nie jestem wstanie stwierdzić, że zdjęcia z E-3 i E-PL5 przy tych samych parametrach były jednakowo naświetlone ale IMHO były podobnie naświetlone. E-3 w/g DXO nie zawyża ISO.
Wersja do druku
Może chodzi o to, że wartości liczbowe odczytane z matrycy i w rawie zapisane, odpowiadają niższej faktycznej czułości. Aparat "wie" o tym robiąc jotpega, odpowiednio podnosi ekspozycję, przy okazji wzmacniając szumy i wyciągając sporo ze świateł takiego niedoświetlonego zdjęcia :) No i w efekcie zdjęcie np. na iso 200 w jpg wygląda na poprawnie naświetlone, zgodnie z parametrami dla tego 200 ustawionymi, a faktycznie jest to podciągnięte zdjęcie, zrobione na niższej czułości.
No i jest nowy firmware, niestety nie ma focus peaking:
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/
Cytat:
* The highlight and shadow control function was modified so the exposure settings are applied correctly at ISO 2000 or higher.
* The issue that occasionally prevented operations during long exposures was resolved.
:) zaktualizowałem :)
Pękająca obudowa ekranika E-M5
Może mieć miejsce w korpusach o następujących numerach seryjnych:
CZARNY KOLOR #BEH501001 ~ BEH517447
SREBRNY KOLOR #BF2501001 ~ BF2510258
Oly może to naprawić, jak komuś przeszkadza ;)
Nie pokręcili coś z tymi numerami? Mój pęka i mieści się w podanym zakresie, ale początek numeru to BEK, a nie BEH.
Tak poza tym, to mi to na razie nie przeszkadza :)
Mój srebrny ma numer BF45040xxx i też ma ta przypadłość (na razie tylko przy środkowej śrubce) - tak ,że numer seryjny nie ma nic do rzeczy.
A mój czarny ma serial zaczynający się od BEK a nie BEH...
A mój cukier nie jest biały tylko wygląda jak kokakola... jak Oly puścił takiego njiusa, to raczej wymienią/naprawią również korpusy z innymi numerami.