Zdjęcia w ramach to tylko na ścianach widzę ;-) a forum to tylko z czarnym tłem lubię :-)
Wersja do druku
Zdjęcia w ramach to tylko na ścianach widzę ;-) a forum to tylko z czarnym tłem lubię :-)
czarny tekst na białym - klasyka
Załącznik 124581
z dołu sorry za nieortodoksyjna ikonę...
Myślę, że już lepiej nie potrafię :)
Obrazek z wyprostowanymi pionami i poziomami, a także delikatnie poprawioną perspektywą.
I choć wydaje mi się, że dół zdjęcia jest dobry, to malowidło na suficie nad ołtarzem jest ździebko rozciągnięte. Ale tego pewnie nie da się uniknąć. Prosiłbym Henia o zdanie :)
Załącznik 124813
obrabiałeś to z RAWa? ciekawie, tak inaczej kolory wyszły. Niestety, figurki na ołtarzu zginęły w przepałach. Niestety nie mam dobrego programu od obróbki RAWów z Fuji. Lightzone niby sobie radzi, ale on daje takie dziwne kolory trochę. Nie na wszystkich zdjęciach, ale na wielu. Także i tego nie byłem wstanie tam obrobić. Nie mówię że się nie da, ale ja nie potrafię. To zdjęcie to wczytałem z powrotem do aparatu i wywoływałem z różnymi ustawieniami aż dostałem mniej więcej to co chciałem. Ta metoda nie jest jednak wygodna.
I w tym temacie - to jedna z wad Fuji, że do aparatu nie dodaje wywoływarki RAW pozwolającej uzyskać JPG dokładnie tak (te same parametry, ustawienia etc) jak to się w aparacie robi. Przyzwyczaiłem się do takiego rozwiązania korzystając z OlympusViewer.
Chodzi o tę ciemną plamę na sklepieniu?
Może tylko Ci się wydaje? Ja bym się nie przejmował ;)
Tam (na sklepieniu) nie masz prostych krawędzi, do których się można odnieść tylko łuki. Sam wiesz (z ostatniej choćby Twojej poprawki zdjęcia sklepienia, zrobionego przez Jana), jakie złudzenia wprowadzają łuki :-P
Sam często też tak mam, że kiedy zbyt długo kombinuję z prostowaniem, zaczynam mieć wątpliwości- już proste czy jeszcze krzywe.
MZ jest dobrze i trzeba mieć dużo złej woli, żeby szukać "dziury w całym" :D