szyszka jakaś nieostra się wydaje, wyostrzyłeś przy zmniejszeniu rozmiaru?
Wersja do druku
szyszka jakaś nieostra się wydaje, wyostrzyłeś przy zmniejszeniu rozmiaru?
Nie wiem jak robić te owadzie foto żeby cały owad wyszedł ostry i jakość była dobra. Pstrykam owady i straszne GO jest, z reki masakra, nawet nie wstawiam żeby się nie ośmieszyć. Trudna sprawa...
żeby całego robalka zmieścić "w ostrości" musisz zwiększyć przysłonę, co powoduje wydłużenie czasu co powoduje często poruszenie zdjęcia ;]
pomocne może być : mały statyw, zwiększenie ISO, doświetlenie lampą, można się też poczołgać w trawie opierając na łokciach przy dobrym w miarę świetle :D
Witam.
Super wątek! Dzięki za zdjęcia i refleksje - bardzo inspirujące.
Omawiane szkiełko miałem przez chwilę w rękach (i wpięte do body) w jednym z poznańskich sklepów-gigantów (swoją drogą - skąd oni biorą tak koszmarnie wyśrubowane ceny?:shock: - np. za 14-42 chcieli 889 zł:roll:... sorry za OT).
Obiektywik bardzo solidny i wyglądający na droższy niż jest. Znajduje się w kręgu moich zainteresowań, bo szukam szkła do zbliżeń i portretów (zaznaczam, że nie jestem profesjonalnym fotografem...)
Dylemat polega na wyborze między 35 a 50... Czy 35 spełni swoje zadanie - tzn. czy nada się do portretów, czy w tym celu jedynie 50? Co radzicie? Dziękuję z góry za odpowiedzi
Pozdrawiam
Pat
To tak jak ja:) też amatorsko czas zatrzymuje ;) A jeśli chodzi o szkło ZD35mm to powiem tyko tyle że ładnie ostrzy ale czasami zbyt punktowo, portret super ale gdy się przyglądasz to ostrość albo na jedno albo na drugie oko jeśli pozycja modela jest z kąta nawet lekkiego, albo na czoło lub nos. No ale ja dopiero się uczę. Testowałem w terenie i ogólnie 35tka jest ok. tu kilka zdjeć z niej.
Witam
Czy ktoś zauważył że są dwie wersje tego obiektywu?
Różnica jest widoczna na zdjęciach.
Trochę się zdziwiłem i zmartwiłem bo jutro przelewam kasę za tego z napisami na boku.
Czy ma to jakieś znaczenie?
Pozdrawiam
Nie ma dwóch wersji.
Zdjęcia po prostu są rożne.
A te napisy w dwóch różnych miejscach?
Dlaczego tak jest?
Zdjęcie wersji przedprodukcyjnej zapewne.
Dzięki grizz :)
Kasa poleciała, teraz czekam niecierpliwie:grin:
Pozdrawiam