Głos oddany
Wersja do druku
Głos oddany
Leży i kurzem zarasta, a popRAWkowicze się postarali...
Głosik oddany :)
też zagłosowałam - choć praca chyba cieżka do poprawki bo spierdzielona równo -
PS Arek jakbyś wstawił foto w konkursie to chyba mój głos poszedłby na Twoją pracę :-P
Jak spierdzielona, zrobiona celowo... Dla sprawdzenia co mogę wyciągnąć w podobnych warunkach z mieszanego światła.
W ciemnej jak d... dziurze z czerwonymi lampami na piętrze piliśmy piwo i paliliśmy dozwolony prawem hasz, a na dole kręciły się kelnerki na poziomie, gdzie były duże okna od strony kanału.
Postanowiłem spróbować, przez szczelinę w barierce, pod czujnym okiem kamery z monitoringu.
A potem wybrał ją do poprawki Saboor.
Spierdzielone to są niektóre poprawki.
Po pierwsze balans bieli,
po drugie jak wyglądają barwy Heinekena każde większe dziecko wie z tivi,
po trzecie jak wyglada barwa skóry powinien wiedzieć każdy obrabiający na skalibrowanym monitorze...
Widać jak bardzo na forum brakuje dobrego Mentora, którym był przez lata Mirek54...
Śmiem twierdzić, że nie da się z tego nic sensownego wyciągnąć, jeżeli nie można zmienić kadru.
To o czym mówisz, dałoby się zrobić, gdyby do niczego nie potrzebna góra.
Dla mnie to wymuszony kadr, który tak czy inaczej należy zmienić, jeżeli coś ma z tego zdjęcia być (jeśli nie ma być wywalone do kosza).
Skoro nie wolno, to taka trochę bez sensu zabawa- "Zobaczymy czyje ***** ładniejsze" :roll:
Oj tam, jaka jest barwa śniegu tez każdy wie, a na zdjęciach różnie wychodzi i czasem nie ma co na siłę poprawiać bo to zależy od światła (jego koloru), które na ten śnieg pada.
Powiedzmy nie każdemu brakuje... i z tego co pamiętam skalibrowanego monitora nie miał. Jakby co, ja też nie mam skalibrowanego w pełnym tego słowa znaczeniu.
Co do opinii gulasz na pewno ma rację, ze foto trudne w obróbce i niewątpliwie można było zrobić lepiej...
.....
Edit.
Fakt, masz rację, edytowałem, bo mnie się pomieszało....:oops:
Jesli kadr nie jest aż tak bardzo ważny to powinna być edycja (cały czas błędnie sadziłem, że taka jest):
"czy umiemy lepiej to chyba najtrudniejsze i najbardziej ograniczające pole manewru. Tu zadaniem naszym jest, przy zachowaniu pełni wartości przekazu kadru, pokazanie jego „lepszej strony” np. makro, portret czy akt."
a nie "naprawiamy" gdzie obowiązuję zachowanie 100% kadru
Zachowanie matrycy takie samo jak w E-M5, przy rozjaśnianiu cieni mocno szum wychodzi, a iso nie było wysokie jak pamiętam...Przepraszać nie ma za co, tak sądzę.