-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Podoba mi się, może bardziej bym przykucnął, ale nie, tak też jest fajnie.
Najpierw oglądałem na moim laptopie i wydawało mi się za ciemne, ale na komputerze syna i monitorze 25" wygląda bardzo fajnie.
Kwiatek - chyba faktycznie AF nie trafił tam gdzie powinien.
-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
... chyba faktycznie AF nie trafił tam gdzie powinien.
AF trafia tam, gdzie był wycelowany.
Albo fotografowi zadrżała ręka albo wiatr bujnął kwiatkiem.
Przy tak płytkiej GO, tylko statyw i bezwietrzna pogoda :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Oczywiście, to tylko taki skrót myślowy:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Albo fotografowi zadrżała ręka albo wiatr bujnął kwiatkiem.
Przy tak płytkiej GO, tylko statyw i bezwietrzna pogoda :-P
Fakt... pogoda wietrzna była i zdjęcie z ręki było robione... ale to ja sama tak wycelowałam :oops:
-
Ad 135 też mi kadr nie pasuje. Jakoś tak nawet na oko za dużo trawy na dole :)
-
Tak miało być... Rzeczywiście lepiej by to wyglądało z niższej perspektywy, jednak w tle był płot i wyglądało to jakby była w zoo i to nie jako zwiedzający:)
-
2 załącznik(ów)
-
BW okropnie przepalone w światłach.
-
1 załącznik(ów)
Tak jest lepiej...?
137b
Załącznik 115816
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Tak jest lepiej...?
Jest ale mam wrażenie, że poprawiłaś poprzednią wersję BW. Powinnaś raczej, jeszcze raz wykonać konwersję do BW.
-
a właśnie że nie... :) Najpierw poprawiłam kolory a dopiero później wykonałam konwersje do BW
-
dla mnie uroda tego zdjęcia leży w sentymencie, chwili, tzn. fajnie było, ciepło, córka, miłe wspomnienie. Ale ciasny kadr, cienie na twarzy, spuszczony wzrok i mocno pochylona ku dołowi głowa sprawia, że do mnie, kogoś niezwiązanego emocjonalnie z fotografowaną osobą to zdjęcie nie trafia. Chyba najbardziej brakuje mi oczu, spojrzenia - bez tego ciężko mi "złapać kontakt".
Za to kwiatki coraz lepiej wychodzą. Ze strony na stronę tego wątku widać rozwój i poprawę na zdjęciach.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
... później wykonałam konwersje do BW
Może "tu jest pies ..." :roll:
Wykonałem prostą konwersję kolorowej wersji w Gimpie: Obraz > Tryb > Odcienie szarości
Porównaj
Twoje Załącznik 115818 moje Załącznik 115817
Podobny do Twojego efekt miałem, gdy konwersja polegała jedynie na wybraniu czerwonego kanału. Policzek, nos i broda są na granicy przepału.
-
1 załącznik(ów)
A takie coś wyciągnąłem w Gimp -> GMIC. Jest odrobinę delikatniejsze od helmutha
Załącznik 115822
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Jest odrobinę delikatniejsze od helmutha ...
Też coś! Jest wiele rzeczy, delikatniejszych ode mnie :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Też coś! Wiele rzeczy jest delikatniejsze ode mnie :-P
Ludzie !!! dajcie Mu plusa bo ja nie mogę :mrgreen:
-
Za brak delikatności? :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
dla mnie uroda tego zdjęcia leży w sentymencie, chwili, tzn. fajnie było, ciepło, córka, miłe wspomnienie. Ale ciasny kadr, cienie na twarzy, spuszczony wzrok i mocno pochylona ku dołowi głowa sprawia, że do mnie, kogoś niezwiązanego emocjonalnie z fotografowaną osobą to zdjęcie nie trafia. Chyba najbardziej brakuje mi oczu, spojrzenia - bez tego ciężko mi "złapać kontakt".
Też tak uważam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ludzie !!! dajcie Mu plusa bo ja nie mogę :mrgreen:
No właśnie "oberwał" nie dawno i nie da rady.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
No właśnie "oberwał" nie dawno i nie da rady.
Dało rade :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Super, zapamiętamy.:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Za brak delikatności? :shock:
ot co... brak delikatności... jakoś wierzyć mi się nie chce:P
---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post był o 18:32 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
dla mnie uroda tego zdjęcia leży w sentymencie, chwili, tzn. fajnie było, ciepło, córka, miłe wspomnienie...
zawsze tak jest, ja zawsze będę patrzeć na zdjęcia Wiktorii inaczej, jest moją siostrzenicą więc to naturalne:)
---------- Post dodany o 18:35 ---------- Poprzedni post był o 18:34 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
A takie coś wyciągnąłem w Gimp -> GMIC. Jest odrobinę delikatniejsze od helmutha
Owszem delikatniejsze i chyba ta wersja odpowiada mi najbardziej :)
---------- Post dodany o 18:46 ---------- Poprzedni post był o 18:35 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
a u mnie nadal "musisz rozdać ..." zarówno u Sabora i u ciebie :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Owszem delikatniejsze i chyba ta wersja odpowiada mi najbardziej :)
Pokazałem tylko, jak wygląda różnica między Twoją konwersją a konwersją do BW, przy użyciu jednego narzędzia.
Bodzio pewnie pobawił się jeszcze suwaczkami.
-
BodzioP - Twoja mnie też najbardziej leży, ale może to kwestia mojego monitora :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
dankeszen :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Pokazałem tylko, jak wygląda różnica między Twoją konwersją a konwersją do BW, przy użyciu jednego narzędzia.
Bodzio pewnie pobawił się jeszcze suwaczkami.
:-P
Ale delikatnie
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
BodzioP - Twoja mnie też najbardziej leży, ale może to kwestia mojego monitora :)
Jesteś pierwszą osobą, która mówi do niego Bodziop :p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Się nam dziewucha wyrabia :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Dziękuję :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
A zmieniłbyś "się" na "ale" i już inny sens zdania mamy ;):D
PS.
Się z Tobą zgadzam :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
A zmieniłbyś "się" na "ale" i już inny sens zdania mamy ;):D
PS.
Się z Tobą zgadzam :D
no i oczywiście + nie mogę dać... grrr...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
no i oczywiście + nie mogę dać... grrr...
Ja też, czyli na razie jesteśmy kwita ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
138
O! Jaki fajny kwiotek! A daj mu więcej koloru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
O! Jaki fajny kwiotek! A daj mu więcej koloru.
NIEEEE!!! Załóż okulary !! Żadnego koloru !!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tropic
NIEEEE!!! Załóż okulary !! Żadnego koloru !!
Pożycz Topicalny! Pliss!
---
edit:
Na szarym tle, Ci się podoba?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Pożycz Topicalny! Pliss!
---
edit:
No ba !! :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Pożycz Topicalny! Pliss!
---
edit:
No to weź napisz jasno, że "pokoloruj tło" a nie kwiotek.
PS.
Mi się na szarym tle nie podoba.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
No to weź napisz jasno, że "pokoloruj tło" a nie kwiotek.
PS.
Mi się na szarym tle nie podoba.
Pokororuj tło, dla nas. Przecież Masz kredki. :-D
Załącznik 115896Załącznik 115897
Sama wizja, spoko-loko i kwiotek pięłkny i wyraźny.
-
Odinstaluj Gimpa. Zrób to, póki jeszcze nie jest za późno :) Zaczynanie nauki fotografi o Gimpa i rawów, to jak zaczynanie nauki smażenia kotletów od przyprawiania niezjadliwego mięsa. Najpierw zadbaj o to, żeby samo mięso (czyli jpg) było dobre i wtedy przyprawianie ma inny sens :) Oczywiście mozna Gimpem i rawami ratować nieudane zdjęcia, ale nie ma sensu ratować pstryków, które można na drugi dzień powtórzyć i zrobić lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Pokororuj tło, dla nas. Przecież Masz kredki. :-D
Sama wizja, spoko-loko i kwiotek pięłkny i wyraźny.
Ale kiedy ja specjalnie odbarwiłam tło:)