Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
Cytat:
Zamieszczone przez
yac
Nie wygląda to dobrze. Miałem nadzieję, że będzie to obiektyw bez kompromisów. A jest podobnie jak w przypadku Panasonica 12-35 f/2.8. Niby oba obiektywy z wyższej półki, a dają tak ciała w pracy pod słońce.
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Nie wygląda to dobrze. Miałem nadzieję, że będzie to obiektyw bez kompromisów. A jest podobnie jak w przypadku Panasonica 12-35 f/2.8. Niby oba obiektywy z wyższej półki, a dają tak ciała w pracy pod słońce.
A czego można sie spoodziewać , dużo szkla w drobnych kawałkach, widoczne nano powłoki Panasonica i mityczne powloki Zero w Zuiko i tak nie dają rady. W stalkach jest nieźle, pozostają stałki. Lub używanie osłony.
No to rozwiązała się zagadka, dlaczego Olek daje do tego obiektywu osłonę przeciwsłoneczną za friko ;-)
czyżby dokładnie z tego samego, dla którego Panasonic dodaje ją do 25/1,4?
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A czego można sie spoodziewać , dużo szkla w drobnych kawałkach, widoczne nano powłoki Panasonica i mityczne powloki Zero w Zuiko i tak nie dają rady. W stalkach jest nieźle, pozostają stałki. Lub używanie osłony.
Ja spodziewałem się raczej, że skoro:
- mniejsza odległość bagnetu od matrycy ułatwia konstruowanie obiektywów szerokokątnych
- w przypadku Olympusa nie trzeba przejmować się stabilizacją
- i ostatecznie niektóre wady można skorygować programowo
to powinno być łatwiej zrobić dobry obiektyw lub przynajmniej znaleźć dobry kompromis (np. większa dystorsja w zamian za brak odblasków).
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Ja spodziewałem się raczej, że skoro:
- mniejsza odległość bagnetu od matrycy ułatwia konstruowanie obiektywów szerokokątnych
- w przypadku Olympusa nie trzeba przejmować się stabilizacją
- i ostatecznie niektóre wady można skorygować programowo
to powinno być łatwiej zrobić dobry obiektyw lub przynajmniej znaleźć dobry kompromis (np. większa dystorsja w zamian za brak odblasków).
Uwierzyłeś w cuda? Mniejsza odległość ułatwia konstruowanie obiektywu, ale utrudnia zbieranie sygnału na matrycy. Lustro wymusza coś w rodzaju telecentryczności :)
No i tak prawdę mówiąc, to jaki procent stanowią zdjęcia ze słońcem w kadrze? Nie w testach, a w realnym foceniu.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Uwierzyłeś w cuda? Mniejsza odległość ułatwia konstruowanie obiektywu, ale utrudnia zbieranie sygnału na matrycy. Lustro wymusza coś w rodzaju telecentryczności :)
No i tak prawdę mówiąc, to jaki procent stanowią zdjęcia ze słońcem w kadrze? Nie w testach, a w realnym foceniu.
U mnie moglo by byc dużo, ale po wieloletnim użytkowaniu systemów Olka nie mam złudzen , a Olkowe stalki zachowują sie calkiem nieźle, poza 17-stką,
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
To znaczy o jakie cuda się mnie pytasz?
Co do telecentryczności to w czym mniejsza telecentryczność ci przeszkadza? Większą winietę sobie skorygujesz jednym kliknięciem, a odblasków nie da rady.
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
To znaczy o jakie cuda się mnie pytasz?
Co do telecentryczności to w czym mniejsza telecentryczność ci przeszkadza? Większą winietę sobie skorygujesz jednym kliknięciem, a odblasków nie da rady.
Ogólnie chodziło mi o wiarę, że nagle Olympus zrobi coś niezwykłego. Olympus napotyka na te same ograniczenia techniczne co inne firmy. Każda by chciała wyprodukować obiektyw doskonały i tylko wciskać nam co chwilę nowe puszki :)
Niczego niezwykłego nie oczekiwałem. Po prostu miałem nadzieję, że będzie to dobry obiektyw. W niektórych kategoriach bardzo dobry, w innych przyzwoity, ale w żadnej kategorii nie zaliczy wpadki. Coś jak ZD 12-60.