Odp: Panasonic GF1 nowy gracz w systemie micro-cztery-trzecie nadchodzi !!!
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Tak sie nie ciesz bo jak sprzedawca bedzie z poza Unii to Ci dowala cło i VAT to bedzie jeszcze wiecej.
Ileżby tego cła i vatu nie dowalali to ciężko będzie ze 136zł przekroczyć 330.
---------- Post dodany o 09:48 ---------- Poprzedni post był o 09:48 ----------
Serio panas tak leci sobie w kulki z akku?
Ale około 200 PLN wyjdzie. (cena+ koszty przesyłki , do tego 23% VAT i około 7% cła) Na wszystkie akcesoria Panas ma kosmiczne ceny. Zreszta nie tylko on. Teraz taka moda . Pewno wzieli pomysł od producentów drukarek. Drukarka tania ale eksploatacja cie zje.
PS Co do akku Panasa. Teraz juz jest lepiej ale był okres ,że po zmianie softu zablokowali mozliwość użytkowania zamienników.
PPS A co do segmentu foto Panasonica w Polsce to lepiej sie nie wypowiadać. Przykład pierwszy z brzegu- brak polskich instrukcji do sprzetu mimo ,ze produkt z polskiej dystrybucji. Przykład drugi. Obiektyw 14-42 PZ z serii X - do dzisiaj go w Polsce niema . W Berlinie lezały do kupienia w każdym markecie z elektroniką i w to cenie o wiele nizszej niż ma byc w styczniu 2012 u nas mimo wysokiego kursu €.
Ale Panasonic ma też swoje zalety. GF1 to naprawdę fajna puszka i moim zdaniem nie zestarzała się zbytnio. A jeśli mówię o zaletach to chodzi mi w tej chwili o PTool'a. Z tym softem problem baterii - zamienników o ile dobrze doczytałem znika :-).
Mam takie pytanie odnośnie błyskania tym body lampą. Jeżeli włączam błyskanie lampą a WB ustawiam na np. żarówkę to i tak WB automatycznie zmienia mi sie na błysk (widać to po zdjęciu). Jedynym wyjątkiem jest ustawienie WB w Kelvinach. Wtedy WB nie jest dobierany do błysku automatycznie. Czy można to jakoś zmienić aby ta "żarówka" została niezmieniona na błysk?
Ostatnio często widuję oferty sprzedaży tego Panasa z obiektywem kitowym w lokalnych komisach, matryca z tego co wiem jest lepsza od GF2 - czy warto go brać pod uwagę czy może poczekać i wybrać coś innego??
Nie chcę inwestować w drugi system - to ma być tani i lekki zestaw wypadowo-wakacyjny body z kitem + jasna stałka.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
...matryca z tego co wiem jest lepsza od GF2...
Nie jest lepsza. Jest dokładnie taka sama. Jpeg lepszy jest w GF2.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie jest lepsza. Jest dokładnie taka sama. Jpeg lepszy jest w GF2.
Chodziło mnie o zachowanie - jakiś czas temu przeglądałem porównania GF2 i GF1 i RAW z GF1 był nieco ostrzejszy.
Lepsza matryca jest dopiero w GX1.
Sam GF1 chwalony był w swoim czasie, ale EVF dokupić do niego można bardzo słaby tylko.
Przyznam, ze ja kompletnie pogubiłem się w tych wszystkich Pasikonikach.
Gdzie znajdę jakieś zestawienie porównawcze ?
G2/G3/ GF/GX ?
GX1 - to taki GF1 z matrycą od G3 :wink: