Ale z tego co przeczytałem to Ty masz FL 36, a 50'tka ma troszke wiekszy palni, mysle ze flachy 5l nie bedę musiał kupować ;)Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Wersja do druku
Ale z tego co przeczytałem to Ty masz FL 36, a 50'tka ma troszke wiekszy palni, mysle ze flachy 5l nie bedę musiał kupować ;)Cytat:
Tak wyglada mój softbox home edition ver. 01 ;) i fotka nim zrobiona - kangurek.
Fajny, bo duży. Tylko trochę nieporęczny. Jak go włożysz do torby?
To raczej wynalazek do domowych zastosowań :mrgreen:Cytat:
Już widzę ludzi gdyby mnie z tym zobaczyli na ulicy :mrgreen:
Ale fitki dość przyzwoite, nie będe tu zamieszczał bo jest tych testów troszkę.
Będzie cieplej to pokombinuje z nim na fotkach makro, wprawdzie wolę światło dzienne
w południe, wtedy makro są naturalne, ale ... mam np. w piwnicy jakieś dziwaczne pająki
i tam może to się przydać :D
A tak odnośnie karteczek na lampę, jaka mniejwiecej wielkość jest najlepsza?
Do domowych zastosowań to odbijanie od ścian/sufitów rządzi. Dyfuzory zakłada się wtedy, kiedy nie ma od czego odbić. Namawiam Cię na eksperymentowanie z mlecznymi butelkami - są niezniszczalne. Ja zawsze noszę "Kaszmirowy dotyk" w torbie.
Napewno będę kombinował, może jutro podjade do jakiegoś markietu i "namówię" żonę na super szampon/żel pod prysznic w mlecznej butelce :mrgreen:Cytat:
Teraz majac Fl 50 zmieniło się troszkę, zresztą miałem dylemat - FL-50 czy szkło 14-54, wybrałem lampę, bo kilka razy będąc na "rodzinnych" (ślub, chrzciny itp...) imprezach brakowało mi światła a robiłem za naddwornego fotografa ;)
Netfinity, zerknij do linków w tamtym wątku:
https://forum.olympusclub.pl/topics3...hlight=patenty
Co potrafi człowiek?!Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Niesamowite, najlepsze z "miska" (moż to nocnik?), potem lampą pierścieniową, świetny efekt w oczach :D Myślę, że to opanuję w krótkim czasie, bo to nie problem techniczny :D
Z tą "przesłoną,dyfuzorem" na lampę wbudowaną trenowałem dłu....go, zakup lampy z ruchomą głowica zakończył ten etap, rozpoczął nowy etap poszukiwań....:?
Jak to powiedział pewien wielki człowik - wiem, że nic nie wiem.
Ze mnie jeszcze fotograf jak z koziej d... ,ale wtrące swoje 2grosze ;)
Tak jak mówi (pisze) Rafał Czarny najlepiej odbijać!
ale u siebie miałem problem, bo żadnego białego sufitu :| albo jakiś kolor albo drewniane panele (sic!) !
kupiłem "skarpetkę", o taką link
i bo założeniu na FL36 jestem :mrgreen: lepiej niż się spodziewałem :mrgreen:
jest "miękko" i ładnie oświetlone! palnik oczywiście do góry albo 60/75 stopni ;)
więc polecam "skarpetkę" :D
Masz problem z sufitami, u mojej mamy tez tak jest, chciałem zrobić troszkę zdjęć córeczki z babcią a tu zafarb makabryczny, na wprost jak strzeliłem nawet wyszło ale cienie i babcia z córeka oślepieone przez pięć minut ;)Cytat:
Zamieszczone przez dzidek
Kupię sobie tą skarpetkę bo cena nie wygórowana, nie opłaca się robić samemu ;)
Musze się gościa spytać czy na 50'tkę wejdzie.