Przecież nie mówię, że obawiam się, że przyjdzie uszkodzone czy coś... gwint frezowany w drugą stronę czy co? :D heh
Wersja do druku
Przecież nie mówię, że obawiam się, że przyjdzie uszkodzone czy coś... gwint frezowany w drugą stronę czy co? :D heh
W Katowicach to za dobrą flaszkę mogę Ci oddać przejście z m42 na 4/3. Bo miałem bez potwierdzenia, potem kupiłem okazyjnie z chipem i tamten leży w plecaku.
Kupiłem taką przejściówkę na m42:
http://www.allegro.pl/item1048435879...af_jakosc.html
niestety nie ma on blokady bolca, a byłem przekonany, że wszystkie mają :(
Mam też obeiktyw Revuenon - SPECIAL 2.8 35mm z bolcem.
Jest jakiś patent aby go zablokować bez rozkręcania. Miniaturtowe śrubki są umieszczone pomiędzy pierścieniami i bardzo się boję czy będę w stanie go złożyć po tej operacji.
wcisnąć i czymś przyblokować... ale to takie mało fachowe.
Pozostaje rozkręcić albo zmienić adapter.
Można wpuścić kropelkę Kropelki albo innego Super Glue przy wciśniętym bolcu, ale później może być trudno przywrócić obiektyw do stanu pierwotnego.
Po co niszczyć obiektyw klejąc kropelkami itp. W tym wątku już było dokładnie opisane jak to zrobić krok po kroku i przy okazji nie zniszczyć obiektywu nieodwracalnie. 10 min roboty.
Bo problem został postawiony jednoznacznie: jak zablokować bolec w obiektywie bez jego rozkręcania.
W helisie prosta sprawa, sam to zrobiłem.
Pewnie dla nie których prosta sprawa:wink:
Mam Telezenitar-M 135mm 1:2.8 do tego takie konwertery zenitowskie x1,x2,x3 + Raynoxa DCR-250
Właśnie teraz się zastanawiam do czego służy x1.
Ale pytanie jest następujące, bawiłem się tym w zeszłe lato i tak naprawdę nie wiedziałem do końca jaki bezpieczny czas ustawić. Kolejny wyjazd się zbliża czas się douczyć lub upewnić:-P
Przy samym podłączeniu konwerterów zenitowskich wyszedł mi czas 1/1620 ??
Witam,
Mam pytanie do was, czy wasze adaptery m42->4/3 pozwalają ostrzyc na nieskończoność? Zależy to też od przykręconego obiektywu ? Pytam, ponieważ, przy, Pentaconie 4/200, gdy robiłem zdjęcia księżyca... fotki wyszły nieostre, ostrzyłem przy pomocy LiveViev z tym przybliżeniem 10x i nigdy nie mogłem ustawić poprawnie ostrości :| Oczwywiscie z statywu :-P który dodatkowo obciążyłem by był stabilniejszy. To jak to jest ?
Ostrzą bez problemu, o ile są porządnie wykonane. Miałem do czynienia z kilkoma i niestety dwa z nich były skopane (za długie), czego efektem był brak możliwości złapania ostrości w nieskończoności.
Powinieneś móc ostrzyć na nieskończoność. Jeśli nie dajesz rady to znaczy że obiektyw jest za daleko od matrycy. Czyli albo nie do końca wkręcony, albo przejściówka za gruba.
Yhym... no mam adapter z tąd http://www.infoto.pl/pl/Products/100...okrowiec/Show/ Jak widac na stronie pisze że działa w pelnym zakresie :???: No sam nie wiem co robic ponieważ, jednak przy takim obiektywie przydałaby się nieskończonośc.
Sprawdź na innych szkłach M42, czy masz nieskończoność. jeżeli nie będzie, to wina przejściówki, jak będzie, to coś nie tak z Pentaconem. Jak był rozkręcany, to może być źle złożony. Jak masz jakiś korpus M42, sprawdź, czy na nim Pentacon łapie nieskończoność.
kupujcie bo tanio, a tanio i tak nie wychodzi bo potem trzeba kupić drugi
ja od dawna używam adapterów robionych w Polsce, kupowanych tutaj
http://www.foto-akcesoria.com.pl/skl...0&sort=default
ci co ich używają, wiedza że ani nie ma luzów na bagnecie i jednocześnie dają +oo na manualach
kilka ważnych rzeczy trzeba wziąć pod uwagę
czy szkło jest telecentryczne - jak nie to +oo jest raczej marzeniem niezależnie od adaptera
czy szkło było rozkręcane, i dobrze złożone
Pozwolę sobie odświeżyć temat. Chwilowo na foto-akcesoria nie mają adapterów z blokadą bolca. Na allegro znalazłem adaptery firm: Tago-Tech, Massa, Pro-Technica Co. (wszystkie z potwierdzeniem ostrości). Nie znam się na tym zupełnie, więc liczę na waszą pomoc w wyborze.
oj bajko ty moja - już tu było poruszane. Napisz do forumowego kolegi entera i po kłopocie.
Pisałem, ma tylko chipy aktualnie.
Jakie szkło m42 polecacie o ogniskowej 20-30mm i świetle 2.8 lub niżej?
Polecam artykuł: http://foto.pszoniak.net/porady_foto/porady/m42.pdf
"NAJPOPULARNIEJSZE OBIEKTYWY M42"
Ponawiam poprzednie pytanie bo nie doczekałem się odpowiedzi :-) I kolejne: do jakiej ceny warto licytować Pancolara 1.8/50 ?
Do jakiej ceny? To chyba od Ciebie zależy. Bardzo dużo się nauczyłem z Pancolarem, potraktuj Pancolara jak takie ZD 50 bez autofocusa :) Za swojego dwa lata temu dałem 180zł, ale teraz chyba chodzą powyżej 200 na Allegro.
Dzięki :-) przynajmniej już orientacyjnie wiem czego szukać :-)
A powiedzcie mi panowie czy duża różnica jest w polu widzenia między 28/2.8 a 29/2.8 czy raczej pomijalna?
Merti,
masz 14-42.
zrób dwa zdjęcia jedno na 28 adrugie pewnie na 30 bo 29 to ci bedzie trudno ustawić.
Porównaj je i prosze odpowiedz jak rezultaty.
Zalezy czy na cyfre? bo jak tak to zamiast 1mm beda 2mm (przelicznik po cropie x2)
predzej na 40-150 sobie sprobuj na 56 i 58 (choc watpie zeby mi sie chcialo bawic w trzaskanie dziesiatek fot zeby zobaczyc ze jeden jest wezszy a drugi szerszy... Wedlug mnie roznica nie wielka, ale ja nie moge osadzic czy dla ciebie 2mm to duzo czy malo. Sam musisz sie zastanowic
kontynuując wątek M42.
Czy ktoś z Was używał m42 na micro4/3?
Jak tak to jakich?
TU masz link do kalkulatora na fotografuj.pl
28mm na 4/3: 35.64° x 27.11°; 29mm: 34.48° x 26.21°
pole widzenia w odległości 10m
28mm : 6,43 x 4.82 metra 29mm: 6.21 x 4.66 metra
Nie wiem na ile są to istotne dla Twojej fotografii różnice ?
Pozdrawiam AP.
Jak miałem podobny dylemat, to usłyszałem, że do cyfry nie warto podpinać obiektywu poniżej 35mm. Dla 35mm masz Flektogona, Takumara i Mir 24m. Ale jeżeli się uprzesz, to poszukaj czegoś pokroju Takumara.
Jakby okazał się za drogi, to skosztuj Pentacona / Revuenona (oba MC, biało zielone napisy). Powinny tylko ustępować rozdzielczością w rogach kadru.
Z całą pewnością mogę polecić Takumara 35/2, cenie go za plastykę obrazu, uzyskiwaną kolorystykę obrazu. Niedogodnością jest minimalny spadek ostrości na rogach (tu wręcz niezauważalny) oraz aberracja chromatyczna, do której użytkownik manuali musi przywyknąć;-)
Powiem może ogólnie. Przy obecnym trendzie "mody" na szkła manualne (kasę można lokować w złocie, na giełdzie lub w manualach) pytanie powinno brzmieć "czy ja naprawdę chcę mieć takie szkło", bo jeżeli tak, to tylko kupować.