Odp: Nowy Panasonic LX100
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Chodzi o RX100 M3 gdzie zakres zooma jest porownywalny do LX100.
Tutaj jest nieco inna bajka rownym z kryciem kadru i w efekcie koncowym nie jest tak zle jak w modelach RX100 M2 i RX100 M1
ale czytając Twoje zdanie wnioskuję, że poprawili wyłącznie jakość programowo?
i mało w tym przypadku stosunku lepszego szkła do odpowiedniej wielkości matrycy.
skoro dopiero Mark3 radzi sobie, a z moich informacji wynika, że wielkość matrycy i średnica szkła nie uległa zmianie od modelu Mark1.
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
ale czytając Twoje zdanie wnioskuję, że poprawili wyłącznie jakość programowo?
i mało w tym przypadku stosunku lepszego szkła do odpowiedniej wielkości matrycy.
skoro dopiero Mark3 radzi sobie, a z moich informacji wynika, że wielkość matrycy i średnica szkła nie uległa zmianie od modelu Mark1.
Witaj !
W modelach RX100 i RX100 M2 masz wiekszy zakres zoom-a ( 28-100 -> 3.6x ).
RX100 M3 ma zakres ( 24-70 -> 2.9x)
Konstrukcja obiektywu nie jest taka sama i dla mniejszego zakresu zooma latwiej utrzymac rowniejsze krycie kadru.
Chodzi mi o poprawe tego co bylo ale zdaje sobie sprawe, ze poprawa nie oznacza idealu.
Pozdrawiam
Jeżeli ktos pragnie poczytac pełna instrukcję po polsku https://dlc.panasonic-europe-service...del=DMCLX100EG
To oczywiste fizyka to fizyka ale trochę więcej sobie po rogach obiecywałem co nie oznacza ze skreślam aparat. Martwi mnie nieco to wyostrzanie na silę w niektórych przypadkach. Ale pewnie wszystko się wyjaśni jak już dostane w łapy swój egzemplarz :)
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
To oczywiste fizyka to fizyka ale trochę więcej sobie po rogach obiecywałem co nie oznacza ze skreślam aparat. Martwi mnie nieco to wyostrzanie na silę w niektórych przypadkach. Ale pewnie wszystko się wyjaśni jak już dostane w łapy swój egzemplarz :)
Witam !
Lekkie przysloniecie obiektywu moze zmniejszyc efekt rozmywania rogow w LX100.
Pozdrawiam
Szkoda, że nie można pobrać zdjęć w pełnej rozdzielczości.
Świetny sprzęt (Panas i Leica) i można spierać się o brzegi kadru, agresywne wyostrzanie, brak uchylnego ekranika itp. Nie zmienia to faktu, że dla większości zwolenników MFT praktycznie ideał. Ten, kto potrafi robić zdjęcia wyciśnie z tego sprzętu przepiękne foty, a reszta będzie się doktoryzowała nad stroną techniczną...
ogniskowa to 10.9mm (prawie fish eye) czy 24mm? Bo troche się pogubiłem..
Po przeliczeniu na FF daje 24.
przez te przeliczanie właśnie się pogubiłem