Odp: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A ja mam coś takiego:
...
No mialem juz nie, ale jak czytam takie wywody, to mi sie plakac chce.
Na pocztaku sie jeszcze zastanawialem, co te brakujace i nieuzywane przeze mnie 95% MS Office robi, ale teraz juz wiem - te 95% to po prostu PowerPoint.
Pieknie.
Nie bardzo rozumiem, jak cie sie udaje nierozrozniac pakietu MS Office od systemu operacyjnego, ale to juz twoja sztuka. Po czesci to tlumaczy twoja zawzietosc w dyskusji - ty po prostu nie masz zielonego pojecia o czym jest rozmowa.
Tutaj masz rysunek - moze to chociaz troche przyblizy ci zagadnienie, chociaz naprawde watpie...
Dzizas..... powerpoint mu sie wykrzaczyl.....
No popatrz a ja mam taki rysunek
Jakiś open source system operacyjny i jego udział w rynku ...
Jakaś open source baza danych i udział w rynku ...
Jakaś open source SCADA, CAD, CRM i udział w rynku ...
Marne procenciki, o ile w ogóle.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Z resztą można się przerzucać danymi, ale poważny software to płatny software, rynek opensource to naprawdę margines ... może coś znaczy dla zwykłych amatorów.
I tymi słowami potwierdziłeś, że nie masz o rynku opensource pojęcia :)
Powyższe liczby moje i Twoje dotyczą akurat innej grupy oprogramowania. Ja akurat podałem dane dotyczące serwerów WWW. Wynika z niego, że ponad 50% serwerów WWW działa pod kontrolą oprogramowania opensource. Rozumiem że preferujesz oprogramowanie płatne, jednak twierdzenie, że wolne oprogramowanie jest be, tylko dlatego, że jest za darmo jest (delikatnie mówiąc) nieuzasadnione. A to, że jest dla amatorów, to już zupełnie. Ot, przykład pierwszy z brzegu:
http://ti.arc.nasa.gov/opensource/
A tu możesz sobie przejrzeć ich katalog oprogramowania na 2014 rok http://technology.nasa.gov/NASA_Soft...talog_2014.pdf dość sporo pozycji jest opisanych hasłem OpenSource. Tacy amatorzy to chyba nie są. Jak znam życie, to zaraz napiszesz, że są to zastosowania niszowe. Ilościowo pewnie tak, jednak jakość oprogramowania się tu liczy. W innym wypadku wybrano by rozwiązania płatne.
Jakieś 10 lat temu świat obiegła wiadomość, że Microsoft w swoich laboratoriach testuje Linuksa, by jak powiedziano "czegoś się nauczyć". Żart? Wątpię. Jestem skłonny się założyć, że takie fajne narzędzie - Power Shell - jakie pojawiło się jakiś czas temu w systemach z Redmond, jest jednym z efektów owego uczenia się od "softu dla amatorów". Gdybyś tak się dobrze rozejrzał, to okazaloby się, że otacza Cię więcej wolnego oprogramowania niż owego płatnego, tylko jest ono wykorzystywane głównie w specjalistycznych zastosowaniach, których na co dzień nie dostrzegasz: systemy monitoringu, serwery WWW, telefony komórkowe, odtwarzacze DVD/Blueray, wszelkiej maści MP3/4 playery. Przykłady można mnożyć.
Ankieta na 148 adminach z 2011... ty sie nazywasz profesjonalista z biegla obsluga PowerPointa? :mrgreen:
Na twoim miejscu wzialbym urlop od forum, bo tylu plam co w tym watku, to jeszcze nie dales :mrgreen:
Najpierw abonament, pozniej nadinterpretacja licencji Adobe, klopoty z PP, teraz problem z rozroznieniem OS od MSOffice i ta ankieta.....
Ciezko teraz wyjsc z twarza, co...?
Podalbym ci linka z lista krajow i rzadowych agencji, ktore uzywaja i wspieraja uzywanie OO, ale pewnie w rewanzu podeslesz mi jakis artykul z Super Expressu o psie, ktory jezdzil koleja....
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Jakaś open source baza danych i udział w rynku ...
Proszę Cię bardzo http://db-engines.com/en/ranking MySQL na drugiej pozycji (licencja opensource), PostgreSQL na czwartej (licencja opensource).
Ja bym tego marnymi procencikami nie nazwał, ale jak tam chcesz.
PS.
Prawdziwy macho wie kiedy odpuścić ;) Z dobrego serca Cię proszę, odpuść, bądź macho, bo w tej chwili zawzięcie wiosłujesz, tylko wody nieznane i nie bardzo wiesz, gdzie jest brzeg.
---------- Post dodany o 00:03 ---------- Poprzedni post był o 00:00 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
o psie, ktory jezdzil koleja....
Nie bluźnij, to jest naprawdę fajna książka. W szkole podstawowej dwa razy ją czytałem i za każdym razem beczałem jak bóbr.
---------- Post dodany o 00:04 ---------- Poprzedni post był o 00:03 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Ankieta na 148 adminach
Jakich adminach? Tam pisze "IT decision-makers" :mrgreen:
Dobra - zamieniam na "Opowiesci Drzewa Sandalowego" :mrgreen:
O fak.... faktycznie... to nawet nie admini..... blednie zalozylem, ze jednak ktos chociaz troche zwiazany z branza.... Mea culpa....
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Dobra - zamieniam na "Opowiesci Drzewa Sandalowego" :mrgreen:
A... "Janko Muzykant" się nada?
Panowie po kiego czorta tak się przerzucacie wykresami, rzeźba przed zlotem? Siłka jakaś?
Jedno ale tak na serio:
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
/.../ może coś znaczy dla zwykłych amatorów.
Pokaż mi amatora, który po wykrzaczeniu aplikacji znajdzie błąd i dopisze patcha, czy napisze własną aplikację.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Pokaż mi amatora, który po wykrzaczeniu aplikacji znajdzie błąd i dopisze patcha, czy napisze własną aplikację.
Ja, ja, ja.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Ja, ja, ja.
Weź no, chopie...
Ludzie!
O czym Wy piszecie? :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
... Romet Bobo to nawet w Bydgoszczu były produkowane :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Ja akurat podałem dane dotyczące serwerów WWW.
Czy w tym da się obrabiać zdjęcia? :roll: