widać, z e nie używałeś nowego AF w e-3Cytat:
Zamieszczone przez geo
Wersja do druku
widać, z e nie używałeś nowego AF w e-3Cytat:
Zamieszczone przez geo
Wracając do tematu przyszłości 4/3 i matryc. Kodak jesienią opracował nowe matryce, które już teraz ma wprowadzać w kompaktach. Pixel 50% mniejszy, a jednocześnie mniejsze szumy i większa dynamika oraz prędkość niż w dotychczasowych matrycach. Pewnie rozmiar dla 4/3 tani nie będzie, ale teoretyczna jakość obrazu napawa optymizmem. Technologia w matrycach idzie ostro do przodu i nie tylko fizyczny rozmiar ma znaczenie.
Panasonic też niedawno zgłosił patent nowych, podobno rewolucyjnych, matryc. Było o tym jakiś czas temu.
e3 kosztuje z 12-60 ponad 8000 zł poza tym za taka kaskę mam pełno dobrych zestawów :/
mi brakuje szkiełka taniego i jasnego zresztą jak wszystkim Nam :)
a poza tym mam już dość tej pogody ani wyjsć, ciągle ciemno jak w d... zero słońca :(((
Edit: zaraz sie z tego watku zrobi "zal sie żal ..tylko nie smarkaj mi w rekaw :)"
Poczekaj z tym Kodakiem ;) Ja pamiętam parę zapowiedzi Kodaka o przełomowości ich rozwiązań i na dzień dzisiajszy nic z nich nie zostało.Cytat:
Zamieszczone przez Wesoły Miś
Technologia i owszem idzie do przodu. Tylko jakie środki trzeba zaangażować by wyprodukować matrycę o drastycznie mniejszysz rozmiarach fizycznych od konkurencji lecz porównywalnej do matryc konkurencji jakości obrazowania? Z APS-C walczą, ale z FF... Historia rozwoju matryc przypomina mi sytuację jaką od kilku lat możemy obserwować na rynku wyświetlaczy LCD.
Nie strasz... 95% to beznadziejne TNki .. taniość rządzi.Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
A przyzwoite monitory robią Eizo, Nec i dosłownie 2-3 innych za dość konkretne pieniądze.
Ciągle coś nie tak, ciągle coś nie pasuje... Wiadomo, o klasie fotografa świadczy jego sprzęt.
Jak dla mnie wszystkie te foto-imprezy należałoby zlikwidować - bo zawsze przed nimi na forum wszyscy stękają i jęczą, że Canon to to, a Olympus niestety tamto.
Szlag.
I sytuacja będzie pewnie podobna za kilka lat do obecnej. Taki nowy rewolucyjny patent użyty w FF da nam cenę aparatu ze 3 razy wyższą niż w 4/3, wsadzą więcej mpx i będzie różnica w cenie i jakości analogiczna do dzisiejszej tylko na wyższym szczeblu jakości. Te tanie puszki z FF będą miały niestety gorszą, tańszą matrycę i jakość obrazu może być zbliżona do puchy 4/3 (z tą nową lepszą matrycą, ale tańszą, bo mniejszą) w podobnej cenie. I tak w kółko. System nie padnie ;)Cytat:
Zamieszczone przez epicure
E3 + sigma 30/1.4, AF jak błysk, ostrzy w szarówce :)
własnie wykonałem test, ciemno, jedynie światło bijące z monitora komputera, AF na ścianę za monitor. Ostrość złapana w ułamku sekundy, strzał i:
pełny rozmiar:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...79f2c1a346737b
pomniejszyłem do 3MPix, bo mi fotosik się pluł. EXIF poczytajcie. 1/4s z ręki.
Spróbowałem też E300 + to samo szkło i te same ustawienia. Niestety nie mogę wykonać zdjęcia ponieważ obiektyw jeździ w przód i w tył, a AF nie może ustawić ostrości.
Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. W kwestii jakości nic się nie zmieniło. Jakość dalej zależy od potrzeb i pieniędzy jakimi dysponujesz ;-) Chodzi o to, że kiedyś na jeden spełniający wymogi wafel przypadał spory odsort wafli nie spełniających kryteriaów jakościowych. To pordażało koszty produkcji. Im większy wafel tym większy odsort przez co wyższa cena wyświetlacza. Udoskonalono technologię, zmniejszono odpad czyniąc produkcję zdrastycznie tańszą. Teraz możesz kupić sobie LCD 20" w cenie 800zł, gdzie kilka lat temu trzeba było zapłacić 1600zł za panel 15" o znacząco gorszych parametrach.Cytat:
Zamieszczone przez Koriolan
Sytuację podobną można zaobserwować na rynku matryc. Małe miało być tańsze, ale udoskonalono proces technologiczny i po mału staje się to, w co wierzyli wyłącznie niepoprawni optymisci. Myślę, że duży postęp poczynił się w tym czego nie widzimy. W liniach produkcyjnych. Oczywistym jest również, że jeśli małe będzie obrazować z czasem znacząco lepiej, to tym bardziej duże. Przepaść może się nie tylko nie zmniejszać, ale pogłębiać.
Przyjmując, że postęp będzie się czynił (przykład D3) to w przyszłych tanich puszkach z FF nie zagości raczej matryca obrazująca w gorszy sposób niż kilku letnia matryca znajdująca się w 5D. Co musi się wydarzyć by w e-systemie powstał aparat z tej jakości obrazowaniem co 5D? Nie postęp lecz rewolucja. Jeśli wszyscy producenci będą produkować matryce w oparciu o tą samą technologię, to mniejsza matryca zawsze będzie oferować znacząco gorszą jakość. Chyba, że zostaną zaangażowane potężne środki, ale by nawiązująć walkę z matrycami wielkości FF koszty produkcji małej matrycy mogą być wówczas daleko bardziej wysokie niż matrycy FF. I klops. Wszysko straci na znaczeniu, gdy e-system będzie oferował czyściutkie i pełne szczegółów ISO25000 ;) Wówczas (raczej) bez znaczenia będzie fakt posiadania przez konstrukcje konkurencji równie czystego i pełnego szczegółów ISO50000 :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Wesoły Miś
To gdybanie, ale jedno trzeba przyznać. Wejście na rynek SONY i Samsunga wywróciło wszystko do góry nogami. Popularne FF jeszcze rok temu było SF, a teraz nabiera realnych kształtów. Za parę lat może być ciężko walczyć małą matrycą nawet w segmencie amatorskim.