1 załącznik(ów)
Odp: wanilia - moim okiem
Załącznik 54372
Dzięki Puchatku, że wpadłeś :)
Załączam panoramkę.
Nie jestem ciągle zadowolona z efektów składania panoramy. Fotki jakościowo są bardzo dobre, a po złożeniu i zmniejszeniu panoramy wychodzi byle co.
Hugina nie rozpracowałam. Automat zamiast robić automatycznie woła o punkty kontrolne, jeszcze sie w tym gubię.
Panoramka składana z 14 fotek w ICE. a ostateczny wynik po zmniejszeniu to 67 kb, RATUNKU!!!!
Będę wdzieczna za podpowiedzi.
1 załącznik(ów)
W ICE suwak, na którym na załączonym obrazku widać strzałkę kursora służy do ustawiania stopnia kompresji wynikowego jpga.
Bardzo fajna panorama.
Pozdrawiam.
Dzięki Hijacintus- Tak, wiem, korzystałam z tego suwaka.
Może problem tkwi w sposobie zmniejszania? Brakuje mi takiej fajnej jakości....
p.s To była pierwsza zatoka w naszej podróży- pierwsza kotwica.
Obudzono mnie okrzykiem- biełuchy!!!!! Jak tu się ubrać, kiedy stado tych wyjątkowych ssaków przemierza naszą zatokę, a na dworzu 0 stopni? Jeszcze złapać aparat i odpowiedni obiektyw. Zdjecie się nie udało, ale wrażenia bezcenne. Absolutna cisza i sapanie tych pięknych ssaków, podczas wydmuchiwania chmury wody. Mijały nas w pewnej odległości. Tym pięknym spotkaniem rozpoczęliśmy naszą 3 tygodniową podróż. Magiczna chwila. :)
Załącznik 54384
Ale wymagająca jesteś :)
Świetna panoramka pięknej "okolicy".
Pozdrawiam.
Cześć Witia- eee gdzie tam wymagająca, po prostu oglądam prace naszych kolegów i chciałabym tak samo
Dzięki, że wpadłeś :), pozdrawiam:)
1 załącznik(ów)
Załącznik 54385
Jeszcze jedna panoramka- nasze drugie zejście na ląd. Pierwsze w deszczu, śniegu, fotki całe w deszczowych kropkach.
W oddali nasz jachcik.
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Załącznik 54385
Jeszcze jedna panoramka- nasze drugie zejście na ląd. Pierwsze w deszczu, śniegu, fotki całe w deszczowych kropkach.
W oddali nasz jachcik.
Eee.. swietna panorama. Nie wiem co Ty chcesz jeszcze od niej? :)
Ja sie jednak zaprzyjaznilem z Huginem. To jest kobajn. Tylko faktycznie troche ciezko na poczatku go ruszyc :P
Po zaladowaniu Hugina zakladka ASYSTENT, ladujesz zdjecia 1. podajesz parametry obiektywu i klikasz 2. "Wyrownaj" i leci. Samo :)
W ktorym dokladnie miejscu trafiasz na problem???
T.
3 załącznik(ów)
Thomasso- dzieki za odpowiedź.
Problem jest zaraz po wczytaniu zdjeć, pojawia się komunikat:
Załącznik 54437
Pomimo , iż wgrywam zdjęcia po kolei (od lewej do prawej), program prosi o punkty kontrolne- nie rozumiem tego...
Wstawiam dwie fotki ze Spitsbergenu- krajobraz z tego samego miejsca , co w ostatniej panoramie. Naukowcy z bazy w Ny- Alesund podobno przyjeżdżają tu na ksiuty ;P
Załącznik 54439Załącznik 54438
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Super panorama!
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Problem jest zaraz po wczytaniu zdjeć, pojawia się komunikat:
Załącznik 54437
Pomimo , iż wgrywam zdjęcia po kolei (od lewej do prawej), program prosi o punkty kontrolne- nie rozumiem tego...
Punkty kontrolne to takie miejsca na kolejnych zdjeciach ,ktore powinny sie pokrywac.
Tak wiedz jesli mamy pierwsze zdjecie i z prawej strony mamy dach z kominem to punkt kontrolny mozemy ustalic ma prawym gornym rogu komina.I odpowiednim w parze punktem kontrolnym bedzie to samo miejsce na kolejnym zdjeciu.Do dobrej sklejki wystarczy wyznaczyc po trzy cztery takie punkty.O ile dobrze pamietam to pary punktow kontrolnych sa tej samej barwy lub oznaczone tym samym numerem.Kolejne punkty szukamy na drugim zdjeciu z prawej strony o odpowiednie na trzecim z lewej.I tak nalezy wyznaczyc punkty we wszystkich sklejkach.Nastepnie zrobic to co napisze wizard w kolejnym komunikacie.