Odp: wanilia - moim okiem
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Cześć Apz :D
Szkoda byłoby mi tych liści po prawej w tej focie, tak myślę .... (?)
Dałączam jeszcze jedno Kariny- uchwyciałam fajne światło- niestety ostrość na prawym oku marna, stąd do galerii nie poddaję pod osąd :)
Załącznik 55548
Pozdrawiam wieczornie :)
A nie szkoda Ci ze uzyskalas bardzo dobry przyklad efektu gumowej skory??.To to zdjecie gdzie Ona sie mocno smieje.
Napisalas komus,zeby nie szedl ta droga bo efekty straszne.Tez Ci tak napisze-przemysl to Moze inni sie obawiaja,nie chca psuc czegos tam.Ktos mi tez napisal,ze geny sie razem trzymaja i zle oceniac nie mozna.
A to ostatnie co ostrosc Ci nie odpowiada to to nie to.Tam jest inny efekt.
Na szybko ,bo przeznaczylem minute na obrobke.Wstawie Ci Twoj orginal i moja wersje jak ja bym to widzial.Poklikaj sobie i zobacz co mnie razi w Twoim zdjeciu.Wiem,ze napewno Cie nie przekonam ,jestes ,a zreszta po co duzo pisac.Popatrz na fotki.Od razu uprzedze-nie wygladzalem,nie odszumialem ,nie ostrzylem moglem poprawic kolor,ale minuta uplynela.
Edit.Jesli usta Dziewczyny nie byly skraplane i to jej naturalne to chyba botox byl nie wszedzie dany(lewy kacik)
Mirku- widziałam gdzieś w necie takie programy do obróbki portretu- wyszczuplają twarz wygładzają cerę, itd.
Nie wiem czy efekt uzyskałeś takim programem czy na piechotę..
Jednak twarz Kariny zupełnie zmieniła proporcje i nie jest do siebie podobna (dlatego niegdy na taki program sie nie skusiłam, mam gdzieś do niego linka). Zmieniły się całkowicie proporcje ust i oczu.
Skóra wyszła całkiem ładnie- poginęły jednak półtony i z pewnością usłyszałabym zarzuty że twarz płaska, ale jest zdecydowanie delikatniejsza , choć chyba jeszcze bardziej jak to pisałeś pod moją fotką- Plastik fantastik ;)
Jednak w wypadku tej foty byłam zmuszona do dość ostrej obróbki skóry z powodu zmian i przebarwień.
Reasumując - skóra na Tak, proporcje na Nie. Dzieki Twojej obróbce zauważyłam ciemna plamę miedzy brwiami do wyciszenia.
Jeśli masz wskazówki jak tuszować cerę "na piechotę" wg Twojej receptury będę wdzięczna :)
Dziekuję Mirku i pozdrawiam :)
Miruś, zmieniłeś modelce rysy twarzy...
Napisalem,ze nie wygladzalem nie odszumialem...Uzylem tylko skraplania.Jesli uwazasz,ze jedno oko ma byc wieksze od drugiego bedac dalej w planie to Niech bedzie,ze Twoje proporcje sa trafniejsze.Robilem wszystko na piechote,uzywajac plugina to bym 5 sek potrzebowal.Zmienilem jej tez uklad i wyglad ust,bo te jak po prowincjonalnym botoxie wygladaja.Polcienie zrobilem delikatniejsze i nasade nosa wyprostowalem,bo albo swiatlo bylo nie takie albo to tez ten srodek co w usta
.Pracowalem na pliku co wazy 170kb -to tez ma znaczenie.To nie plik co ma 25 mega i wielkosci samolotu jest.
Tu nie widze plastiku.Wiem dokladnie jaka bedzie odpowiedz,ale nie chce mi sie uprzedzac i pisac.
Mirku biorąc pod uwagę , że modelka być może zagląda do tego wątku poproszę cię o nie komentowanie urody modelki i ewentualnej korekcji jej urody, bo nie masz takiej wiedzy i jest to niegrzeczne. Chętnie poprowadzą z tobą rozmowę na temat obróbki ale w dobrym tonie a nie w sposób agresywny i zaczepny, jeśli mogę o to prosić. Jeśli cię na to nie stać to podarujmy sobie monolog. Kolejne wyrzucanie mi ze i tak wiem swoje nic nie wnosi i nie masz racji. Chętnie wysłucham opinii wygłaszanej w kulturalny sposób i nie krzywdząc modelki. Robisz to już kolejny raz, ostatnio nazywając modelkę anorektyczką. Taka forma mi nie odpowiada.
Jeśli uważasz że zmiana proporcji twarzy jest ok, to obawiam się ze musisz zrewidować swoje poglądy.
Jesli jest to prawdziwa modelka to wie doskonale o czym pisze.Ja patrze na zdjecie i opisuje co widze.No badzmy szczerzy jesli cos mi sie na zdjeciu niepodoba to pisze o tym.Portret ma pokazac i uwydatnic pozytywy.Nikt nie jest pozytywny w 100%,negatywy to uwidacznia sie w karykaturze.Na forach z modelkami(nie mam na mysli tego maxmod....-costam gdzies tam.pl)wiecej i ostrzej sie opisuje.A w studio jest naprawde ostro i nikt z doroslych sie nie obraza.
Rzecz polega na tym zeby wytykac niedociagniecia,bledy,nieumiejetnosci i poprawiac je.Nie mozna tylko cukrowac i grzecznie pisac-sliczne,cudne,fijolki aniolki och jak pieknie-jak w niebie,tylko szlaczkiem ob.....Jesli mam pisac tylko pozytywa to napisz,ze znajomi patrza na Twoj watek i nie zyczysz sobie krytyki tylko aplauzy sa mile widziane-sie wtedy dostosuje wlasne grono i bedzie milo .Wydaje mi sie,ze jesli dziewczyna,ktora chce zostac modelka na poczatku drogi pozna co jest nie tak i jak to bedzie pozniej to chyba dla niej lepiej niz ma sie obudzic z reka w nocniku i bedzie zal nie wiadomo do kogo.
Dlaczego uwazasz,ze wszyscy powinni rewidowac swoje poglady,tylko nie Ty?????????
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Świetne foto.
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Rzecz polega na tym zeby wytykac niedociagniecia,bledy,nieumiejetnosci i poprawiac je.Nie mozna tylko cukrowac i grzecznie pisac-sliczne,cudne,fijolki aniolki och jak pieknie-jak w niebie,tylko szlaczkiem ob.....
Uważam, że zmienianie rysów twarzy (kształt oka, nosa, ust) to oszustwo, no... może z wyjątkiem grafiki a la dr_feelgood ale wanilia raczej inny gatunek uprawia.
Co innego retuszować pryszcza lub brzydką cerę. Przecież tu nie chodzi o cukrowanie. Nie podoba Ci się kształt ust to nie znaczy, że masz je zmieniać, mielibyśmy wówczas same zombie zamiast modelek ;) Takie rzeczy to tylko w tabloidach i kolorowych magazynach - Marylkę odmłodzić albo Alicji Majewskiej cycki powiększyć ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Uważam, że zmienianie rysów twarzy (kształt oka, nosa, ust) to oszustwo, no... może z wyjątkiem grafiki a la dr_feelgood ale wanilia raczej inny gatunek uprawia.
Co innego retuszować pryszcza lub brzydką cerę. Przecież tu nie chodzi o cukrowanie. Nie podoba Ci się kształt ust to nie znaczy, że masz je zmieniać, mielibyśmy wówczas same zombie zamiast modelek ;) Takie rzeczy to tylko w tabloidach i kolorowych magazynach - Marylkę odmłodzić albo Alicji Majewskiej cycki powiększyć ;)
Problemem nie jest chęć poprawiania natury. Powinno się zdefiniować problem - jest nim , moim zdaniem, bardzo niekorzystna estetycznie poza i mimika zarejestrowana pod światło przez aparat Wanilii, myślę, ze autorka nie widziała problemu w chwili rejestracji, ze względu na grę światła w wizjerze. I dalej to zdjęcie nie powinno być pokazane - powinno być odrzucone jak innych wiele z każdej sesji.
Ciąg dalszy - poprawka i na jej temat późniejsze komentarze nie miałby po prostu miejsca.
Pozdrawiam. Lepszych dni życząc i fot wspanialszych. AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
... biorąc pod uwagę , że modelka być może zagląda do tego wątku poproszę cię o nie komentowanie urody modelki i ewentualnej korekcji jej urody, bo nie masz takiej wiedzy i jest to niegrzeczne.
Dlatego bardzo rzadko komentuję portrety. Nigdy nie wiem co brać pod uwagę przy ocenie- urodę modelki (ciekawe, że urody modeli nikt nie komentuje :-P) czy stronę techniczną zdjęcia :roll:
Zostanę sobie przy architekturze. Budynki mi do wątku nie zaglądają, więc nie ma obawy, że się obrażą z powodu krytyki (oglądających) lub poprawek (moich) ich elewacji :grin: