parka
13
i córcia ponownie :D
14
Wersja do druku
Córcia bardzo sympatyczna, chociaż dałbym ją na środek kadru. Szkoda, że ptaszki takie ciemne. Może da się jeszcze uratować?
Kurde faktcznie sa takie ciemne? :cry: wywołane z rawa tak że nie ma problemu z rozjaśnieniem ale niech ktoś mi jeszcze potwierdzi ze faktycznie jest ciemno bo u mnie na lapku jest ok. :roll:
Sprawdziłem na dwóch monitorach. Ptak z lewej jest widoczny, aczkolwiek ten z prawej zlewa się z gałęziami.
Jeśli zdjęcie w rawie to wystarczy trochę pobawić się z suwakami i będzie dobrze.
Pozdrawiam
Szpaczki sympatyczne w wyrazie z tym, że ptaszek po prawej jest wyraźnie nie ostry a ten po lewej mniej kłuje w oczy nieostrością lecz też mu brakuje. Portrecik córeczki bardzo wesoły, podkreśla strojem radość życia. Pozdrawiam.
Szpaki faktycznie, niezbyt ostre, zwłaszcza ten z prawej. Może lewego dałoby sie jeszcze lekko wyostrzyc programowo?
Przy tym wyszła niezla aberracja na krawędziack gałązek i pnia.
A gdyby tak wyciąc, wykadrować tylko lewego szpaka z budką?
Portret coreczki bardzo mily i naturalny, zsuunięta lekko na oczy czapeczka dodaje Jej figlarnego uroku a miękiee, neutralne tło nie rozprasza patrzącego.
Dziękuje za porady i komentarze.
Próbowałem cos jeszcze z tego zdjecia wyciągnąc ale kiepsko to widze :oops: . Do tych szpaków strzelałem z 8-10m i to jest tylko wycinek kadru. Faktycznie aberracja jest duża na tym obiektywie (chinon 200mm) przy pełnej dziurze f3.5 focąc pod światło, zdjęcie córci tym samym obiektywem i mysle ze jest całkiem ok. Nie wiem czy to przypadłość wszystkich starszych teleobiektywów na m42. Ma ktoś sonarka 200mm? jak z aberracją przy takim cacku?
13a
A jak z jasnoscią, sprawdzałem na dwoch lapkach i wygladało ok.
Całkiem przyjemny kadr, troche wyłazi aberracja ale to normalne.
PS
Czy mógłbys wrzucać fotki z exif'em?
Oczywiście, jesli nie masz nic przeciwko temu.
Dzięki Wojtku. Postaram się, muszę sprawdzić czy rawtherapee i gimp mi zachowują exif a jak nie to będę doklejał.
fotka nr15 czas 1/250s,obiektyw m42 chinon 200mm, f=5.6 lub 8 nie pamietam dokładnie. W przyszłości postaram się doklejać exif do fotki.