Przeczyść styki i sprawdź spasowanie.
Wersja do druku
Tam nie ma co odginać. Czyścić w zasadzie też nie...
Niestety Olympus trochę spaprał sprawę - wyobraźcie sobie, że sygnał od przycisków i pokręteł z dolnego gripa przechodzi do aparatu poprzez 6 kolejnych styków :shock: :evil:
Z czego większość jest wewnątrz gripa i nie ma możliwości ich przeczyścić. Można by spróbować preparatów w spray'u do czyszczenia styków.
Próbowałem czyścić, nie pomaga. Trza będzie reklamować.
epicure - obstawiam drugie z Fuji
No to jeszcze jedna para zdjęć:
Poza balansem bieli nie widzę różnic. Tu jest akurat odwrotnie. Pierwsze cieplejsze drugie zimniejsze. Mi znowuż odpowiada bardziej to w zimniejszej tonacji. Czyli tym razem drugie.
Podejrzewam, że poprzednie pierwsze jest z tego samego aparatu co tu drugie. Choć bywa, że z tego samego aparatu na automatycznym WB zdjęcia wychodzą różnie... Porównując jednak dwa rózne aparaty w podobnych warunkach sądzę, że sie nie pomyliłem:) Które zdjęcie z jakiego nie bedę zgadywał. Nie miałem z nimi styczności, a i za bardzo w nie chce mi sie szukać w necie podpowiedzi...
Z tego drugiego setu wybieram zdjęcie górne, jako to, które mi się bardziej podoba, jest też dla moich oczu nieco ostrzejsze.
Mam jednak wrażenie, że kolorystyka budynku jest lepiej oddana na zdjęciu dolnym, choć oczywiście tego nie mogę być pewna...
Podsumowując - moje wybory są odwrotne do tych, których dokonał andtor2
moje preferencje:
1 zestaw - dolne
2 zestaw - górne
jest w tym konsekwencja? Czy wręcz przeciwnie?:cool:
Wygrałam coś?:mrgreen:
W pierwszym secie na górze był Olek, a na dole Fuji. A drugim na odwrót. Balans bieli w Fuji trochę lepiej oddał klimat oświetlenia na ulicy.