Lufę 12.7mm widzę - ale gdzie lufa granatnika 40mm? Czyżby była taka krótka, że całkowicie schowała się za obudową?
Wersja do druku
Lufę 12.7mm widzę - ale gdzie lufa granatnika 40mm? Czyżby była taka krótka, że całkowicie schowała się za obudową?
Bo to wersja bez granatnika . Można zamontować u podstawy bodaj 10 wyrzutników .
Popełniłem błąd w opisie - zamiast ''+'' w nawiasie, miało być ''lub/albo''. Wersja na zdjęciu uzbrojona jest tylko w karabin.
40 mm 40 CT (system CTAS) - efekt joint venture BAE Systems i Nexter Systems (KNDS).
Załącznik 203507
Replika samochodu pancernego na podwoziu Forda T ? - rekonstrukcja bitwy o Białystok 1920 (19.08.2018)
Załącznik 203513
To chyba ten egzemplarz - link.
FGM-148 Javelin
Załącznik 203690
155 mm Kwitnyk-E
Załącznik 203728
Miałem okazję jakiś czas temu odwiedzić Fort Zachodni w Świnoujściu. Polecam odwiedzić to miejsce.
W tym miejscu jest kilka militariów . Jest co zobaczyć.
Chyba w wątku nie było nic z tego miejsca. To wrzucam.
Pierwsze to niemiecka mina kotwiczna z II Wojny Światowej.
Drugie to rosyjska torpeda parogazowa o zasięgu 20 km i masie głowicy bojowej 400 kg.
Załącznik 203755
Załącznik 203756
5 lat temu CzaRmaX wrzucał armatę S-60 ; post # 83.
RBS 70NG RWS
Załącznik 203764
Mam kilka z tego miejsca to wrzucę.
Pierwsze to jak widać opis Mina kontaktowa średnia oraz oryginalny wagonik do transportu min morskich.
Dwie pozostałe to rosyjska armata dywizyjna 85 mm. Obsługiwało ją 7 osób.
Załącznik 203783
Załącznik 203781
Załącznik 203782
Dzięki za kolejne foty.
Mission Master UGV
Załącznik 203820
Załącznik 203821
Centaur
Załącznik 203849
To jakiś bezzałogowiec? Służy do transportu czy ma też jakieś inne zastosowania?
Tu jest nieco informacji na ten temat.
Dzięki! Zastanawiam się, kiedy nasza armia doczeka się podobnych pojazdów.
Coś w tym kierunku się robi - link. Inna sprawa, czy u nas wdrożą te projekty do powszechnej służby.
Scorpion 6.6
Załącznik 203884
UNAC RIDER uzbrojony w 7,62 mm km-y M240 i FN MINIMI.
Załącznik 203945
Ciekawe mocowanie tego M240. Zastanawiałem się nawet, czy to nie jakiś aktywny gimbal:-) To perforowane korytko po prawej to miejsce na ułożenie taśmy z nabojami?
Czyli pomyliłem M240 z Minimi:-( - ale mogę sie pocieszać, że domysł z przeznaczeniem perforowanego korytka się potwierdził;-)
Są podobne. Odnośnie poprzedniej wrzutki, karabinem na górze może być też FN MAG. M240 to amerykańska wersja tej broni, produkowana w USA na potrzeby tamtejszej armii.
Plasan Yagu
Załącznik 203974
Załącznik 203975
Wirus 4
Załącznik 204008
Technamm Fennec
Załącznik 204929
Arquus Areg
Załącznik 204949
Defenture ATTV
Załącznik 205015
Mercedes-Benz G-Wagon 250 GD Wolf.
Załącznik 205092
Arquus Dagger
Załącznik 205136
Fajne wozy z tych ostatnich wrzutek. Polskiej Armii by się przydały .
A z mojej strony wrzutka ze Świnoujścia.
Pierwsze to mina morska do tworzenia zagród minowych .
Co do drugiej to pewnie rodzaj karabinu maszynowego. Nie wiem jakiego, no ale może kolega operator będzie wiedzieć :grin:
Załącznik 205160
Załącznik 205161
To pewnie Maxim na trójnogu. :roll:
Faktycznie na Maxima wygląda.
Moim zdaniem to 7,7 mm Vickers machine gun Mk I, który wygląda na replikę.
Kontynuując przegląd maszyn z tegorocznego Eurosatory, wrzutka pojazdu firmy Streit Group o nazwie Sherp.
Załącznik 205182
Ten SHERP wygląda genialnie :)
Trochę kojarzy mi się z robotem.
Jednak Rosjanie mają talent :)
Bardzo dziwne koła ma ten pojazd. Zastanawiają mnie widoczne fałdy na bokach opon - wygląda to tak, jakby ciśnienie w oponach było bardzo niskie, niemal równe atmosferycznemu. Fakt, że obniżenie ciśnienia pomaga uzyskiwać mniejszy nacisk na jednostkę powierzchni podłoża pod oponami co ułatwia poruszanie się po grząskim podłożu.
Kolejna sprawa - ten napis 'diesel only' i jego odpowiednik cyrylicą na felgach i coś co wygląda na korki wlewu na nich - czyżby... te koła były napełniane olejem napędowym ????
@wyszomir tu znajdziesz nieco więcej https://armored-cars.com/newsite/ind...rpy&Itemid=351
Dzięki za link, ale już go wcześniej znalazłem. Jest też kilka ciekawych filmików na Youtube, ale na temat tych opon znalazłem tylko informacje, że są ultraniskociśnieniowe (to wyjaśnia fałdy) i że istnieje możliwość zmiany ciśnienia w oponach podczas jazdy. Nie znalazłem natomiast żadnych informacji wyjaśniających te dziwne napisy i elementy wyglądające jak korki wlewu na felgach.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
A może... jest po prostu tak, że w charakterze dekielków do pokaźnych kół wykonano specjalizowane kanistry na paliwo? Poza tym intensywnie mieszane podczas jazdy co w niskich temperaturach może przeciwdziałać wytrącaniu się z niego cięższych frakcji.
Arquus Sherpa SF Light
Załącznik 205206