Oto moje pierwsze próby z Sonnarem. Wrażenia? Ciężkieeee... ale bardzo podoba mi się duży pierścień do ostrzenia. :D Obie foty "z ręki" ;)
1.
2.
Wersja do druku
Oto moje pierwsze próby z Sonnarem. Wrażenia? Ciężkieeee... ale bardzo podoba mi się duży pierścień do ostrzenia. :D Obie foty "z ręki" ;)
1.
2.
Mysikrólik,
W ogólności przekażę moje wrażenia z ostatnich dwóch fotek:
1) Domyślam się po rozmyciu tła, że Sonnar ma długą ogniskową, a to ma swoje dobre i złe strony:
- plus - bardzo ładnie rozmywa tło (bokeh), co ułatwia kadrowanie - tło nie wcina się nachalnie, w sposób niekontrolowany w kompozycję;
- minus - długa ogniskowa sprzyja poruszeniu zdjęcia - utrudnia stabilne celowanie w obiekt;
- minus - obiektyw o długiej ogniskowej daje małą głębię ostrości, co utrudnia ujmowanie obiektów o rozpiętości "w głąb", albo narzuca przymykanie przysłony (w celu zwiększenia GO) i tym samym wydłuża czas migawki, albo narzuca konieczność zwiększenia czułości.
2) Fotki, jeżeli potraktuje się je jako próby, są bardzo dobre - kompozycje zgrabne, jest trochę złapanego światełka i kolorki jesienno-zimowe są autentyczne, fotki są nawet "klimatyczne". Wyrażam uznanie, bo uważam, że Sonnar jest bardzo trudnym obiektywem do takich zdjęć.
3) Obiektyw pięknie, czysto rysuje - daje wysoki kontrast, a matryca E500 produkcji Kodaka oddaje wszelkie odcienie brązów rewelacyjnie, czego nie dostępują (tak mi się wydaje) matryce firmy P montowane w aparatach typu E, firmy O.
Pzdr, TJ
To szkło wymaga niestety silnej ręki, a ja takowej nie posiadam. ;) Mam nadzieję, że z czasem będzie trochę lepiej.
To trzeba się zaopatrzyć w monopodzik ;-)
Niestety - standardowe śrubki (czy jak to określić) są za wąskie. :? Próbowałam przykręcić do obiektywu - ni hu hu - wchodzą luźno. Do E-500 to nie ma sensu - ręka mi drży na obiektywie. Będę musiała się gdzie indziej dopytać o ten monopod. :?Cytat:
Zamieszczone przez daghda
Hyyy, to mamy uno piccolo problemo. Zapytać w Brnie o jakieś rozwiązanie do tego obiektywu ...? Ale chwila, standardowe śrubki są za wąskie do czego?
Wytłumaczę Ci łopatologicznie na GG, bo dla mnie słowo "technika" ma ciężkie oblicze. ;)
Mysikróliku - podejdź do jakiegoś zakładu mechanicznego (na pewno coś w okolicy znajdziesz) i poproś o dorobienie takiej śruby! Podaj gwint (a jeśli nie wiesz jaki jest to podejdź do nich - zmierzą sami).
Taka zabawa nie powinna kosztować więcej jak 20-25 zł, a ile nerwów zaoszczędzi ;)
Na alle(dro)go czasem sprzedają takie przejściówki na różne rodzaje gwintu (kiedyś na coś takiego trafiłem, poszukaj - kto wie może będzie nawet taniej.
Dzięki :DCytat:
Zamieszczone przez pol189
fotki 1 i 2 ladne (tez mi sie bokeh pododoba)
z reki byly robione? chyba nie....
ciekawy obiektyw :D