Odp: M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2,8 PRO
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
A ja przed momentem kupiłem praktycznie nowy 50-200 SWD za dobre pieniądze i już mnie nowe 40-150 nie podnieca :) Kupiłem, żeby mnie nie kusiło na jego zakup, bo to by była głupota z mojej strony.
50-200 jest fajny, ale jak wieść niesie AF kiepsko działa z m43, jeśli to prawda to dla użytkowników penów i omd nie jest on alternatywą dla 40-150. Chyba że się jest właścicielem E-M1.
W sumie to nawet trochę śmieszne jest bo zapewne wśród posiadaczy E-M1 będzie najwięcej chętnych na zakup 40-150 2.8.
W tej cenie nie piszę się na 40-150, będę chuchal i dmuchal na 50-200.
Jeżeli będzie dobry optycznie jak 50-200, a nie podejrzewam żeby było inaczej, to będzie świetny sprzęcik do krajobrazów. Doprawdy, ciekawe jak z ceną. Obstawiam 5 koła co najmniej na początek.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
50-200 jest fajny, ale jak wieść niesie AF kiepsko działa z m43, jeśli to prawda to dla użytkowników penów i omd nie jest on alternatywą dla 40-150. Chyba że się jest właścicielem E-M1.
W sumie to nawet trochę śmieszne jest bo zapewne wśród posiadaczy E-M1 będzie najwięcej chętnych na zakup 40-150 2.8.
Z E-M1 chodzi całkiem szybko, a zapewne w przyszłości ta współpraca jeszcze zostanie poprawiona. 40-150 fajnym szkiełkiem jest, ale musi stanieć do normalnej ceny. Jak dla mnie mogłoby być więcej jak 150, bo na ptaszory za mało, na samoloty za mało i nie wiadomo do czego to używać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hrr
Jeżeli będzie dobry optycznie jak 50-200, a nie podejrzewam żeby było inaczej, to będzie świetny sprzęcik do krajobrazów. Doprawdy, ciekawe jak z ceną. Obstawiam 5 koła co najmniej na początek.
Szybki AF do krajobrazów raczej nie jest potrzebny. Nie lepiej kupić 50-200 i cieszyć się z dodatkowych milimetrów i pozostawionej w kieszeni kasy?
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Szybki AF do krajobrazów raczej nie jest potrzebny. Nie lepiej kupić 50-200 i cieszyć się z dodatkowych milimetrów i pozostawionej w kieszeni kasy?
Dokładnie :) Zwłaszcza że kupiłem za 2k egzemplarz prawie nieużywany. Przynajmniej na taki wygląda: http://img16.allegroimg.pl/photos/or...3/4644758386_1
Pewnie że tak, pod warunkiem iż poza krajobrazami nic innego nam głowy nie zawraca. Szybki AF tu i tam się jednak przydaje, no i zakładam że to szkło będzie jednak mniejsze & lżejsze ( a to się ostatnimi czasy wydaje ważniejsze od wszystkiego innego ;) ).
Cytat:
Zamieszczone przez
Hrr
Pewnie że tak, pod warunkiem iż poza krajobrazami nic innego nam głowy nie zawraca. Szybki AF tu i tam się jednak przydaje, no i zakładam że to szkło będzie jednak mniejsze & lżejsze ( a to się ostatnimi czasy wydaje ważniejsze od wszystkiego innego ;) ).
Ja jeszcze portrety fotografuję, a dziewczyny przeważnie nie uciekają :P Wydaje mi się, że teraz jest najlepszy moment na wyrwanie w dobrej cenie szkieł z dużego ZD. Jeszcze, co widać po moim przykładzie, można znaleźć perełki w dobrym stanie, a ceny już spadły do granic przyzwoitości. W przyszłości będzie coraz mniej egzemplarzy w dobrym stanie, a te które się uchowają będą kosztować jakieś nieludzkie pieniądze.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Macałem w Wysowej abirowy 50-200 w połączeniu z moim E-PL5.
AF był wolny, co zrozumiałe, ale był celny. Zawsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Macałem w Wysowej abirowy 50-200 w połączeniu z moim E-PL5.
AF był wolny, co zrozumiałe, ale był celny. Zawsze.
Jeszcze dodaj, czy mówisz o wersji SWD czy starej? Ja miałem przez chwilę w rękach zestaw E-M1 + 50-200 SWD i tym się już dało fotografować. Wiadomo, to nie jest aparat do pracy w AF-C.