Ustępuję Smerfowi, był pierwszy :)
Wersja do druku
Ustępuję Smerfowi, był pierwszy :)
Będzie łatwo.
Fotograf. Nazywany niemieckim HCB. Zrobił zdjęcie Murzyna z szablą.
Jak się nazywał? O jakim zdjęciu mowa?
Gdzieś spotkałem się z tym zdjęciem ale nie pamiętam autora,może to chodzi o August'a Sander'a ?
Nie, to nie Sander.
Robert Lebeck? Chodzi o to zdjęcie z szablą króla Belgii?
(fot. ze strony artfacts.net)
Nie wiem czy SM miał na myśli tego fotografa ale ja właśnie tą fotografię skojarzyłem ze zdjęciem 'murzyna z szablą'.
Nikt nie pyta, więc ja zadam niezbyt trudne pytanie na rozruszanie quizu. Czemu założenie czerwonego filtru do pejzażu przyciemnia niebo i uwypukla chmury?
C. czerwony filtr (czarny) odcina promienie widzialne stosowany jest do fotografii naukowej i do "efektów specjalnych". Emulsja : podczerwień.
j.czerwony - b.silnie ściemnia niebo, eliminuje mgłę, wykorzystywany do dalekich widoków, zdjęć z chmurami, efektów nocnych. Emulsja : PAN i podczerwień.
Oba filtry tłumią wszystkie promienie poza promieniami czerwonymi i częścią pomarańczowych, stąd uwypuklają np. chmury.
Efektem jest więc silne rozjaśnienie barwy czerwonej i pomarańczowej przy równoczesnym przyciemnieniu wszystkich pozostałych barw.
Przezroczysty kolorowy materiał (np. barwne szkło) najlepiej przepuszcza światło o określonej długości fali, tłumiąc pozostałe. Na fotografii wykonanej z użyciem filtra czerwonego najjaśniejsze będą więc elementy o tym właśnie kolorze oraz białe. Wszystkie pozostałe będą ciemniejsze tym bardziej, im bardziej ich barwa różni się od filtra. Tę właściwość filtrów barwnych od dawna wykorzystują fotografowie wykonujący zdjęcia czarno-białe, aby wyodrębnić z kadru najważniejsze elementy oraz ukryć pozostałe, mogące rozpraszać uwagę.
Zapomniałem dopisać, że chodzi mi o fotografię czarno-białą, ale obaj odpowiedzieliście poprawnie. Pyta pierwszy, czyli wykrecik.
Pzdr
Ok to pytam.
Kto jest autorem tego zdjęcia, czym się zajmuje i dlaczego w ostatnim czasie stał się taki popularny.
Za łatwe!
Mam odpowiadać? ;)
Łatwe, nie łatwe proszę o odpowiedź;P
Chyba musisz zmienić pytanie bo za łatwe :D
Ok faktycznie łatwe. Spróbuję jeszcze raz.
Kto jest autorem. Do czego odwołuje się w swojej twórczości?
Pierwszą część odpowiedzi masz w mojej stopce. Na druga ciężej odpowiedzieć. Jak "ostatnio", to pewnie chodzi ci o dokument "War Photographer" Christiana Freia. Jeżeli "ostatnio-ostatnio", to może chodzi o realizację, związanego z TED Prize, reportażu przybliżającego problem gruźlicy, panoszącej się na świecie (szczegóły tu: http://www.xdrtb.org/).
Przytoczone przez ciebie zdjęcie pochodzi z 1994; zrobione podczas zamieszek w Rwandzie. Wygrało WPP kilkanaście lat temu.
...się niepotrzebnie rozpisałem ;)
heyhero odpowiedziałeś oczywiście dobrze.
Nie wiem co teraz? Zostaje moje drugie pytanie czy chcesz Ty pytać?
Przepraszam za zamieszanie.
Może ktoś zada pytanie? Dostanie nagrodę jak fajne będzie ;)
Czym zasłynęło to zdjęcie?
World Press Photo of the Year z 1955. Czy coś głębszego masz na myśli?
Dokładnie to :) Brawo za szybkość (+rep). Ech... za łatwe było, nie będzie nagrody Grizz'a :( Pytasz. Acha można by dodać że to pierwsza edycja World Press Photo.
A kto jest autorem tej Foty które wygrało w World Press Photo w kategorii zdjęć reporterskich
dodam Polski polityk
Może Radek Sikorski?
:wink:
super tak właśnie Radosław Sikorski a tu cytat z Histori World Press Photo:
Osiemnastoletni Sikorski w 1981 roku musiał opuścić kraj ze względu na udział w komitecie strajkowym w swoim liceum w Bydgoszczy. Jako uchodźca polityczny trafił do Wielkiej Brytanii. Tam też rozpoczęła się jego przygoda z dziennikarstwem. W latach 1986 – 1989 Sikorski był korespondentem prasy angielskiej “The Spectator” i “The Observer” w Afganistanie, Angoli i Jugosławii. To właśnie w Afganistanie w 1987 roku wykonał nagrodzone rok później zdjęcie. Sikorski otrzymał 1. nagrodę w kategorii zdjęć reporterskich na World Press Photo. To bardzo przykra fotografia, która przedstawia afgańską rodzinę zabitą w bombardowaniu.
Sikorski pojechał do Afganistanu w 1986 roku. Dostał się tam nielegalnie przekraczając granicę Pakistanu wraz z mudżahedinami. Afganistan był ogarnięty konfliktem zbrojnym ze Związkiem Radzieckim. W czasie trzymiesięcznego pobytu na pustyni dziennikarz walczył w Rosjanami. Swoje przeżycia spisał potem w książce “Prochy świętych”. Dalsze losy Radka Sikorskiego są również bardzo ciekawe, ale niestety nie mają już nic wspólnego z fotografią. Jak wiemy, laureat WPPh obecnie zajmuje się polityką i jest ministrem spraw zagranicznych w rządzie Donalda Tuska
+ rep Muminek
O bardzo ciekawe. :shock:
Muminek, może zadasz pytanie...
Albo ktokolwiek.
Nie ma chętnego, więc ja zadam pytanie.
Kto zrobił to zdjęcie:
http://i309.photobucket.com/albums/k...bucket/000.jpg
PS. Mam nadzieję, że jeszcze o to nie pytano.
Sylwester Braun ps. "Kris"
Sylwester Braun â Wikipedia, wolna encyklopedia
Dobra odpowiedź.
Pytasz
Zdjęcie historyczne ze względu na przedstawiony obiekt - kto zrobił to zdjęcie. Jako pomoc podpowiem, że ta osoba nie jest znana tylko z zamiłowania do fotografii
To będzie pewnie Marek Niedźwiecki.
Gratulacje :)
Dobra tym razem łatwe, kto zrobił to zdjecie (a właściwie serię). Mam nadzieję, że nie było.
http://i309.photobucket.com/albums/k...ucket/1234.jpg
Ottomar Anschütz - twórca migawki szczelinowej ?
heyahero odpowiedział prawidłowo.
Tu do poczytania po angielsku o historii tego zdjęcia
http://americanhistory.si.edu/muybridge/
W skrócie zdjecia zrobione po to aby udowodnić, że koń w galopie odrywa wszystkie cztery nogi od ziemi w jednym momencie.
Troszku oszukiwowuwałem ;D
https://forum.olympusclub.pl/showpos...postcount=1379
Czekam, aż ktoś inny zada pytanie.
Cheers!