Msz bardzo fajnie dobrałeś obróbkę do zdjęcia:)
Wersja do druku
Msz bardzo fajnie dobrałeś obróbkę do zdjęcia:)
Jest czas słodzenia i jest czas na konkrety...
W portrecie Oli nie przemawia do mnie ta miękkość. Jest zbyt mocna, szczególnie przeszkadza mi to, ze "siadła" ona na żrenicach i rzęsach. No i jest mi na tym zdjęciu trochę zbyt żółto. Co do ostatniego zdjecia to podoba mi się i wykonanie i obróbka ale ponieważ jestem kobietą- i walory tej pani nie robią na mnie wrażenia :wink:, to troszkę denerwuje mnie kadr z odsłoniętym stanikiem bo....
wolałabym aby ta bluzka mimochodem się rozpięła, czyli nie do końca,
albo żeby panna wykonywała jaieś "lubieżne" odsłonięcie owej bielizny tudzież zalotne kuszenie obserwującego.
Reasumując, chciałabym więcej pomysłu a nie kawa na ławę.....
Pisze to z wielkiej sympatii do autora i szanujac dokonania, w innym wypadku dłuższego wywodu pisać by mi sie nie chciało :grin:
Pozdrawiam :grin:
Wanilia, bardzo fajnie, że chciało Ci się napisać tak długi wywód - szacuneczek z mojej strony. Filozofii, zbędnych uzasadnień i niebywałych historii tworzył nie będę, dlatego napiszę tylko, że uwagi Twoje wezmę sobie do serca na przyszłość :)
Odnośnie Oli i żółtego koloru, u mnie tego nie widać, może to kwestia monitora?
Trochę razi mnie ta biel na kołnierzyku (konkretnie od mojej lewej strony, czyli prawej modelki). To znaczy najpierw zwracam uwagę na biel, potem dopiero na twarz i spojrzenie. Zapewne też kwestia monitora. Ale generalnie bardzo mi się podoba.
Jakiś czas temu, będzie całkiem niedawno, bo we wrześniu, poniosło mnie na Powązki. Zdjęcia leżały potem długo, nabierały mocy urzędowej, przyszedł czas by je pokazać.
Tak więc pokazu część pierwsza.
1 zdjęcie bardzo mi się podoba :)obróbka nadała fajny klimat
Pierwsze dwa fajne :) Ciekawie Ci wyszły te szczeble, bw też fajne :) 3 nie przemawia :)
Z obu serii pierwsze najbardziej mi "leżą".
Ostatnie faktycznie takie nijakie...
To na koniec jeszcze taki zwyklutki, zwycajniutki... aniołecek! ;)
Z ostatnich to według kolejności 1, 2, 3 ze wskazaniem jako naj na 1, następnie płotek nadgryziony czasem na zdjęciu 4. Kłopot miałem z 6 ale myślę, że to stary omszały pniak tym niemniej jako zdjęcie, bez wyrazu. Aniołek ładnie wyłuskany z otoczenia i przyjemny.
Wiejo, Twoje komentarze są zawsze konkretne i rzetelne, dzięki.
Co do pniaka, to była pozostałość złamanego drzewa. Natomiast płotek w rzeczywistości jest bardzo starą ławeczką :)
.........................................
Dawno nic nie było, więc myk...
Wiosna, jesień i... z okazji wiosny - jedno gwiazdkowe.
Bardzo ładne portrety no i oczywiście te urokliwe modelki dużo wnoszą do końcowego efektu :wink: Podba mi się również światło, takie miękkie, subtelne. Nie wiem czy mi się wydaję ale chyba Ewunię w wersji gwazdkowej gdzieś już wudziałam?
Foto 3. z choinka w tle - jakim szkłem ?
Widziałem na canondesce. Pierwszy portret bardzo udany, ładne światło, bardzo plastyczny. W ramach czepialstwa, można by przygasić tę pomarańczową plamkę.
ps. a okrągły bokeh na ostatnim pewnie z EF 50/1.4?
Luna, dzięki za słowo od Ciebie.
Co do ostatniego zdjęcia, wtedy jeszcze nie miałem Canona a 50/1,4 prawdopodobnie musiałby umrzeć i 5 razy odrodzić się na nowo, żeby tak zagrać. Ostatnie zdjęcie to był ZD 50/2,0 - tego szkła będzie mi brakować.
Obejrzałem galerię i subiektywnie podoba mi się wiekszość portretów niezmiękczanych...
Eddie, wybacz, lubię Cię chłopie i nie chcę Ci sprawić przykrości. Ale to co wyprawiasz od dłuższego czasu ze zdjęciami to (mówiąc językiem pani Dody) masakra. Bardzo lubiłem Twoje zdjęcia sprzed okresu plastiku-fantastiku.
Rafale, ależ ja nie mam do Ciebie żalu i dobrze, że wypowiadasz swoje zdanie. Ja po prostu lubię się pobawić, więc to robię.
I żeby nie było, z ostatnim (gwiazdkowym) nie robiłem nic poza korektami na rawie :)
gwiazdkowe rewelacja, świetny portret
Moja latorośl raz jeszcze. Tym razem z ostatniego weekendu, który spędziliśmy w Jastrzębiej Górze...
Podoba mi się 3 ;) Taka wesołą jest :D
Trojeczka oraz piatka najbardziej mi pasuje.
Fajne zdjęcie Młodej pokazujesz, a widzę i zdjęcie Twojej Połowicy - pozdrowienia ode mnie proszę - przekaż.
Pozdrawiam AP.
PS. Ten nowy zestaw nie ma czasem front fokusa - odnoszę wrażenie, że lepiej są odzorowane kamienie niż buzia i postać Młodej. tak jak gdyby była na samym końcu GO a może i poza nią?
To tak rozgrzewkowo, żeby wątek za bardzo nie upadł...
Chyba musisz zmienic obrobke.Mysle,ze obrabiasz tak jak obrabiales fotki z Olka.Tu jednak tak bedzie,ze beda szly w strone niby plastiku.Zmien sposob moze wyostrzania,pokombinuj inaczej.Fotki z Canona inaczej sie obrabia-moze tak w tym kierunku??Zabawilem sie na pliku,wiadomo,ze male i lekkie Jpg to nie plik do porownywania,ale mz widac roznice i bedziesz widziec o co mi chodzi.
Mirku, na Ciebie zawsze można liczyć, bez konkretów się nie pojawiasz.
Różnicę widać, Twoje jest mega ostrzejsze. Tak ogólnie rzecz biorąc, ja po zmniejszeniu zdjęcia bardzo słabo je podostrzam, po prostu nie wadzi mi miękkość a ostrość tnąca źrenice leży mi średnio.
Nigdy też nie postrzegałem obrabiania zdjęć przez pryzmat "z tego tak, a z tego inaczej". Znałem możliwości Olka i starałem się ominąć przeszkody wykorzystując możliwości. Obecnie przyzwyczajam się po prostu do wykorzystywania możliwości, których nie miałem wcześniej.
Co do tego konkretnego zdjęcia. Obrabiałem jpg prosto z puszki, bo nie miałem pod ręką odpowiednio zaktualizowanej rawoływarki. To była zabawa raczej tak z nudów i to zdjęcie pójdzie pod nóż raz jeszcze, tym razem od wywołania rawa począwszy. Wtedy też pewnie efekt będzie trochę inny.
W każdym razie, bardzo się cieszę, że zajrzałeś i dodałeś kilka słów od siebie wraz z przykładem. Nauki nigdy w nadmiarze :)
Szybkiego i bezproblemowego powrotu do zdrowia Ci życzę!
A nie mozna usunac tego mojego "dziela".Nie przypuszczalem,ze to impreza w trzech watkach i w galerii.
Co ja zrobilem nieszczesny,co ja zrobilem.
Trudno rozstrzygać o racji, gdy w grę wchodzą gusta..:wink:
Mnie bardziej podchodzi wersja Mirka.
Natomiast zastanawia mnie... nierówna kolorystyka kamienia za modelką - z naszej prawej jest ciepły, a z lewej zimny...:roll:
Mirku, wątek jest mój i mi Twój przykład nie przeszkadza. Natomiast dziwi mnie, że mówi się o tym w wątku, który traktuje o czymś zupełnie innym. A jeszcze bardziej mnie dziwi usilne narzucanie swojej racji, tego chyba nigdy nie zrozumiem. Przecież nie od dziś wiadomo, że to autor decyduje o tym co chce pokazać :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Pewnie taki już jest, w takie pierdoły się nie bawię, więc to nie jest moja ingerencja :)