miałem tego pentacona 30mm i lustro z nim nie haczyło
niema winiety co do aprobacji to się nie przyglądałem
Wersja do druku
miałem tego pentacona 30mm i lustro z nim nie haczyło
niema winiety co do aprobacji to się nie przyglądałem
Dzięki panowie ;)
Była kiedyś gdzieś lista szkieł m42 które "chaczyły" - ktoś kojarzy?
nie spotkałem się jeszcze z takim szkłem , helios 44-2 nie chaczy choć tylna soczewka jest dosyć wysunięta w głąb korpusu
Ja wlasnie od dwoch dni non-stop chodze z heliosem 44m-4 bodajze czy jakos tak w kazdym badz razie 58/2 i do tej pory wyszlo mi kilka sensownych zdjec a miedzy innymi takie
http://farm3.static.flickr.com/2486/...afbbe22e_b.jpg
I odrazu wszystkim, ktorzy lubia fotografie, lubia sie nia bawic, mowie zebyscie nie sluchali wszystkich ktorzy mowia ze nie jak masz maly wizjer to nie bierz manualnych szkiel bo nie wyostrzysz, ja mam e400 ktory nie ma LV, ma maly wizjer. Takze tutaj brac pod uwage mozna tylko checi, jak sa checi mozna wszystko, fakt ze trzeba sie przyzwyczaic do tego ze to juz nie jest ze wyciagam aparat i odrazu fota, tylko trza sie troche nameczyc zeby ja zrobic.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Aha... Jesli chodzi o warunki to to zdjecie jest robione na zwyklym brudnym parapecie. Jak bym wysprzatal parapet bylo by jeszcze lepiej ale ze mi sie nie chce to jest jak jest
Pozdro
Inaczej pracuje sie w plenerze z manualami a inaczej w domu gdzie jest ciepło i przytulnie :wink:
sam ożywałem e510 z manualami działa to nawet fajnie ale na dłuższa metę męczy
Olympus jest bardzo przyjazny dla szkieł pod m42. Do potwierdzania ostrości do nieskończoności nie potrzeba żadnych redukcji z dodatkową optyką (np. Nikon) czy nie "ociera" w tym ustawieniu o lustro (jak u Canona 5d, ponoć w 5d mkII już tego zjawiska nie ma). Dotyczy to tylko niektórych szkieł manualnych m42!
http://www.panoramaplanet.de/comp/
ps. dla dioptryków;-) idealnym jest rozwiązanie z dandelionem, który dzwiękiem potwierdza ustawienie ostrości+ zielona dioda w podglądzie.
uzywałem nawet niedawno na analogu cropie 1.6
1. nie wiem jak z ostrością ale na pawno był lepszy pod światło
30mm ma więcej listków przysłony i preselekcyjną przysłonę
2. nie haczy w FF canona też nie haczy [analogowych :)]
3. na FF i cropie1.6 nieostrości na brzegach na analogu i f3,5 winieta dość spora - fajny był ale się sprzedał wczoraj
kilka przydatnych linków
http://www.toffsandtinks.com/shop/pe...5/prod_32.html
http://foto.recenzja.pl/Subjects-ind...pageid-17.html
i moje sampelki
http://picasaweb.google.com/remigius...zawaNowaPraga#
Remik, Ty jeszcze zajmujesz się dandelionami? Bo ciągle odsyłam chętnych do Ciebie. :wink:
w stopce cały czas jest pod 4/3 dużo już mi nie zostało, ale aktualnie same układy, nie mam olka na stanie to i nie mam czym sprawdzić poprawności zamontowania na adapterze. zastanawiam się znów nad chipami do canona
BTW cały czas w manualach się obracam - ostatnio kupiłem primagona 4,5/35mm i poluję na biotara 2/58, na nowym korpusie nie mam matówki z klinem i cały czar prysł :| i zbieram na zamiennik standardowej.
@Czaroz - Helios jest najbardziej niedocenionym szkłem z jakim miałem stycznosć. Dowodem niech będzie ananas:
Mam do Was pytanie:
Podpięłam do mojego e520 heliosa 44m-4 przez przejściówkę bez blokady przysłony (ale bolec sama zablokowałam kawałkiem izolacji, na stałe) i zaczęłam robić próbne zdjęcia, na ustawionych w rzędzie pudełkach zapałek, żeby nauczyć się łapania ostrości. Przez wizjer.
Kręcę powolutku pierścieniem ostrości na obiektywie, widzę w wizjerku, że ostrość jest złapana dokładnie na środkowym pudełeczku, robię zdjęcie (na statywie, z opóźnionym wyzwoleniem migawki) no i potem, na wyświetlaczu okazuje się, że ostre jest pudełko przed tym środkowym, a nie to na które ostrość była złapana.
Dlaczego tak się dzieje? Rozumiem, że obiektyw może być trefny, leżał w szafie kilka lat, młody nie jest, ale nie rozumiem skąd jest ta różnica w punkcie ostrości. "Test" przeprowadzały dwie osoby, więc raczej nie można mówić o krzywym oku ;)
Ciekawostka. Obstawiam winę fotografa. W manualu to ty masz pełną kontrole nad ostrością więć pomyłka obiektywu nie wchodzi w grę. Może przymknij trochę przysłonę bo mała głębia utrudnia trafienie w cel. No i ostrz na live view jeżeli oko masz nie przyzwyczajone do manuala.
Agulka wątpię żeby to była wina szkła, [nie wiem jak daleko masz te pudełka], jeśli inne obiektywy ostrzą poprawnie to tym bardziej manualna stałka
matówki 4/3 i wizjery są naprawdę małe i ciemne a ostrzenie na f1:2 we właściwy punkt jest trudne
Nie do końca... Na pewno tamten sonnarek to wymarzone światło, którego w ZD nie ma, jakość też super, ale muszę bać siły na zamiary - jak byłam sama, to mogłam sobie pozwolić na focenie klamotami, teraz mam podwójny ekwipunek i łatwo już nie jest. Ale tęsknię... :wink:
Aaaa tak, tak... ale ceny są też za niego niebotyczne :shock: (jak na M42)
Agulka: Jeżeli ostrość wychodzi gdzie indziej niż ustawiasz, ale w ogóle gdzieś jest ostro, to znaczy, że obiektyw jest dobry. Są dwie możliwości:
1. To Ty nie trafiasz z ustawianiem ostrości (przy manualu i małym wizjerze trzeba trochę poćwiczyć, żeby dojść do wprawy).
2. Ostrość na matówce rozjechała się z ostrością na matrycy. Spróbuj zrobić próby z użyciem Live Viev - wtedy masz podgląd ostrości bezpośrednio z matrycy - eliminujesz w ten sposób ewentualny błąd matówki.
Enter, czmielek, dziękuję Wam za odpowiedź :) Jestem pocieszona, że to moja (nasza, bo jak mówiłam fotografów było dwóch ;)) wina, będę w takim razie próbować dalej.:D
czmielek: zafrapowało mnie właśnie to, że ostrzę manualnie, widzę (czy jak się okazało wydaje mi się że widzę ;)) w wizjerze, że jest ok a tu klops no i nijak nie mogłam sobie tego fizycznie wytłumaczyć. No nic, chwila wstydu a wiedza na całe życie :-P
Edit: długo pisałam post; Hijacintus, Tobie również dziękuję.
ceny są na stałym poziomie tego modelu
jak patrzysz na ceny Pancolara 1,8/80 czy heliosa 1,5/85 to zaczyna być ciekawie bo ceny dochodzą a nawet zrównują się z AFami do canona to jest bardzo interesujące
podobnie ciekawią mnie ceny flektogona 2,4/35mm
a już chylę czoła przed geniuszem marketingu i sampli
http://allegro.pl/item738357595_738357595.html
http://allegro.pl/item748514497_jak_...krowa_bcm.html
Jak na razie ceny są ostatnio stabilne i warto coś kupić dla siebie bo raczej nie spadną wiele, jeśli w ogóle.
Agulka nie martw się, mi tez ostrzy się ciężko na manualu. Do swojej E-510 dokupiłem ep-1 wizjer powiększający i jest trochę lepiej, ale wypracowałem sobie też pewną metodę: Jak ostrze w wizjeże cykam 3 zdjęcia jedno trochę "przed" drugie w "punkt" a trzecie "po" tym co mi się wydaje być idealnym punktem ostrości. Różnica minimetrów w kręceniu na pierścieniu ostrości. Jak mam więcej czasu to używam LV gdzie ostrość da się ustawić w punkt. A no i najważniejsze niektóre przejściówki "przelatują" punkt nieskończoności i trzeba w takim przypadku nie kręcić szkłem do samego końca jak się foci z ustawieniem na nieskończoność bo jest nieostro. Pozdrawiam i życzę wielę radości z m42.
@ Agulka - mam E-400. Wizjer jest naprawdę mały, nie ma LV i jestem zmuszony robić foty manualem tylko poprzez wizjer.
Na początku miałem dylemat - ja źle ostrzę czy sprzęt siada. Rozwiązanie okazało się bardzo proste. Masz regulację dioptrii (kółeczko przy wizjerze).
Aparat na statyw, gazeta jako obiekt i ostrz przy różnych ustawieniach regulatora dioptrii. Zapisuj. Na końcu wywołaj zdjęcia, zobaczysz, które jest ostre i przy jakim ustawieniu kółeczka.
Po tym zabiegu skończyły się u mnie problemy z nietrafieniem ostrości mimo małego wizjera.
Ostatecznym rozwiązaniem jest przejściówka z chipem.
Dobrze mówi - polać mu kawy (bo jeszcze wcześnie).
Zrobiłem to samo (dioptrie i testy) jakieś pół roku temu, efekty się poprawiły. ja jeszcze ściągam okulary, to wtedy oko przyciskam do muszli i jest dużo lepiej. Od jakiegoś czasu wychodzi mi coraz więcej zdjęć. Zarówno na Heliosie 58mm jak i na Orestorze 135mm (Orestor ma duuużo lepszy-dokładniejszy pierścień ostrości i trafianie wychodzi mi lepiej). Teraz uczę się przymykać. Bo zdarza się że jedna osoba jest ok, a druga nieostra i zdjęcie :-( złe.
Na to nawet nie liczę. Żebym się nie rozmnożyła, to bym zapewne coś zanabyła, ale chyba zacznę od jakichś wersji dla ludu :wink: chociaż to już nie czas na okazje na Allegro... mam wrażenie, że wzrosła liczba chętnych, a i handlarze sobie ostrzą zęby i zgarniają co lepsiejsze egzemplarze.
Póki co wrzucam dla zainteresowanych sampla z Heliosa 44M-6 (podpięty pod E-3, ręczne ostrzenie)
Ę się tak wetnę w wątek :) ale piszecie o Heliosie
44-2 ręczne ostrzenie bez dandeliona
Witam. Miałem ten sam problem. Ponowna regulacja "Dioptrii", wyeliminowała to niekorzystne zjawisko. Używam Heliosa 44M-6 i Jupitera 37A - 135/3,5, bez dandeliona. Pozdrawiam.
No ten helios 85 to jest wogóle wypas tylko że kosztuje to to nie mało i waży też swoje, ale to co robi z bokehem to wisienka na torcie nawet na średniej fotce. Ostatnio nabyłem sobie heliosa 50/1,8 i też jest warty polecenia, choć czasami na dużym otworze jakieś cuda się dzieją jak światło wpadnie pod dziwnym kątem do środka. Nie odpinam go od body i mam masochistyczną frajdę z manualnego ostrzenia.
To ja pokażę Orestora 135mm 1/2.8,
Fajny jest bo dzięki niemu mogę robić zdjęcia po południu w pochmurne dni ;D, ostrość w miarę dobra, a i rozmycie tła nie najgorsze - chociaż jasne punkty w oddali mają dosyć ostre krawędzie to ogólnie rozmywa miękko i bardzo naturalnie.
Mam pytanko czy warto zaopatrzyć się w obiektywik Jupitera-21M f4/200 ?
Może posiada ktoś ów słoiczek i mógłby cosik na jego temat skrobnąć, może też jakieś foteczki z pod niego :)
miałem ten obiektyw
jedno co trzeba mu przyznać to że jest bardzo ciężki i to nie jest plusem
dosyć ostry
można kupić po dobrych pieniądzach
Tak jak mówią koledzy powyżej, ale dużym plusem jest przystępna cena ca 100-150 zł. Za podobną ogniskową ale mniejszy gabaryt, inną kulturę pracy no i markę (np. Super Takumar 4/200) trzeba dołożyć tych 100 zł dodatkowo.
A fotki zawsze można zobaczyć , choćby tutaj
http://www.flickr.com/search/?q=Jupiter+21M#page=0
Pozdrawiam
maniaków m42 ;-)
Kaz
Dzięki czmielek , Rennsport , Kaz de Wro , leci po plusiku :wink: , korzystając z waszego szybkiego odzewu zakupiłem właśnie sobie jupiterka i teraz tylko czekać na paczuszkę :grin: a czekając popracuje trochę nad bicepsem :cool:
A co powiecie o takim obiektywie ? - Auto Revuenon 3,5/200 z niebieskimi powłokami.
a fotki robi takie
rozwiązanie dla pentacona i nie tylko jest Maska na adapterze plus osłona dla szkiełek Tele rzędu 100mm np taka od Jupitera 135mm
Pentacon ma jak dobrze pamiętam gwint filtrowy 49mm
kupujesz adapter 49mm/52mm polujesz na allegro na osłonę od jupka 37a metalowa lub plastikową jak przyjdzie skręcasz wszystko razem do obiektywu adapter filtrowy a do adaptera osłonę - u mnie nie winietuje :)
miałem chyba ze 4 te jupitery każdy był bardzo dobry optycznie ładnie oddawał kolorki w większości kadrów ale były beznadziejne pod światło [strasznie tracił kontrast] sampelki ?
@4
a tu w kontrowym oswietleniu
Z jupiterem trzeba obchodzić się ostrożnie - zarówno z przełącznikiem A/M jak i przy rozkręcaniu naprawa jest trochę niewdzięczna jak pęknia taka mała blokująca obrót część.
Zacne efekty :) auro chwilowo nie sprzyja ale postaram się przetestować mojego jupiterka 135mm 3.5