4 załącznik(ów)
Odp: wanilia - moim okiem
Załącznik 54499Załącznik 54498Załącznik 54497Załącznik 54496
Kolejne z Ny- Alesund...
1...na pierwszej fotce- zakaz wrzucania do koszy odpadków jedzenia- mogą wabić białe misie,
2. poczta,
3. widok w środku osady (mają tam swoją saunę, salę fitness itd.)
4. chińska placówka badawcza
Ciekawa opowieść, aż dziwne, że do tej pory nie doczekała się komentarzy.
wanilla nie segreguj tak zdjęć (pomimo , że to forum fotograficzne) tylko wrzucaj jak najwięcej- wyprawa, na której byłaś to nie podróż do Paryża czy na Wyspy Kanaryjskie. Czekam z niecierpliwością.
dla nie za mało. Bardzo mnie ciekawi tamtejsze życie choć mnie tam nie ciągnie ;-)
Panorama fajnie uzupełnia zdjęcia domków ale i tak czuję duży niedosyt.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Sprawdziłam w ustawieniach i program używa ustawień domyslnych..... czyli problem tkwi w czym innym...
Znalazłem dodatkową przyczynę - w ścieżce na której leżą zdjęcia nie może być polskich znaków!
Poproszę o więcej fotek!!
Wczoraj wróciłem z Norwegii, i już wiem że muszę się tam ponownie pojawić :)
Twoja relacja mnie w tym upewnia, i zachęca żeby udać się dalej na północ więc wprowadzam korektę planów.
Cytat:
Zamieszczone przez
domadm
Wczoraj wróciłem z Norwegii, i już wiem że muszę się tam ponownie pojawić :)
A ja od 20 lat tkwię w tym przekonaniu. I że by było śmieszniej teraz mam o jakieś 1500 km bliżej niż miałam :???:
Wanilka, z niecierpliwością czekam na dalsze relację :roll:
15 załącznik(ów)
Cieszę się kochani , że zajrzeliście i ktoś moje relacje czyta :)
Dziś napiszę Wam o najdziwniejszym, najbardziej przygnębiającym miejscu jakie udało mi się odwiedzić.
Miejsce przedziwne, z moich koszmarów- najbardziej przerażające dotyczyły wybuchu bomby atomowej i opustoszłego miasta- takie miejsce zobaczyliśmy na Spitsbergenie.
Piramida- tak sie nazywa- to opustoszałe miasto górnicze.
cyt. "Pyramiden (Ros: Пирамида Piramida) - była radziecka osada górnicza na archipelaguSvalbard. Osiedle zostało założone przez Szwedów w1910 roku, a w 1927 roku zostało sprzedane Związkowi Radzieckiemu. Nazwa pochodzi od góry w kształcie stożka przyległej do miasta. W czasach rozkwitu osada miała ponad 1.000 mieszkańców. Na mocy decyzji właściciela Arktikugol Trust w 1998 została opuszczona.
Rosjanie planują ponowną reaktywację działania kopalni w Pyramiden. Nie ma żadnych ograniczeń dla turystów, którzy mają zamiar zobaczyć Pyramiden, jakkolwiek goście nie mogą wstępować do budynków bez pozwolenia, z powodu zagrożenia zdrowia i bezpieczeństwa.
Połączenie ze światem jest możliwe drogą morską (w lecie) lub skuterem śnieżnym (w zimie)."
W obecniej chwili pilnuje osady 2- 3 strażników. Miejsce można odwiedzać. Wrażenie jest straszne. Opuszczone bloki, budynki, przedszkole, sala gimnastyczna, plac zabaw. Wiele okien zabitych deskami. W miasteczku królują rybitwy, które założyły gniazda na parapetach okien. Są wszędzie, Jak w filmie "ptaki" Hitchcocka. W zasadzie to miejsce mogłoby być planem do jakiegoś horroru..... Trudno to opisać.
W porcie leżą paczki z kafelkami, wełną mineralną, zniszczonymi piecami, urządzeniami których przeznaczenia nie znam. Ponoć krążą inne plotki o przyczynach opuszczenia miasta jak między innymi próby nuklearne , ale nie wiem ile w tym prawdy.
Miejsce straszne, ale budzi ciekawość.... dlaczego?... (podobno miasteczko ewakuowano statkiem w ciągu trzech dni....)
Załącznik 54736Załącznik 54724Załącznik 54723Załącznik 54725Załącznik 54726Załącznik 54727Załącznik 54728Załącznik 54729Załącznik 54730Załącznik 54731Załącznik 54732Załącznik 54733Załącznik 54734Załącznik 54735Załącznik 54737
Kurczę felek, masz rację Beatko. Bardzo ponure miejsce. Pomyśleć, że kiedyś to miasteczko tętniło życiem, a teraz... Aż mi ciarki przeszły :cry:
Faktycznie idealne miejsce pod scenariusz do filmu grozy