Dzięki, cieszę się, że się podobało :). W galerii trochę rozbudowana wersja
524
Wersja do druku
nastrojowe, nieco smutne, świadczą o wrażliwości fotogfafującego :)
Ostatnie świetnie wykonany pomysł. To naprawdę się podoba.
Wanilia, Wiejo - dzięki za ciepłe słowa :)
Zrobiło się jesiennie i takie też zdjęcia.
Słońce już tak nie grzeje ale ciekawie prześwieca przez zarośla:
526- przepieknie światło prześwieca przez nasiona klonu. Piękny temat, poszukałabym ciaśniejszego kadru. Zazdroszczę pomysłu.:)
Świetne :roll:
helmuth bardzo ładnie wyszła Ci ta zabawa ze słoneczkiem :)
524- ciekawy pomysł....podoba mi się.
Ładnie Helmuth :)
Myślałam , że jeszcze ładniejszy byłby kadr w którym mniej "nosków" będzie- takie macro podświelone słońcem.
Przyjemna ta ostatnia seria Helmuth, udany pomysl i wykonanie :grin:
Sama bardzo tesknie za prawdziwa jesienia...... szelestem i zapachem opadlych lisci.
Wstawiłem do galerii takie zdjęcie.
pod arkadami
Pojawiły się komentarze, że szumi. Odszumiłem i wklejam tu do porównania(załącznik), jednak mam pytanie: czy E-520, na ISO400 tak szumi czy to kwestia mojej obróbki? Widziałem zdjęcia na wyższym ISO i nie wyglądały najgorzej. Do jakiego ISO można zdjęć nie odszumiać?
nie wiem jak szumi na 400, ale nie robię więcej jak 100 ISO. W Zamościu zrobiłem na 200 to szum miałem taki, że podejrzewałem uszkodzenie aparatu.
...noo wersja druga znacznie lepsza po samym suficie widać różnice...u mnie w 520 gdy mam włączoną redukcje szumów w podobnych warunkach napewno nie ma takiego ziarna jak w twojej pierwszej wersji.... więc może to kwestia obróbki- wyostrzania naprzykład
Po odszumieniu jest zdecydowanie lepiej. :)
Co do Twojego pytania to niestety ale taki szum to normalka.
Edit: iszi był szybszy, więc poprawiam się: u mnie taki szum to normalka, bez włączonej redukcji szumów. Też mam e520
Iszi: no racja, ale ostatnio zauważyłam, że rawy mnie strasznie rozleniwiły ;)
To moze po tym odszumianiu wyostrzyc by sie zdalo,moze tak,abo tak?
Redukcja szumów, jak mówi instrukcja, jest do długich czasów:
http://<div style="text-align: cente...></font></div>
Ja mam ustawione na AUTO. Chyba chodzi o Filtr szumów:
http://<div style="text-align: cente...></font></div>
Ja mam ustawione na STANDARD, może dla ISO400, powinno być MOCNO/HIGH?
No nie wiem :roll:
Otworzyłem twoje wersję w osobnych oknach i porównywałem wszystkie trzy. Długo nie mogłem dostrzec różnicy pomiędzy moją a Twoją pierwszą. Wreszcie dostrzegłem niewielką poprawę ostrości na pierwszych lampach (tam ustawiałem ostrość podczas robienia zdjęcia) i minimalne przeostrzenie na wycieraczce (LD). Ciekawe jak inni to widzą? Natomiast Twoja druga wersja jest MZ za jasna, pojawiły się wyraźne przepały pod lampami. Poza tym, MZ, jak na nocne zdjęcie jest zdecydowanie za jasne :wink:
Przyznam się że osobiscie kadr, ani tematyka ostatniego zdjęcia mnie nie ciekawi, sztuka dla sztuki, przeszkadza mi i wycieraczka i to coś dużego metalowego. Czekam ma ciekawsze kadry :grin:
Ładny ten korytarz.
Jeśli chodzi o szumy, to zaobserwowałam, że ISO 400 jest zjadliwe pod warunkiem, że nic ciemnego nie trafi się w kadr. Zresztą tak też było na Twoim zdjęciu. W jaśniejszych partiach tak nie dokuczał, ale ciemne drzwi na końcu korytarza już szumiały bardzo.
Fakt najlepiej to widać na suficie- w światłach lamp jest nieźle ale między, już zdecydowanie gorzej :-P
Rzeczywiście, mogłem podejść kilka kroków do przodu ale wtedu straciłbym większość lamp. To na nich i ich świetle mi zależało.
No cóż- nie wyszło :|
PS
Jak to jest z ustawieniem filtra szumów? Ktoś wie?
Jesienne 526 w sumie na nim tylko bliki są ciekawsze i kadr jakoś nie podchodzi. 526 za to jak i wersja po przekadrowaniu bardzo na tak ze wzgledu na jesienny kolor, kształt i ciekawe plastyczne światło . 527 przyjemny jesienny motyw. 528- ciekawy zamysł jednak przez dużą różnicę w świetle na końcu pojawił się osławiony olkowy szum. Dlatego, że na ciemnym tle trochę dla znawców gryzie w oczy ale tak jest. Budowa kadru fajna, lampy ładnie prowadzą wraz z kolumnami do ciekawych wrót i tutaj brakło troche światła a na dokładkę jeszcze się zmieszało.
Dzięki Wiejo, za szczegółowy komentarz do każdego zdjęcia :)Te wrota na końcu, to przeszklone zakończenie podcienia, które jest jednocześnie zadaszeniem zejścia do metra.
No to może ten :wink:?
To samo podcienie z drugiego końca (od zejścia do metro).
Gdybym miała odwagę, chęci i zapał do zdjęć nocnych, poszukałabym kadrów ulicznych takich jak drzewa podświetlone przez latarnie, czy opustoszałe ławki oświetlone takimi latarniami. Czasem takie wyjątkowe światło pojawia się nocą przy delikatnej mgle.
To byłby mój pomysł na zdjęcia wieczorne. Ale od zamysłu do wykonania droga daleka.
Helmuth Ty musisz realizować swoją wizję :grin:
Zawsze chętnie tu zaglądam :grin:
W takim mieście jak Frankfurt, znajdziesz sporo takich miejsc gdzie drzewa są podświetlone. Bezpieczniej jednak samemu i ze sprzętem, szukać tam, gdzie dużo ludzi. Skoro dużo ludzi, to nie ma pustych ławek :grin: Kiedy ławki pustoszeją, lepiej się wynosić- nigdzie nie jest całkiem bezpiecznie (samemu ze sprzętem) :wink:
Dobrze mieć "obstawę" :mrgreen:
Tryptyk liściany na tak.
ps. na Oktober oczywiście na piwo
a i fotę niejedną można cyknąć*
http://eurojoe.com/wp-content/upload...ep-23-2345.gif
Chociaż w tym roku życzyli sobie ca 8,70 EURO za litr (mass)
Pozdrawiam
* fotka zapożyczona
Pod arkadami III mam tu podzielone adanie gdyż pierwsze podobało mi się na jak pisałem fajnie prowadzący wzrok kadr to drugie nie jest tak jednoznaczne w tym efekcie natomiast ma lepiej opanowany wylot z perespektywy który harmonizuje z prześwitami po lewej stronie, Można powiedzieć, że drugie jest technicznie lekko lepsze ale wrażenie estetyczne miałem większe przy pierwszym.
Skoro napisałem, że pod arkadami jest zejście do metra to zobaczmy jak tam na dole jest :).
Najpierw jest poziom wejść(wyjść) z kilku kierunków (528,529). Ten poziom jest pod skrzyżowaniem. Schodami (530), schodzi się na poziom peronów.
Najciekawsze schody :grin:
No schody najciekawsze :) takie symetryczne :)
To chyba jedyna rzecz, gzie można tam złapać symetrię :grin:
....nieprawdopodobne mają te metro we Frankfurcie.....
zamkneli specjalnie dla ciebie, czy sie poswieciles i smigales po nocy?
ostatnie niezle- 529 i 530 najlepsze z trojki. troche kosmiczna sceneria i pusto. swinska grypa dotarla ? ;) wstaw ktores do galerii.
529 i 530 bardzo fajne. Schody fajne, symetryczne, ale takie oczywiste. Ale to co na uchwyciłeś na 529 jest fajniejsze i też jest symetria :)
Jakaś krótka jesień była tego roku :|
Na pożegnanie jesieni- sianokosy:
Patrząc na to co mam dziś za oknem to na zdjęciu jest środek lata :)
Z metra schody poprzez właściwą Tobie symetrię i podoba mi się również to z centralnym ciekawym filarem. Sianokosy takie zmechanizowane i nie tak skupiajace uwagę.