Następnym razem lepiej sprawdzę !
Wersja do druku
Gratulacje heyahero:)
Podbijam.
Może jakaś reaktywacja?
Dasz słowo pana ADMINA
Oj, ale tych papierosów już chyba kilka lat nie sprzedają :)
O Duma przypomina mi się szkoła i zajęcia z nim:|
Strzelam: 43?
Jedna? Olympus? Są jeszcze jakieś? : )
Minęło juz 24h? Mam odpowiadać?
(mam grypę, kurcze!)
67. Ale nie pytajcie mnie, dlaczego tyle. Nie proście też, by wyliczyć wszystkie firmy z listy.
To pytanie kolejne, skoro nie było odpowiedzi.
Jaki błąd popełnił pomysłodawca tego zdjęcia i dlaczego w związku z tym nie jest ono naprawdę pierwsze?
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1253727155
Pozdrawiam
Zerżnięte z króliczka Playboya.
Chodzi o niby pierwszą barwną fotografię Maxwella.
A nie jest ono tak naprawdę pierwsze bo wykonane jest z 3 różnych zdjęć wykonanych z 3 różnymi filtrami a później wyświetlone też przez 3 projektory z tymi samymi filtrami.
(?) Nie jestem pewien czy dobrze pamiętam.
No dobra.
Ta fotografia to pierwsze zdjęcie kolorowe, wykonane pod nadzorem Jamesa Maxwella (genialnego fizyka) przez jego asystenta. Zdjęcie było testem, która z teorii - trzy czy czterokolorowej natury światła widzialnego - jest prawdziwa. Newton sugerował istnienie czterech składowych czerwonej, zielonej, niebieskiej i żółtej.
Zdjęcie powstało z połączenia trzech ekspozycji wykonanych przez filtry kolorowe. Problem w tym, ze ówczesna emulsja nie była panchromatyczna i była zupełnie nieczuła na światło czerwone, wykazując wrażliwość na światło niebieskie i szczątkową wrażliwość na kolor niebiesko-zielony.
To co widać na fotografii, nie jest obrazem rzeczywistym kotylionu. Eksperyment "powiódł się" przypadkiem.
Kolor czerwony powstał dlatego, że emulsja była czuła na ultrafiolet, a czerwony barwnik ze szkockiej kraty równie chętnie jak czerwony kolor, odbija ultrafiolet.
Tak więc zdjęcie uważane za pierwszą fotkę barwną, jest złożeniem kolorów niebieskiego, zielonego i ultrafioletu...
A tu cały art na ten temat: http://theonlinephotographer.blogspo...g-mistake.html
Pozdrawiam
To kolejna zagadka. Czy istnieją obiektywy, w których zgodnie z prawami fizyki nie powstają aberracje chromatyczne? Jeżeli tak, jakie?
Pozdrawiam
Obiektyw apochromatyczny (APO)? Np Sigma 70–300mm.
To już sie nie bawimy?
Niech ktuś zada jakieś pytacze.
:shock: Przyznam, że wciagnął mnie ten quiz niesamowicie. Dopiero teraz widzę jaka zielona jestem we wszystkim :-P
Z przyjemnoscią poczytam dalsze pytania i odpowiedzi. To bardzo przyjemny rodzaj nauki :-)
W naturze (np.w tęczy) widzimy między innymi kolor żółty, który odpowiada fali elektromagnetycznej o długości w zakresie 560-590nm. Skąd się bierze kolor żółty w fotografii (także na monitorze), jeśli np. matryca bayerowska ma tylko filtry: czerwony, zielony i niebieski? Także monitor nie wysyła fali o podanej długości odpowiadającej kolorowi żółtemu...
Nakładanie się na siebie kolorów ?
Pewnie coś się w oku nakłada , ale co? :)
Żółć z wątroby się nakłada :-)
#ffff00
Pozdrawiam
Gdy padają na siatkówkę oka ?:)
nie jest to odpowiedz za co przepraszam ,że zajmuje głos jestem ciekaw czy zimno czy ciepło albo wręcz zonk:grin:
www.mlyniec.gda.pl/~chemia/odpowiedzi/barwy.pdf
gratuluje pytania
miłego niedzielnego popołudnia
pozdrawiam
To Czopki ? Wikipedia, wolna encyklopedia i mikser kolorów w dowolnym programie rastrowym rozwiążą tą zagadkę.
RE: Jasne, ale można w dwóch, trzech zdaniach odpowiedzieć pobieżnie i sensownie ... (z informacją jak "żółta fala" /żółty kolor z przedmiotu/ rejestruje się na matrycy).
To jak nikt nie odpowie w 24 godziny, to opowiem :mrgreen: