nie mylę, że te dane EXIF są widoczne pod zdjęciem ?
Moim zdaniem flickr wycina EXIF z zdjęcia, ale jednocześnie te dane umieszcza pod nim (przy okazji kompresuje najprawdopodobniej). Podlinkowane zdjęcie na forum już EXIF-u nie ma.
Do takich wniosków dochodzę po tym jak przeglądałem w taki sposób zamieszczone zdjęcia w tym wątku i raczej się nie mylę.
Lepiej byłoby zamieszczać bezpośrednio na forum moim zdaniem. Masz pewność, że nie będzie skompresowane (pogorszona jakość), EXIF będzie i nie wiem jak tam z trwałością tak wstawionych zdjęć. Tu nie zaginą, a na takich portalach różnie bywa, często po jakimś czasie już na forum się nie wyświetlają.
Akurat z flickra nie giną zdjęcia, bo to działa jak dysk, ale z exifem możesz miec rację. Muszę obadać wstawianie na forum, ostatnio nie udało mi się wstawić w pełnym rozmiarze tylko sama miniaturka się wstawiła. No i flickr jest wygodny, bo mam to wszystko w jednym miejscu (choć miszmasz tam straszny) i sobie linkuję tylko w dowolnym rozmiarze a nie, że wszystko porozwalane po całym internecie :D
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, wstawiasz większe zdjęcie, a linkujesz wpisując rozmiar jaki chcesz mieć ?
Zdajesz się na ten flickr aby za Ciebie zmniejszył, po zmniejszeniu pewnie też wyostrzył ?
Wstawiając na forum jak masz już tą miniaturkę (jeszcze przed zatwierdzeniem posta) klikasz na niej dwukrotnie i pojawi się okienko gdzie zaznaczasz jaki ma być rozmiar, np. full size.
Można jeszcze ewentualnie to zrobić przy edycji zaawansowanej (jak cuś nie tak będzie).
Nie, on nic nie robi z tym zdjęciem, to tylko kawałek BBcode zmniejszający fotkę, tak jak na przykład masz stronę swoją i na serwerze trzymasz jedno foto i chcesz umieścić je w trzech miejscach na stronce w róznych rozmiarach, to sobie kodujesz ten rozmiar odpowiednio i tyle. tak, lepiej mieć trzy rózne fotki, wiem, ale na porządnych monitorach te rzeczy ogląda może z 5% widzów (przy założeniu, że wśród populacji oglądających fotki na forach w necie jest duże zagęszczenie zawodowców i zaawansowanych hobbystów), reszta ogląda na telefonach czy lapkach o wątpliwej jakości monitorach, więc to serio nie ma znaczenia czy fota pójdze na forum bezpośrednio czy będzie przekierowana i zakodowana z innego miejsca w necie. No ale dobra :D Wgram je tutaj jeszcze raz i zobaczymy czy bedzie jakaś różnica ;)
Bez numeracji, bo to testowo ;)
Edit: A jednak wyostrza odrobinę, co jest dziwne nieco, bo nie powinno się dziać. Różnica jest jednak drobna, na zwykłym laptopie niedostrzegalna przez osobę, która o niej nie wie, ale skoro ja o niej wiem, to już mnie wnerwia i podmieniłam zdjęcia w związku z tym. Exify są jak były, rzeczywiście flickr je poblokował. No to będę do tego watku wrzucac fotki na forum, niech będzie :)
Coś nie widzę teraz zdjęć, jak były wcześniej dla mnie różnica była widoczna (zdążyłem ściągnąć :) ). Przede wszystkim różniły się wagą (kompresją). Te (z ptaszkiem) wstawione na forum ważyło 670 KB, a podlinkowane z flickr 270 KB. Jak to wpływa na zdjęcie to może pokażę, co prawda w dużym powiększeniu:), tak dla pokazania co się dzieje przy krawędziach (te piksele) wskutek kompresji:
Załącznik 186159 (klikać do oporu po pełen rozmiar)
Niby tego ubocznego efektu nie widać w normalnym rozmiarze, ale jest na zdjęciu. Sprawia to też wrażenie przeostrzenia oglądając nie powiększone.
Chyba jest to dobrze widoczne.
Edit.
Widzę podmienione i słusznie:)