OM-D ma grubą obudowę wyświetlacza, kótry jest ruchomy, gdyby nie to różnica była by większa.
OM-D zrównuje się gabarytami dopiero po dokręceniu gripa.
Wersja do druku
Chyba mniejsza?
To właśnie bez gripa te aparaty są podobne wielkościowo. Po dokręceniu gripa Olek będzie większy, niż Fuji.
---------- Post dodany o 12:05 ---------- Poprzedni post był o 11:56 ----------
Dla chcącego nic trudnego...
X-E1:
OM-D:
Trudno na podstawie tych obrazków dokonać bezpośredniego porównania, ale pewne wnioski wyciągnąć można.
Odpowiem za fret'a :)
moim zdaniem, Fuji lepiej, ładniej oddaje kolory i detal... zdjęcia mają specyficzny klimat. Ale czy to jest mierzalne czy tylko oddziaływanie sugestii? nie wiem. Przypuszczam, że w ślepej próbie różnych kadrów nie umiałbym wskazać które są z Fuji a które z OMD, ale myślę też że w takiej samej próbie przy tych samych kadrach różnica będzie widoczna i o pomyłkę byłoby trudniej...
Z kolei OMD ma wyraźnie lepszą całą resztę - przede wszystkim AF i bardzo praktyczny odchylany i dotykowy wyświetlacz...
Wybór pomiedzy tymi obydwoma aparatami moim zdaniem nie jest wcale oczywisty...
---------- Post dodany o 12:45 ---------- Poprzedni post był o 12:40 ----------
epicure - jaką gradację miałeś ustawioną na OMD? myślę że była na "normalnej", na "auto" nie byłoby aż takich dysproporcji... na ostatnim widać dosyć mocne wyciąganie z cieni, zresztą generalnie to zdjęcie z OMD wygląda słabiej naświetlone niż z FUJI
Dlatego napisałem że to moje odczucia, macałem oba, i bardziej przypadł mi do gustu olek
Do tego jak już pisałem aparat będzie w większości przypadków używany z 17/1,8 i 45/1,8, a to zapewni niewielkie wymiary i poręczność zestawu :)
Oczywiście nie mam zamiaru toczyć tu żadnych walk systemowych, każdy wybiera dla siebie to co mu pasuje :)
Ja wybrałem ;)
---------- Post dodany o 12:59 ---------- Poprzedni post był o 12:53 ----------
Pewnie że tak, ale pokazujesz trudne warunki:)
Jestem świadomym fotografem i w takich przypadkach używam filtrów połówkowych, HDRa itp;)
---------- Post dodany o 13:01 ---------- Poprzedni post był o 12:59 ----------
Nie jest, ale ja już o tym pisałem, nie da się dogodzić każdemu:)
Każdy dokonuje wyboru według własnych potrzeb :)
Gradacja była normalna, podobnie jak w Fuji (DR100%). Tyle, że ona nie ma najmniejszego znaczenia dla tego porównania, bo to, co robi gradacja w jpegu, ja zrobiłem ręcznie w rawie. Jeśli auto gradacja poprawiłaby poziom ekspozycji w cieniach, to jednocześnie zwiększyłaby w nich poziom szumów - czyli to samo, co ja zrobiłem w Lightroomie.
Na każdym z tych zdjęć były mocno wyciągane cienie. Tylko na jednym to widać, bo jest szum, a na drugim nie widać, bo szumu nie ma :) Najciemniejsze fragmenty tych zdjęć są naświetlone tak samo, można porównać histogramy. W półtonach i światłach się oczywiście różnią, ale nas interesują tylko cienie.
---------- Post dodany o 13:11 ---------- Poprzedni post był o 13:07 ----------
Nie przesadzałbym z tą całą resztą :)
OMD ma wiele zalet i chyba też nie podjałbym sie wskazywać, które zdjęcia są z Olka a które z Fuji gdyby ktoś przedstawił mi kilkadziesiąt różnych zdjęć. Ja po tych kilku miesiącach intensywnego uzytkowania X-E1 tak przyzwyczaiłem się do jego ergonomii (głównie tego, że mogę zmieniać przysłone na pierścieniu obiektywu), że jak biorę cokolwiek innego do reki to tak mi jakoś nieswojo ;-) Podobnie może być z użytkownikami przyzwyczjonymi do tego co oferuje OMD. Nie ma co kruszyc kopii tylko kupowac to co komuś odpowiada.
Porownujesz 3 krotnego zooma do 5 krotnego i to w dodatku z wewnetrznym ogniskowaniem, PZ i makro - ustaw Fuji na najdluzsza ogniskowa jesli ma byc uczciwiej. Co do wielkosci obiektywow Fuji to sa zwykle maja rozsadna wielkosc i sa przynajmniej przyzwoite optycznie optycznie
Można zrobić ślepy test porównawczy zdjęć z obu tych aparatów. Mam parę takich samych kadrów, można je przyciąć do tych samych proporcji i usunąć exify. Mogłoby być ciekawie :)
Jak dla mnie nie bardzo - zupelnie rozne kadry wiec porownanie zupelnie nieadekwatne. Rownie dobrze mozna powiedziec ze Fuji ma fatalna optyke oceniajac po blikach. To ze Fuji ma lepsza matryce niz Olek nie ulega watpliwosci ale matryca to nie wszystko. Jako calosc systemu czy nawet samo body wole jednak OMD