Slawek, moze warto by bylo podzielic sie wskazowkami, ktore dostales? O ile nie stanpwia jakiejs tajemnicy, rzecz jasna. Tym bardziej, ze chyba znalazloby sie tutaj kilka osob z E-3 po gwarancji, ktore wciaz maja problem z af.
Wersja do druku
Slawek, moze warto by bylo podzielic sie wskazowkami, ktore dostales? O ile nie stanpwia jakiejs tajemnicy, rzecz jasna. Tym bardziej, ze chyba znalazloby sie tutaj kilka osob z E-3 po gwarancji, ktore wciaz maja problem z af.
Do Eddie
Za radą dokonałem dodatkowo trzy następujące testy. Otóż powtórzyłem testy na tablicy z włączoną stabilizacją. Wynik jednoznaczny. Autofokus trafia w to samo miejsce z załączoną stabilizacją w zakresie IS1-IS2 jak również bez stabilizacji. Prawdopodobnie matryca się przesunęła. Wiadomo nam wszystkim, że matryca jest zawieszona na stabilizacji. Prawdopodobnie u mnie błąd AF jest spowodowany przez uszkodzenie samego mechanizmu stabilizującego matrycę. Jestem wstępnie po rozmowach z serwisem w Gdańsku. Prawdopodobny koszt naprawy kształtuje się ok. trzech stówek. Jeżeli tak tylko się to skończy, to ta gorzka dla mnie pigułka jest do przełknięcia :???:.
Slawekk, informacja cenna.
Pytanie do Jacka na wypadek, gdyby tutaj się pojawił. Czy to jest kwestia tego jednego przypadku czy też należy liczyć się z tym, że jest to problem istniejący we wszystkich egzemplarzach z problemami z AF?
Już wysłałem body do gdańska. Po powrocie dam znać co i jak. Stabilizacja w moim aparacie martwiła mnie od samego początku:cry:. Będzie ponad dwa lata jak pisałem na forum o moich podejrzeniach, Nie chce mi się szukać moich postów z przed dwóch lat. W każdym bądź razie nigdy nie zauważyłem różnicy przy włączonej stabilizacji. Wcześniej nigdy nie pracowałem z aparatem z taką funkcją. Będę wiedział więcej jak body wróci.
3 kliknięcia ;) https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=11302
Grizz dzięki:). To nie z lenistwa tylko słabo się orientuję w strukturze forum.
Witam
Sprawa się komplikuje dla mnie bardzo. Body wróciło z Okeyserwis. Według technika (rozmowa tel.) moje e-3 jest OK. Testowane zostało na szkłach systemowych i innych. BF nie wystąpiło przy testach. Powtórnie zrobiłem testy na ZD 14-54mm BF występuje duży. Dodatkowo dla pewności zrobiłem test na ZD ED 50mm f2 Macro. Test wyszedł wzorowo. Moje ZD 14-54mm wysłane zostało do serwisu. Po trzech tygodniach obiektyw wrócił niby po wgraniu najnowszej aktualizacji. Piszę niby ponieważ najnowsza aktualizacja była wgrana. Poza tym przeprowadzona została regulacja??? I czyszczenie. Według serwisu dokładnie sprawdzono wszystkie funkcje i spełniają one specyfikację firmy Olympus. Oczywiście dostałem kilka porad jak należy robić zdjęcia :|.
Dokonałem ponownie testów i bez zmian :( . Moje ZD 14-54mm F2,8-3,5 II ma BF a Macro celuje idealnie. Nie muszę dodawać, że testy wykonałem ze statywu. Poniżej dołączam załączniki plików wysłanych do konsultanta.
Mam prośbę do Jacka o pilotowanie mojego problemu. Końcem kwietnia wyjeżdżam z moim synem na turnus rehabilitacyjny. Bez tego szkła będę miał trudno dokumentować pobyt syna na turnusie :(. Prowadzę stronę na temat syna www.stronarfala.com zależy mi na czasie.
Przepraszam miało być www.stronarafala.com