Odp: Leica 25/1.4 do mikrusów
Posiadam 25/1.4 i nie zauważyłem jakiegokolwiek problemu z AF na E-M5 (jest tak samo szybki i celny jak mZD 45) Natomiast uważam że daje rewelacyjny obrazek - tak że w efekcie pozbyłem się 45 - gdyż w większości przypadków używam jednak Leice a do np. portretu duuuuużo lepszy jest dla mnie mZD 75mm (do nietypowej ogniskowej można się przyzwyczaić wszystko wynagradza to co ten obiektyw potrafi).
Na początek zaczynam od tych tańszych obiektywów, 75tka jak dla mnie za droga na początek :) Co nie zmienia faktu, że jest rewelacyjna.
Oczywiście ze 75 tania nie jest, ale warta swojej ceny - wracając jednak do tematu (25-ki) nie darmo ta ogniskowa uznawana jest za standard i u mnie jest podstawowym (przynajmniej na razie) obiektywem, o świetnym obrazku i bardzo jasnym - co się przydaje ;-). Swoją uniwersalnością zabiła 45mm, która szczególnie w momencie gdy miałem już 75 praktycznie leżała w pudełku.
Ja się biję jeszcze pomiędzy Olkiem 17mm 1.8 a tą 25mm 1.4. Ciężko porównywać te ogniskowe, ale pod każdym względem lepszy wydaje się Panas.
d4rk89 - pomiędzy 17/1.8 a 25/1.4 leży 20/1.7 :) Różnica pomiędzy ogniskowymi 17 a 25 (szeroko, standard) jest już bardzo duża. Na Twoim miejscu polatałbym trochę z zoomem i przećwiczył, która ogniskowa mi bardziej pasi. Ale z tych dwóch mój głos na 25/1.4
Zgadzam się! ale 20mm 1.7 jest na Olkach powolny z tego co czytałem i dlatego nie biorę go pod uwagę :) chyba, że opinie krążące po necie są nie prawdą.
Cytat:
Zamieszczone przez
d4rk89
Zgadzam się! ale 20mm 1.7 jest na Olkach powolny z tego co czytałem i dlatego nie biorę go pod uwagę :) chyba, że opinie krążące po necie są nie prawdą.
25 mm też szału nie robi na OM-D. 20/1,7 jest tak samo szybki na OM-D jak i na G3. Po prostu ten typ tak ma:wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
25 mm też szału nie robi...
a do tego jakie cudne dźwięki wydaje :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
25 mm też szału nie robi na OM-D. 20/1,7 jest tak samo szybki na OM-D jak i na G3. Po prostu ten typ tak ma:wink:
Szału nie ma ale znowu nie jest taki ślamazarny :)
W porównaniu do 20tki to demon prędkości. A w słabym świetle z 20tką niekiedy dostawałem szału.Bzyczał i bzyczał. Robienie zdjęć 25tką w słabych warunkach oświetleniowych to przyjemność