Przepiękne ptaszyny, jak zwykle miło się tu zagląda
Wersja do druku
Przepiękne ptaszyny, jak zwykle miło się tu zagląda
Dzwońc,e czaple i reszta super. będę zaglądał co jakiś czas :) pozdrawiam
Siuper.
Dziękuję, miło czytać, że się podoba.
Niestety populacje miejskie rozsmakowały się w drobnych ptakach, równowaga w przyrodzie musi być:wink:. Zimą jest to ptak rzadko spotykany, ale możliwe, że akurat w Twojej okolicy zimuje, ponieważ tylko niewielka część ptaków zostaje w kraju. Często można ją pomylić z krogulcem, też poluje na drobne ptaki i jest zdecydowanie liczniejszy zimą.
Na pewno są, trzeba tylko dokładniej przeglądnąć teren, łatwo ją rozpoznać po tym, jak zawisa w powietrzu i trzepocze skrzydłami wypatrując zdobyczy.
Dobre:grin:
Ładne zdjęcia ptaków - przy czapli wygląda jakbyś miał ją na wyciągnięcie ręki.
A propos mniejszych ptaków - przyznaję, że stadko wróbli rzadko kiedy widziałem.
Tak mi się przynajmniej wydaje, że to pustułki polują na sikorki w przydomowym ogródku. Poruszają się bardzo szybko i ciężko się im dokładniej przyjrzeć. W lecie widzę je wiszące nad hałdami, siedzące na okolicznych latarniach, polujące na ptaki na skraju lasu choć w tym ostatnim przypadku nie dam głowy za to czy to na pewno pustułki, może to jednak krogulce.
Porośnięte hałdy, to doskonałe miejsce na polowania dla tych ptaków.
To może kilka zdjęć z czatowni.
Pospolity wróbel zwyczajny, tym razem samiec.
165.
Rudzik to już stały bywalec w moim ogrodzie i kolejna zima spędzona razem.
166.
Modraszka to standard, chyba najszybsza z sikor, dobra do ćwiczenia refleksu w naciskaniu spustu migawki.
167.
Regularnie zalatuje dzięcioł duży, najpospolitszy z dzięciołów. Na zdjęciu samiec z charakterystyczną czerwoną plamą na potylicy.
168.
Bażant, ostatnio pojawia się tyko samiec, może samice siedzą już na gniazdach...
169.
Od kilku tygodni mogę podziwiać szpaki.
170.
171.
Może w zbyt mocnym świetle, ale tylko w takich warunkach widać kolorystykę upierzenia.
172.
Pozdrawiam
Piękna wrzutka :grin:
Rudzik piękny, modraszka, portret bażanta super, fajnych masz gości w tym ogrodzie. Szpaki są świetnymi modelami, mimo wszystko to całkiem fajne stworzenia...
Co do 172 znawca ze mnie żaden, ale w życiu nie sądziłam ze tam są takie kolory :)
Kolejna przepiękna seria
---------- Post dodany o 02:54 ---------- Poprzedni post był o 02:52 ----------
PS 171 cudowna GO chyba najlepsze z serii