Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Niczego niezwykłego nie oczekiwałem. Po prostu miałem nadzieję, że będzie to dobry obiektyw. W niektórych kategoriach bardzo dobry, w innych przyzwoity, ale w żadnej kategorii nie zaliczy wpadki. Coś jak ZD 12-60.
Czyli jest dobry, jest ok :)
No właśnie nie dla mnie. Odblaski są przecież kategorią w której 12-40 f/2.8 zaliczył wpadkę.
Przecież musiał w czymś zaliczyć "wpadkę".
W tej cenie nie może być idealny - w końcu porównajmy go do odpowiednika w FF - i w cenie, i w wielkości.
Cuda się zdarzają, ale bez przesady.
Obiektyw idealny nie jest, ale tego nie oczekiwałem.
Grunt, że jest dobry, lepszy od kitów.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Obiektyw idealny nie jest, ale tego nie oczekiwałem.
Grunt, że jest dobry, lepszy od kitów.
Jest lepszy o niebo, a może i nawet dwa nieba, ale nie ma dla mnie zalet nad 12-60 poza małością i nowym AF z E-M1
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Nie wygląda to dobrze. Miałem nadzieję, że będzie to obiektyw bez kompromisów. A jest podobnie jak w przypadku Panasonica 12-35 f/2.8. Niby oba obiektywy z wyższej półki, a dają tak ciała w pracy pod słońce.
O kurcze tylko sobie w łeb sztrzelić, tak samo jak w moim ZD7-14 i ZD35-100. Czasami zaliczą blika, czasami spadnie kontrast ... po prostu trzeba są przyzwyczaić i nauczyć używać. W 99,9999% pozostałych sytuacji oba szkła odwdzięczają się w dwójnasób.
Gdyby nie "małość" i AF to pozostałbym przy ZD14-54.
Ciągle waham się czy nie wymienić E-P5 na OMD E-M1, ale tak seksi prezentuje się E-P5 ze stałkami m43, że dalej nie jestem zdecydowany.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
... po prostu trzeba są przyzwyczaić i nauczyć używać
Świetna rada. Rozwinę ją:
1. "po co kupować 12-40 f/2.8, po prostu trzeba się przyzwyczaić i nauczyć używać kita"
2. "po co kupować aparat z wymiennymi obiektywami, skoro wystarczy się przyzwyczaić i nauczyć używać aparatu kompaktowego"
3. "po co kupować kompakt, skoro wystarczy się przyzwyczaić i nauczyć używać aparatu w komórce"
PS.
Skonstruowanie ZD7-14 i ZD35-100 f/2 dla E-systemu wydaje mi się dużo trudniejsze niż obiektywu o parametrach 12-40 f/2.8 dla m4/3.
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Świetna rada. Rozwinę ją:
1. "po co kupować 12-40 f/2.8, po prostu trzeba się przyzwyczaić i nauczyć używać kita"
2. "po co kupować aparat z wymiennymi obiektywami, skoro wystarczy się przyzwyczaić i nauczyć używać aparatu kompaktowego"
3. "po co kupować kompakt, skoro wystarczy się przyzwyczaić i nauczyć używać aparatu w komórce"
PS.
Skonstruowanie ZD7-14 i ZD35-100 f/2 dla E-systemu wydaje mi się dużo trudniejsze niż obiektywu o parametrach 12-40 f/2.8 dla m4/3.
Mam pytanie: Aparaty kupujesz aby robić zdjęcia czy po to aby mieć o czym dyskutować na forum?
PS
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
U mnie moglo by byc dużo, ale po wieloletnim użytkowaniu systemów Olka nie mam złudzen , a Olkowe stalki zachowują sie calkiem nieźle, poza 17-stką,
A co jest nie tak z 17mm/1.8 bo od jakiegoś głównie robię nim zdjęcia i nic mi się nie rzuciło na oczy?
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A co jest nie tak z 17mm/1.8 bo od jakiegoś głównie robię nim zdjęcia i nic mi się nei rzuciło na oczy?
to byłby bardzo przyzwoity obiektyw... gdyby nie było 20/1,7. Jak się raz tego szkła spróbowało to już nic nie jest takie samo :)