Tak, raczej tak.
Dzięki, załatwi to temat obróbki, chociaż nie wiem czy dodatkowo czas zapisu się nie wydłuży - ale wolę już taki sposób niż RAW-y.
Pzdr
Wersja do druku
Tak, raczej tak.
Dzięki, załatwi to temat obróbki, chociaż nie wiem czy dodatkowo czas zapisu się nie wydłuży - ale wolę już taki sposób niż RAW-y.
Pzdr
Pomysł ciekawy i na pewno chwyci. Proponuje dać informacje na główna stronę i w biuletynie zachęcić.
Ponadto skoro jest cenna nagroda, to można by na stronie OLKA zamieścić (nie wiem jak to z ich strony by wyglądał, ale skoro sponsorują), na innych portalach dać info, w biuletynie OC!
Zaowocuje to (może) wzrostem społeczności na :olekclubwww:
Regulamin ogranicza co prawda osoby z aparatami bez zapisu RAW, ale trzeba to będzie przeboleć!
Kiedy oficjalne info i rozpoczęcie konkursu? Puki jeszcze kalendarzowa zima trwa (a może i zaskoczy nas na krótko) trzeba by startować z takimi NEWSami ;)
zawsze można zrobić fotkę w lustrze, żeby udowodnić, że się ma Olympusa :mrgreen: :razz:
Ja bym wolał aby w konkursie skoncetrowano się na umiejętnościach fotografa a nie grafika komputerowego. Na umiejętnościach posługiwania się sprzętem fotograficznym a nie tabletem i programami.
Lubię konkury jak WILDLIFE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR lub WORLD PRESS PHOTO gdzie zdjęć nie picujemy i nie dorabiamy cioci wąsów... wtedy mozna wyłonić gościa który zrobił najlepsze zdjęcie.
Wiem że może wywołam tym samym burezę, bo zaraz stado zwolenników fotomontaży stanie po jednej stronie barykady, a stado tradycjonalistów - po drugiej. jednak chciał bym się wypowiedzieć co niniejszym czynię :)
pozdrawiam
jakkolwiek będzie to zasady muszą byc jasno określone w regulaminie, żeby się po zakończeniu nie zaczeła wojenka w stylu "to zdjecie to już nie zdjęcie" itp :)
dokładnie.
Ja często nie mam ochoty stawać w szranki z picowanymi zdjęciami.
Nie widzę możliwości jak można porównać HDRa ala QBIC z jakimś moim pejzażykiem.
Zakładam że konkurs będzie zbyt mały że nie da rady wydzielić kategorii
jednak w moim odczuciu ograniczenie jakiejść daleko idącej ingerencji w zdjęcia
daje wszystkim w miare równe szanse bez względu na to jak śmigają z programem grafiznym.
To tak jak w rajdach czy wyscigach. Są pewnie ograniczenia co do rasowania samochodów.
Oceniamy umiejętność jazdy, a nie umiejętność mechanika, przerabiającego gaźnik... :)
Oczywiście jak bedzie zadecyduje organizator, Jednak na pewno aby nie było niedomówień wypadało by napisać kilka zdań co wolno, lb czego nie wolno modyfikować :)
Ja proponuje takie rozwiązanie :)
Cytat:
Digital adjustments are only acceptable if limited to minor cleaning work, levels, curves, colour, saturation and contrast work. This kind of work is comparable to what would be deemed as acceptable traditional film processing techniques. The aim is to achieve a true representation of a natural form, behaviour or phenomenon – what you saw at the time of the shot being taken must be maintained.
czyli ruchy globalne na zdjeciu jak proponowałem, proponuje je tez NG a wybiera do nagrody HDRa ..;))
Wszystko G**** oprócz moczu :)
Ja wkleiłem wildlife photographer of the year :)
nie ważne nie chcę się wymądrzać piszę tylko co by mi pasowało, ale to właściciel konkursu decyduje jakie wprowadzi zasady. Generalnie znów fajnie że ktoś rzucił inicjatywę :)
pzdr
hmm, to ja sie przyczepie.... ale do definicji... :)
czyli zapominamy o kadrowaniu juz zrobionego zdjecia, wysylamy zdjecia w oryginalnym rozmiarze, bo zmniejszenie do np 800x600 pociaga za soba koniecznosc wyostrzenia, zapominamy o zdjeciach z e510, e-3 bo zadne klasyczny kliszak nie zrobi ostrego zdjecia przy 1/6s z reki, dodatkowo poprosze o wszystkie info dotyczace klasycznego procesu wywolywania zdjec (sporo zapomnialem) itp, itd... JUZ WIEM !!!! zrobmy z tego konkurs tylko dla kliszakow.... co wy na to? ;)
nie pisze tych rzeczy po to, zeby wywolywac wspomniana wczesniej wojne, ale po to, zeby wam uswiadomic czego oczekujecie... :) zreszta RE wyraznie napisal: "Ten konkurs rozstrzygnie jury. To nie będzie vox populi. " a wywieranie przez was jakichkolwiek naciskow dotyczacych ICH wyborow (decyzji) odbieram jako probe manipulacji jury. uwazam wasze dywagacje za bezsensowne, bo nie jestescie w stanie zaproponowac zadnych konkretow :)
pzdr
PS
mam dzisiaj kiepski dzien i jak przesadzam, to na mnie nakrzyczcie.
To ja jeszcze z pytanie.
Czy dyptyk,tryptyk (tworzący całość według autora) będzie potraktowany jako jedno zdjęcie?